Apbrīnojamā Vecrīgas retrospekcija Rolanda Butāna gleznās

Grāmatu nama "Valters un Rapa" galerijā skatāma mākslinieka Rolanda Bruno Butāna izstāde "Vecrīgas 2022 retrospekcija". Mākslinieks savos darbos Rīgas vecpilsētai ...

gallery icon
Kultūra
2022. gada 20. janvāris, 05:01

Vecrīgas retrospekcija Rolanda Butāna skatījumā grāmatu namā “Valters un Rapa”. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Grāmatu nama "Valters un Rapa" galerijā (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) atklāta mākslinieka Rolanda Bruno Butāna izstāde “Vecrīgas 2022 retrospekcija”. Mākslinieks savos darbos Rīgas vecpilsētai piešķir neatkārtojami ņirbošu, košu un romantisku dvēseli.

“Tā kā Vecrīgu glezno Rolands, tā to nedara neviens cits, pat ne līdzīgi ne,” teic ilggadīgā “Vecpilsētas” salona saimniece Ināra Alksne. Un patiesi! Rolands Butāns savos Vecrīgas tvērumos ir īpašs, nesajaucams un apbrīnojams. Gleznās var meklēt konkrētību vai līdzību, var to atrast un var arī... apmaldīties. Viss ir reāls. Viss ir ticams un viss ir pasaka.

Rolands Bruno Butāns izveidojis savu glezniecisko rokrakstu, strādā eļļas, akrila, akvareļu un pasteļa tehnikās. Viņa tematika ir plaša – Latvijas ainavas, pilsētas ainavas, Vecrīgas un Rīgas motīvi, klusās dabas, portreti un ziedi.

Iemīļota tēma māksliniekam ir pilsētas skati – īpaši Vecrīgas. „Vecrīga ir mana stihija,”, saka pats mākslinieks. Savās gleznās viņš piešķir vecpilsētai ņirbošu, košu un romantisku dvēseli. Gleznās var atpazīt konkrētas vietas, bet šim reālismam, caur mākslinieka redzējumu, pievienojas lirisks elements. Rolāna Butāna glezniecība ir savdabīga fantāzija par pilsētvidi, atainotu caur mākslinieka atmiņām un sajūtām.

Rolands Bruno Butāns sasniedzis lielu meistarību pilsētas ainavas glezniecībā, viņa darbus raksturo grafisks smalkums ar interesantām detaļām. Romantiskais skatījums uz Vecpilsētu rada patiesu seno gadsimtu klātbūtnes iespaidu. Rīgas pilsētas ainavās raksturīgas detaļas piešķir darbiem dinamiku un rada pilsētas patieso atmosfēru.

foto: Mārtiņš Eglītis
Rolanda Bruno Butāna Vecrīga (darbs no izstādes grāmatu namā “Valters un Rapa”).

Mākslinieks dzimis 1944.gadā Rīgā. Glezniecības pamatus apguvis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. Apmeklējis glezniecības kursus Latvijas Mākslas akadēmijā. Pilnveidojis glezniecības meistarību akvareļgleznotāja vecmeistara Harija Blunava vadītājā Tautas glezniecības studijā “Kolorīts” un Jura Ģērmaņa vadītājā Tautas glezniecības studijā “Grīva”.

Māksliniekam bijušas personālizstādes Latvijā un ASV, piedalījies grupas izstādēs Vācijā, Krievijā, Tālajos Austrumos. Daudzi viņa darbi ir privātkolekcijās gan pie mūsu tautiešiem, gan viņa daiļrades cienītājiem Vācijā, Somijā, Zviedrijā, Krievijā, Izraēlā un ASV.

Vecrīga Rolanda Butāna gleznās grāmatu namā „Valters un Rapa”

Rīgas grāmatu namā “Valters un Rapa” atklāta Rolanda Bruno Butāna gleznu izstāde, kuras darbosā skatāmi Vecrīgas skati. Mākslinieks ir izveidojis ...

gallery icon