Sabiedrība
2022. gada 13. janvāris, 06:04

"Sajūtas kā 4. maijā," Leo Hiršsonam pasniedz nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību

Jauns.lv

Rīgas domē ceturtdien, 6. janvārī, svinīgā pasākumā nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību un krūšu nozīmi pasniedza Leo Hiršsonam.

Hiršsonu aizvadītā gada nogalē Saeima atzina par nacionālās pretošanās kustības dalībnieku.

Apliecību un krūšu nozīmi pasniedza Rīgas vicemēre Linda Ozola (JKP), sveikšanā piedalījās arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) un Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Juris Jurašs (JKP).

Leo Hiršsonam pasniedz nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību

Rīgas domē šodien svinīgā pasākumā pasniedza nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka krūšu nozīmi Leo Hiršsonam.

gallery icon
33

Pats Hiršsons savā uzrunā, kā arī sarunā ar Jauns.lv pauda, ka ir gandarīts par izmaiņām, kuras ļaus arī citiem viņa laikabiedriem saņemt pelnīto atzinību.

"Sajūtas ir kā 4. maijā, kad es, vēl kamerā esot, dzirdēju, kas ir noticis - kamols kaklā lauzās uz augšu... [...] galvenais, ka pārējie nu arī varēs dabūt nopelnīto, teiksim tā," pauda Hiršsons.

Hiršsona dzīves gaitas liecina par viņa aktīvu pretošanos padomju okupācijas režīmam un viņa aktīvās darbības bija vērstas uz to, lai atjaunotu 1918.gada 18.novembrī proklamētās Latvijas valsts neatkarību.

Hiršsonu aizturēja 1989.gadā par šaujamieroču un munīcijas apriti, un nākamajā gadā viņš tika notiesāts. 1990.gada 4.maiju Hiršsons sagaidīja Valsts drošības komitejas (VDK) izmeklēšanas izolatorā, no kura tika atbrīvots 16.maijā kā pēdējais faktiski politiski ieslodzītais, kurš atstājis VDK izolatoru.

Novērtējot Leo Hiršsona ieguldījumu Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanā, viņš kā nacionālās pretošanās kustības dalībnieks par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā 2018.gada 19.oktobrī ir iecelts par Viestura ordeņa kavalieri un apbalvots ar Viestura ordeni.

Pilno Leo Hiršsona stāstu par paveikto Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas labā iespējams izlasīt šeit.

2021.gada vasarā Saeima pieņēma grozījumus likumā "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu".

Atbilstoši likumā noteiktajam, Saeima 9.decembrī nolēma atzīt Leo Hiršsonu par nacionālās pretošanās kustības dalībnieku. Viņš ir pirmais nacionālās pretošanās kustības dalībnieks, kuram statusu piešķīrusi Saeima.

Rīgas pašvaldība ir sagatavojusi un izsniegs nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka krūšu nozīmi