foto: LETA
Dailes teātrī izrādes laikā nogāžas lielizmēra dekorācija: aktieri izglābjas, pēc pārtraukuma izrādi nospēlē līdz galam. Teātris skaidro incidentu
Režisora Viestura Kairiša iestudējuma "Smiļģis" pirmizrāde Dailes teātrī.
Sabiedrība
2021. gada 30. decembris, 11:19

Dailes teātrī izrādes laikā nogāžas lielizmēra dekorācija: aktieri izglābjas, pēc pārtraukuma izrādi nospēlē līdz galam. Teātris skaidro incidentu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Dailes teātrī trešdienas vakarā izrādes “Smiļģis” otrā cēliena laikā uz skatuves nogāzās lielizmēra dekorācija, liecina ieraksti sociālajos tīklos. Izrāde tika pārtraukta un aktieri pamuka no skatuves. Par laimi, neviens necieta. Teātris notikušo dēvē par "cilvēcisku kļūdu".

Izrāde "Smiļģis" Dailes teātrī

Dailes teātrī trešdienas vakarā izrādes “Smiļģis” otrā cēliena laikā uz skatuves nogāzās lielizmēra dekorācija, liecina ieraksti sociālajos tīklos. Izrāde tika ...

gallery icon

Par 29. decembra vakarā uz teātra skatuves redzēto mikroblogošanas vietnē “Twitter” raksta skatītāji:

Juris Kaža: “Šovakar Dailes teātrī izrādes “Smilģis” otrā cēlienā nogāzās garāžas izmēra dekorācija. Neviens necieta, aktieri pamuka”. 

Māra Bērtaite: “Diena, kad nogāzās griesti... Šovakar Dailē nogāzās Smiļģa otrais stāvs. Līdz nelaimei bija pavisam nedaudz, tomēr visi sveiki un veseli (nevis beigti un pagalam), izņemot vienīgi dekorāciju un skatuves grīdu. Pirmo reizi mūžā man bija melna priekšnojauta, kaut lec uz skatuves un rauj visus nost”.

Uz skatuves grīdas apmēram no otrā stāva augstuma esot nogāzusies dekorācija – “māja”, jo pārtrūkusi iekārtas, kas to cēla, viena no četrām trosēm. Skatītāji teic, ka aktieri tikai par mata tiesu paglābušies no ievainojumiem, jo tajā brīdī neatradās skatuves centrā. Tomēr, kā Jauns.lv uzzināja teātrī, drošības noteikumi paredz, ka laikā, kad tiek pacelta un pārvietota dekorācija aktieri nedrīkst atrasties zem tās. Tā kā šai gadījumā no nelaimes paglāba strikta drošības instrukciju ievērošana

Dekorācijas iebruka otrajā cēlienā, īsi pēc Smiļģa uzrunas savam karā pazudušajam dēlam, kurā viņš aicināja dēlu atgriezties mājās, jo Padomju Savienībā viss ir lieliski. Pēc negadījuma izrādi uz desmit minūtēm pārtrauca un tā pēcāk tika nospēlēta līdz galam.

Dailes teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Vārpiņa Jauns.lv pavēstīja: “Izrādes “Smiļģis” dekorācijas ir vienas no skatuves sarežģītākajām konstrukcijām ar vairākiem segmentiem, kas izrādes laikā tiek celti, pārvietoti, un virzīti pa visu skatuves telpu.

29. decembra izrādes laikā cilvēciskas kļūdas dēļ viena no trosēm netika pareizi piestiprināta un tāpēc dekorācijas segments celšanas brīdī apgāzās. Teātrī ir noteiktas stingras drošības instrukcijas, kas tostarp nosaka, ka zem pacelta dekorāciju objekta, tā tuvumā un zem tā neviens nedrīkst atrasties, incidentā neviens necieta un pēc brīža izrāde tika turpināta”.

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo Kairiša iestudējums "Smiļģis"

27. augustā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja Māras Zālītes lugas "Smiļģis" iestudējums Viestura Kairiša režijā.

gallery icon

Negadījums Dailes teātrī notika dienu pēc tam, kad tur notika “Smiļģa” īpašā izrāde, ko vēroja Gunārs Placēns. Dailes teātris savā “Facebook” kontā ierakstījis:

“Mums ir liels gods katru to reizi, kad Lielajā zālē skatītājiem tiek spēlēta izrāde “Smiļģis” par Dailes teātra dibinātāju, bet jo īpašs gods to darīt bija 28. decembra vakarā, kad zālē kopā ar skatītājiem atradās kāds īpašs skatītājs - aktieris, kurš Eduardu Smiļģi ir redzējis vaigā un kopā ar to strādājis.

Gunārs Placēns ir viens no vecākajiem spēlējošajiem aktieriem pasaulē. Viņa aktiera gadi ir 70 Dailes teātra gadi. Sveicam un lepojamies!”.

Jāatgādina, ka šogad “Spēlmaņu naktī” triumfu piedzīvoja režisora Viestura Kairiša iestudējums “Smiļģis” Dailes teātrī. Izrāde pirmizrādi piedzīvoja šī gada augusta beigās. Toreiz par šo iestudējumu režisors Viesturs Kairišs teica: “Izrāde ir mans pirmais lielais pārbaudījums ar Daili, Smiļģi, Dailes teātra leģendāro vēsturi. Mākslas rašanās no radošās brīvības gara bija vienīgais uzdevums, kuru uztvēru kā Eduarda Smiļģa cienīgu. Izrāde ir par radošumu, cilvēka ģenialitāti un teātra maģiju”.

Jāteic, ka arī 30. decembra vakarā pirms gadu mijas lielajām brīvdienām Dailes teātrī paredzēta “Smiļģa” izrāde, un tā netiek atcelta, jo nu jau visas dekorācijas atkal ir kārtībā.