2022. gada 4. janvāris, 05:24

Goda valmierietis, latviešu bēgļu pārcēlājs Ēriks Tomsons nosvin 103. dzimšanas dienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aizgājušā gada pēdējā dienā savu 103. dzimšanas dienu “pa pilnu klapi” nosvinēja valmierietis Ēriks Tomsons, kurš savulaik no kara posta un Sibīrijas izglābis ap tūkstoti latviešu, par ko pats vēlāk, padomju okupācijas laikā, nosēdējis desmit gadu Sibīrijas lēģeros. Nule iznākusi grāmata “Pārcēlāji” par latviešu bēgļu ceļu laivās uz Zviedriju Otrā pasaules kara beigās. Ēriks Tomsons bija viens no šiem pārcēlājiem, kurš tikko moži nosvinēja savu nozīmīgo dzīves jubileju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēriks Tomsons nosvin 103. dzimšanas dienu

Aizgājušā gada pēdējā dienā savu 103. dzimšanas dienu “pa pilnu klapi” nosvinēja valmierietis Ēriks Tomsons, kurš savulaik no kara posta ...

gallery icon
8

Ēriks Tomsons, kuram ir tikpat gadu, cik Latvijas valstij, Otrā pasaules kara beigu posmā kopā ar cīņubiedriem, atsaucoties Latvijas Centrālās padomes aicinājumam, kā jūrnieks no Mērsraga ostas glāba tautiešus, pārceļot viņus laivās uz Zviedriju. Par šo veikumu viņš ticis pie vairākiem goda nosaukumiem un apbalvojumiem, tostarp saņēmis arī Triju Zvaigžņu ordeni - bet jau pēc Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas. Padomju okupācijas laikā viņam par to desmit gadus nācās nosēdēt Sibīrijas lēģeros.

Ēriks Tomsons kā “pārcēlājs” darbojās nelegāli un bieži palika nezināms pat laivās pārceltajiem. Tikai mūža otrajā pusē viņš kopā ar saviem cīņubiedriem beidzot varēja uzticēt atklātībai savu neparasto dzīvesstāstu.

103. dzimšanas dienu jubilārs sagaidīja joprojām možs un dzīvespriecīgs, ar apbrīnojami asu atmiņu, lai gan dzīvē bijušas lapaspuses, ko cits varbūt gribētu izdzēst. Viņš, kā pats saka, jubileju vēlējies nosvinēt “pa pilnu klapi – tā, kā jūrnieki”.

Lozungs: “Iešu par Latviju”

foto: Valmieras novada pašvaldība
Ēriks Tomsons 31. decembrī ne tikai svinēja gadu miju, bet arī savu 103. dzimšanas dienu.

Par savu kara gadu jaunību Ēriks Tomsons TV3 Ziņām stāsta: “Mani vienaudži gāja frontē, krita. Ik pa laikam saņēmām ziņu, ka viņi krituši. Es ar kaut ko gribēju darīt! Tur cīnījās, lai iznīcinātu, bet es centos glābt dzīvības, lai vienaudži paliek dzīvi, nevis iet frontē un krīt. Mans lozungs bija – iešu par Latviju, par dzimteni, tikai jūrā, ko māku.”

Viņš atsaucās Latvijas Centrālās padomes aizsāktajiem pūliņiem no atkārtotas okupācijas paglābt inteliģenci – rakstniekus, politiķus, māksliniekus. Nakts melnumā, eļļu noziestām sejām, bēgļu laivās pārcelt viņus uz Gotlandi.

Trīs pārcēlāju – Ērika Tomsona, Pētera Jansona un Laimoņa Pētersona – atmiņas mutvārdu vēstures vācēji ierakstījuši kasetēs, kas nupat izdotas grāmatā “Pārcēlāji”. Astoņi pārbraucieni Ērikam bija veiksmīgi, un beigās viņš varēja palikt Zviedrijā – drošībā, bet viņš uzņēmās uz Latviju pārcelt radistu Rihardu Zandi, lai viņš telegrafētu slepenas ziņas par patieso situāciju okupētajā Latvijā. Viņus vēlāk izsekoja un nodeva pašu biedrs – savervēts pretošanās kustības dalībnieks Eduards Bergmanis.

“Visu mūžu ar dziesmām!”

“Mēs esam liela ģimene, vectēvam jau ir deviņi mazmazbērni, un visi esam lieli dziedātāji. Pandēmijas dēļ ir nedaudz citādāk, bet parasti ir svinības, sabrauc visi radi. Un tad skan mīļākās dziesmas. Jau par tradīciju kļuvis, ka uzaicinām akordeonisti, vectēvam ļoti patīk šī instrumenta skanējums. Viņš agrāk spēlēja ģitāru, bet labākais draugs – akordeonu. Un tā arī dziedam vairākas stundas, vectēvs tikai diktē, kas būs nākamā dziesma,” stāsta Ērika Tomsona mazmeita Elīna Siliņa.

Latvijas stāsts un Ēriks Tomsons:

Īpaši atmiņā palikusi 100. dzimšanas diena, kas tika atzīmēta Valmieras teātrī, pievienojoties senioru vīru korim “Baltie bērzi”, kurā dziedājis arī pats Tomsona kungs.

“Visu mūžu ar dziesmu, arī grūtos laikos,” saka jubilārs. Skaistajā dzimšanas dienā viņš vēl: “Lai visiem būtu labs garastāvoklis, laba nākotnes izjūta, lai viss piepildās, ko sirds vēlas, galvenais turēt labu garastāvokli, lai vienmēr būtu smaids, nevis stress!”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ērika Tomsona ģimene stāsta, ka labs garastāvoklis un māka saglabāt mieru ir pamats možam garam. “Tētis vienmēr noliek mazus mērķus, kas jāizdara, kas jāsagaida, piemēram, jābrauc ciemos pie mazmazbērniem, jāuzņem ciemos radi, jāstāda ogu krūmi, jāizlasa jauna grāmata. Un tā nemitīgi arvien jaunas idejas un darbi ir padomā,” stāsta viņa meita Daiga Siliņa. “Atceros, ka bērnībā biju par kaut ko ļoti nobijusies. Un vectēvs teica, ka, lai gan ir bail, tāpat jādara. Šie vārdi man ļoti palīdzējuši un turpina palīdzēt. Vienmēr būs bail vai neērti, bet tas nedrīkst traucēt sasniegt mērķus.”

Pārcēlāja stāsts

Tomsona kungu skaistajā jubilejā sveica arī Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Valmieras novada Burtnieku apvienības pārvaldes vadītāja Kristīne Auziņa, Jauns.lv pastāstīja Valmieras novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Bulmeistare.

“Pagodinājums un liels prieks tikties un sveikt Ēriku Tomsona kungu 103. dzimšanas dienā. Viņa dzīvesprieks un skats uz dzīvi patiešām iedvesmo. Iespējams, tas, ka dzimšanas diena ir gadumijā, kad plānojam jauno un vēlam cits citam laimi, ir devis Ērika kungam spēju priecāties par to, kas ir dots, vēlēt citiem tikai to labāko un plānot arvien jaunus darbus, kas neļauj ieslīgt grūtsirdībā. Lai veselība, lai dzīvesprieks, lai jaunas idejas un plāni! Daudz laimes dzimšanas dienā!”, vēl domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.