foto: EPA/Scanpix
Covid-19 sertifikāta termiņš un balstvakcīnas: atbildes uz neskaidrībām
Sabiedrība
2022. gada 8. janvāris, 19:40

Covid-19 sertifikāta termiņš un balstvakcīnas: atbildes uz neskaidrībām

Jauns.lv

Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15.februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu. Sertifikāta derīguma termiņš netiek attiecināts uz darba pienākumu veikšanu, bet saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas darba veikšanai klātienē. Jauns.lv piedāvā iepazīties ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) atbildēm uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem.

No kura brīža tiek skaitīts sertifikāta derīguma termiņš?

No nākamās dienas pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas datuma.

Kādi ir vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņi, ja veikta primārā vakcinācija?

Vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā 9 mēnešus (270 dienas) pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar:

  • Vaxzevria (AstraZeneca);
  • Spikevax (Moderna);
  • Comirnaty (Pfizer/BioNtech).

Piecus mēnešus (150 dienas) pēc Janssen (Johnson&Johnson) vakcīnas saņemšanas.

Kādi ir vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņi, ja pārslimota Covid-19 infekcija (inficēšanās ar Covid-19 ir apstiprināta ar pozitīvu RNS testu, kas veikts laboratorijā) pirms Covid-19 vakcinācijas un primārā vakcinācija veikta ar vienu vakcīnas devu?

Deviņi mēneši (270 dienas).

Kādi ir vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņi, ja vakcinācija veikta ar Janssen vakcīnu, bet pēc tam pārslimots Covid-19 (laboratoriski apstiprināts)?

Seši mēneši (180 dienas pēc pārslimošanas fakta).

Kāds ir vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš, ja ir pārslimots Covid-19 un pēc tam saņemtas divas potes?

Šādā gadījumā sertifikātam nav noteikts derīguma termiņš.

foto: NVD

Kā noskaidrot sertifikāta derīguma termiņu?

  • Tiek vērtēts tehniskais risinājums, lai no 15. februāra atspoguļotu paziņojumu par sertifikāta derīguma termiņa beigām katra lietotāja profilā tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv.
  • Šobrīd derīguma termiņu var aprēķināt, apskatot savā sertifikātā norādīto datumu, kurā veikta vakcinācija. Vakcinācijas datums ir redzams sertifikāta pilnās versijas (PDF formātā).
  • Sadaļā “Vakcinācijas datums” (pilnā versija ir pieejama, pieslēdzoties www.covid19sertifikats.lv). Piecu vai deviņu mēnešu derīguma laiks ir jārēķina sākot ar nākamo dienu pēc potes saņemšanas.
foto: NVD

Cik ātri kļūst derīgs sertifikāts par balstvakcināciju?

Balstvakcinācijas sertifikāts kļūst derīgs izmantošanai pēc tam vakcinācijas iestāde ir ievadījusi datus par vakcinācijas faktu e-veselībā.

Vienlaikus jāņem vērā, ka informāciju par veikto balstvakcināciju ārstniecības iestādes drīkst ievadīt E-veselības sistēmā 48 stundu laikā pēc vakcinācijas. Tiklīdz informācija ir pieejama E-veselības sistēmā, tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv ir pieejams balstvakcinācijas sertifikāts.

Vai balstvakcinācijas sertifikātam ir noteikts derīguma termiņš?

Balstvakcinācijas sertifikātam šobrīd nav noteikts derīguma termiņš.

Vai bērnu sertifikātiem ir noteikts derīguma termiņš?

Vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš netiek attiecināts uz bērniem līdz 18 gadiem, jo bērniem pašlaik nav pieejama balstvakcinācija.

Kā pierakstīties balstvakcinācijas saņemšanai?

  •     Portālā www.manavakcina.lv.
  •     Zvanot uz tālruņa numuru 8989.
  •     Zvanot sava ģimenes ārsta praksei vai tuvākajai ambulatorajai ārstniecības iestādei (poliklīnika, veselības centrs u.c.).