Sabiedrība
2022. gada 1. februāris, 09:03

VIDEO: Latvijā atklāj sen gaidīto depozīta sistēmu

Jauns.lv

Šodien vairākās vietās Latvijā notiek svinīgais dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas atklāšanas pasākums, informē sistēmas ieviesēja SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

Sistēmas darbības pirmajā dienā Rīgā svinīgā atklāšana notiek pie depozīta sistēmas āra kioska Andreja Saharova ielā.

Tajā piedalās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP), zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA), Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, kā arī "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Latvijā atklāj sen gaidīto depozīta sistēmu

Šodien vairākās vietās Latvijā notiek svinīgais dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas atklāšanas pasākums, informē sistēmas ieviesēja SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

gallery icon
75

1. februārī pulksten 9.00 depozīta sistēmas svinīgā atklāšana vienlaikus notiek arī citās Latvijas pilsētās – Daugavpilī, Arhitektu ielā pie veikala "Maxima", Liepājā, Ziemeļu ielā pie veikala "Rimi" un Rūjienā, Valdemāra ielā pie veikala "Elvi".

Svinīgajos pasākumos reģionos piedalās arī Valsts vides dienesta, "Depozīta iepakojuma operatora" un tirdzniecības vietu pārstāvji.

Šodien notikušajā iepakojuma depozīta sistēmas atklāšanā visi pasākuma dalībnieki uzsvēra jaunās sistēmas lielo vēsturisko nozīmi - šis esot būtisks pagrieziens uz cilvēku domāšanas un paradumu maiņu, solis uz jaunu rīcību un tradīcijām.

Kā teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP), šis ir pagrieziena punkts vides aizsardzībā Latvijā, apliecinot, ka mēs atkritumus uzskatām nevis par atkritumiem, bet par resursiem atkārtotai izmantošanai.

Savukārt "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis uzsvēra, ka, iedarbinot dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu Latvijā, tiek izveidota depozītu sistēmas ķēde visās Baltijas valstīs.

Jau vēstīts, ka depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 1. februārī.

Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus.

Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".