foto: LETA
Covid-19 sertifikāta termiņš: kas par to jāzina ikvienam Latvijas iedzīvotājam
Sabiedrība
2022. gada 7. janvāris, 13:09

Covid-19 sertifikāta termiņš: kas par to jāzina ikvienam Latvijas iedzīvotājam

Jauns.lv

No 15.februāra pakalpojumu saņemšanai tiek noteikts vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš, kas "Johnson & Johnson" vakcīnu saņēmušajiem būs pieci mēneši, bet visām pārējām vakcīnām - deviņi mēneši. Veselības ministrija skaidro, kas jāzina iedzīvotājiem, kādas būs tehniskās detaļas un kā vispār zināt, ka iepriekšējā sertifikāta termiņš ir beidzies?

Pilnīgi visiem iedzīvotājiem, kuri saņēmuši vienu "Johnson & Johnson" vakcīnas devu vai divas pārējo vakcīnu devas, esošajiem Covid-19 sertifikātiem pienāks beigu termiņš, attiecīgi 5 vai 9 mēnešus pēc pēdējās devas saņemšanas. Taču ir izņēmumi: 

  • Bērni un pusaudži, kas jaunāki par 18 gadiem
  • Cilvēki, kas pārslimojuši Covid-19 infekciju un saņēmuši divas vakcīnas devas, neatkarīgi no tā, cik sen infekcija ir pārslimota

Uzskaitītajos gadījumos esošais sertifikāts noteikts kā beztermiņa. Taču tas neizslēdz iespēju doties pēc balstvakcīnas tiem, kas to vēlas (izņemot bērnus un pusaudžus). 

Visos pārējos gadījumos balstvakcinācija būs nepieciešama, lai saglabātu sertifikāta derīguma termiņu. Jaunais sertifikāts būs pieejams lejupielādei jau nākamajā dienā pēc balstvakcīnas saņemšanas, taču VM stāsta, ka drīkst izmantot arī iepriekšējo sertifikātu, kamēr termiņš to atļauj. 

Jāpiebilst, ka jaunie noteikumi attiecināmi tikai un vienīgi uz pakalpojumu nozari, darba vietās par derīgu tiks uzskatīts arī iepriekšējais sertifikāts. 

Veselības ministrijas plānos nav katru individuāli informēt par sertifikāta termiņa beigu datuma tuvošanos, tam jāseko līdzi katram pašam. Proti, jāskaita 5 vai 9 mēneši (atkarībā no vakcīnas) pēc 2. potes saņemšanas datuma. Vai izslimošanas un vienas potes saņemšanas datuma jebkādā secībā. 

Kad saņemt balstvakcīnu?

  • Ja primārajā kursā saņemta JANSSEN vakcīna – 2 mēneši pēc 1. potes
  • Ja primārajā kursā saņemta VAXZERVIA, COMIRNATY vai SPIKEVAX – 3 mēneši pēc otrās potes
  • Ja pārslimota Covid-19 infekcija +saņemta viena vakcīnas deva – 3 mēneši pēc pirmās potes vai pārslimošanas
  • Ja pārslimots Covid-19 un saņemtas divas devas – 6 mēneši pēc otrās potes vai pārslimošanas
  • Personām ar novājinātu imunitāti – 6 mēneši pēc 3. potes

Pieteikšanās balstvakcinācijai iespējama:

  • manavakcina.lv
  • pa tālruni 8989
  • ārstniecības iestādēs, tai skaitā ģimenes ārstu praksēs
  • dzīvās rindas kārtībā vakcinācijas punktos tirdzniecības centros, vakcinācijas centros pašvaldībās, izbraukuma vakcinācijā.

Jāpiebilst, ka uz doto brīdi Latvijā cilvēku skaits, kuriem beigsies sertifikāta derīguma termiņš līdz 15. februārim ir teju 350 tūkstoši. 

Iedzīvotāji tiek aicināti savlaicīgi pieteikties balstvakcinācijai. Ņemot vērā, ka balstvakcinācijas sertifikāts sāk darboties jau nākamajā dienā pēc vakcīnas saņemšanas, pastāv risks, ka liela daļa cilvēku plānos saņemt vakcīnu īsi pirms 15.februāra vai 1. marta (atkarībā no datuma, kad stājas spēkā). Turklāt, ārstniecības personu slimošana augstās saslimstības apstākļos var samazināt vakcinācijas kapacitāti un novest pie rindām vakcinācijas punktos. Ižškiroša būs vienmērīga pieprasījuma izkliede, lai neradītu sistēmas kapacitātes pārslodzi un neveidotu gaidīšanas rindas atsevišķos vakcinācijas punktos.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 6. janvārī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. 
Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15. februārī un  attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu. Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama. Darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība, pēc pabeigtas primārās vakcinācijas un balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

Vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā 9 mēnešus pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Vaxzevria, Spikevax, Comirnaty vakcīnām un 5 mēnešus pēc Janssen vakcīnas saņemšanas. Saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem, lai saglabātu organisma aizsardzību pret vīrusu un novērstu riskus smagas slimības gaitai, vajadzīga balstvakcinācija. Covid-19 vakcinācijas sertifikāts ir derīgs uzreiz pēc balstvakcinācijas veikšanas.