foto: LETA
Kossovičs cer, ka Plešs "kaut kādu lobiju ietekmē" neliks šķēršļus azartspēļu ierobežošanai Rīgā
Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs
Politika
2021. gada 22. decembris, 15:38

Kossovičs cer, ka Plešs "kaut kādu lobiju ietekmē" neliks šķēršļus azartspēļu ierobežošanai Rīgā

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcija seko līdzi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūrs Toms Plešs (AP) un ministrijas nostājai azartspēļu jautājumā un cer, ka ministrs "kaut kādu lobiju ietekmē" neliks šķēršļus azartspēļu ierobežošanai galvaspilsētā, atzīmēja frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ir apturējis Ķekavas novada pašvaldības saistošos noteikumus "Par azartspēļu organizēšanu Ķekavas novadā". Ministrs rīkojumā pauž, ka saistošajos noteikumos noteiktais vispārīgais aizliegums liecina, ka pašvaldība nav izvērtējusi pašvaldības administratīvo teritoriju kompleksi, proti, pašvaldība nav vērtējusi azartspēļu vietu ietekmi uz sabiedrību kādā no pašvaldības teritorijām, kurā darbojas azartspēļu vieta, salīdzinot ar teritorijām, kurās azartspēļu vietu nav.

Ministra ieskatā, neesot arī veikts izvērtējums par vietām, kurās jaunu azartspēļu vietu atvēršana ir aizliedzama, minot konkrētus datus, pētījumus vai citu apkopotu un apstiprinošu informāciju, kas iegūta izvērtējuma rezultātā par azartspēļu vietas ietekmi uz pašvaldības iedzīvotājiem un sabiedrību kopumā.

Kossovičs atzina, ka frakcija pagaidām vēl nav paspējusi izpētīt visu argumentāciju, tomēr skaidrs ir viens, ka Rīga uz šādu ministra soli skatās ar bažām, jo pagājušajā nedēļā tika pieņemts lēmums, kas paredz ierobežot azartspēļu izplatību galvaspilsētā, ļaujot šiem uzņēmējiem strādāt tikai noteiktās vietās - četru un piecu zvaigžņu viesnīcās.

"Patlaban Rīgā ir vairāk nekā 100 spēļu zāļu. Mēs vēlamies, lai Rīgā šis bizness, kas ietekmē gan pilsētvidi, gan Rīgas iedzīvotāju labklājību, būtu strikti ierobežots, jo īpaši ierobežojot to izplatību Rīgas mikrorajonos un apkaimēs.

Mēs esam analizējuši, cik daudz līdzekļu šis bizness Rīgai dod un kādus zaudējumus tas nes. Tapa skaidrs, ka pašvaldībai tas rada vairāk problēmas, nekā ienākumus," sacīja Kossovičs.

Viņa skatījumā, azartspēļu bizness uzliek slodzi sociālajiem dienestiem, jo liels daudzums cilvēku, ģimeņu saskaras ar sociālām problēmām. Turklāt pašvaldības budžetam azartspēļu rūpals dod salīdzinoši mazu pienesumu. Tāpat Kossovičs atzīmēja, ka valsts pašvaldībām ir devusi instrumentus, lai ierobežotu azartspēļu biznesu.

"Skumji noskaitīties, kā valsts VARAM personā sper pretējus soļus. No vienas puses tiek atļauts pašvaldībām par šo jautājumu lemt, bet no otras tiek stingri parādīts, ka pašvaldības tomēr nevar rīkoties savu iedzīvotāju labā. Mūsu lēmums par azartspēļu ierobežošanu VARAM jāapstiprina 30 dienu laikā. Mēs uz ministra darbībām skatāmies ar ļoti lielām bažām," pauda Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājs.

Jau ziņots, ka novembra sākumā Ķekavas novadā stājas spēkā saistošie noteikumi, kas paredz turpmāku azartspēļu organizēšanas aizliegumu.

Ķekavas novada pašvaldība bija pirmā Latvijas pašvaldība, kas izmanto ar šā gada 15.aprīlī pieņemtajiem grozījumiem Azartspēļu un izložu likumā pašvaldībām doto pilnvarojumu izdot saistošos noteikumus, ar kuriem nosaka vietas un teritorijas, kurās azartspēles nav atļauts organizēt.

Ķekavas novada dome 8.septembrī nolēma turpmāk aizliegt organizēt azartspēles Ķekavas novada administratīvajā teritorijā.

Lai noskaidrotu novada iedzīvotāju viedokli, vai sabiedrība atbalsta spēļu zāles darbības turpināšanu, no 27.augusta līdz 3.septembrim notika iedzīvotāju aptauja. Kopumā tika saņemta 1361 atbilde. 88,4% aptaujas dalībnieku atbalstīja spēļu zāles slēgšanu, bet 158 jeb 11,6% norādīja, ka minētās spēļu zāles darbība ir saglabājama.