foto: Mārtiņš Ziders
Gobzems savās izrādēs tiek cauri ar naudassodiem
Gobzema akcijā pie Rīgas pils īpaša vieta bija ierādīta klavierēm. Pret vakcināciju noskaņotais pianists Vestards Šimkus arī bija aicināts, taču pieklājīgi atteicies.
112
2021. gada 20. decembris, 06:45

Gobzems savās izrādēs tiek cauri ar naudassodiem

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Nedēļas laikā pret Saeimas populistu Aldi Gobzemu ierosināts 21 administratīvā pārkāpuma process. Vēl desmit šādi procesi un četri kriminālprocesi sākti pret viņa sekotājiem pēc akcijas pie Rīgas pils, kur skaļākās izdarības bija ķīviņš ap klavierēm un mazo vajadzību nokārtošana zem Ziemassvētku egles.

Aldi Gobzemu politiskās aģitācijas laikā Tukumā aiztur policija

6. decembra rītā Tukumā, kur sākās Alda Gobzema (“Likums un Kārtība”) politiskā aģitācija “Rododendrs”, Saeimas deputātu, pēc neilgas vārdu apmaiņas, ...

gallery icon
54

Gobzems daudzās Latvijas pilsētās sarīkojis tikšanos ar saviem piekritējiem. Tā kā ar pašvaldībām šie pasākumi nebija saskaņoti un notika, pārkāpjot epidemioloģiskos ierobežojumus, vairākkārt to norisē iejaucās policija, deputātu īslaicīgi aizturot. Piemēroto naudassodu apjoms jau tuvojas 10 000 eiro.

Vai nedraud kriminālatbildība?

Rodas jautājums – kā viens cilvēks sistemātiski var veikt pārkāpumus, bet viņu soda tikai ar naudassodu. Vai par līdzīgu atkārtotu pārkāpumu nedraud kriminālatbildība?

"Kas Jauns Avīze" aptaujāja vairākus Saeimas deputātus – juristus, kuri gan nevēlējās šādā kontekstā minēt savu vārdu, bet izklāstīja savu skaidrojumu.

Ļaudis pulcējas deputāta Alda Gobzema politiskajā akcijā "Rododendrs"

Šobrīd pie Rīgas pils pulcējas cilvēki, kuri atsaukušies Saeimas deputāta Alda Gobzema (“Likums un Kārtība”) aicinājumam piedalīties viņa izvērstajā politiskajā ...

gallery icon
14

Administratīvā atbildība var pārtapt kriminālatbildībā tikai tad, ja par konkrētu pārkāpumu atkarībā no nodarījuma smaguma vai kaitējuma ir paredzēti abi šie atbildības veidi. Piemēram, par malu zvejniecību vai medniecību vai narkotiku glabāšanu. Ja nodarījums būs neliels, jāatbild būs administratīvi, ja liels vai gada laikā noticis atkārtoti, var iestāties arī kriminālatbildība. Par pulcēšanās aizliegumu pārkāpšanu kriminālatbildība nav paredzēta.

Pants par huligānismu

Tomēr, ja likumsargiem izdodas pierādīt, ka šo akciju virkne vērtējama kā viens liels pasākums, kas jau sākumā iecerēts ar visiem konstatētajiem pārkāpumiem, ar mērķi destabilizēt situāciju sabiedrībā, tad par kriminālatbildību ir jādomā.

Aldis Gobzems politiskās aģitācijas ietvaros apmeklē Centrāltirgu

Pirmdien Saeimas deputāts Aldis Gobzems ("Likums un Kārtība") uzsāka savu un savas partijas ilgi reklamēto politisko aģitāciju "Rododendrs". Sestdienas rītā ...

gallery icon
102

Krimināllikuma 231. pantā par huligānismu ir teikts: “Par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, vai uzņēmumu vai organizāciju darbu – soda ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību līdz trim gadiem vai bez tās.”

Par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa un tas saistīts ar pretošanos varas pārstāvim vai personai, kura vēršas pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu, vai miesas bojājumu vai mantas bojāšanu, iespējamais sods pieaug jau līdz pieciem gadiem nebrīvē.

foto: Mārtiņš Ziders
Protestēt pie Rīgas pils ieradās arī dziesminieks Kaspars Dimiters ar sievu Līgu. Viņu eglīte necieta.

Iespējamā apsūdzība

"Kas Jauns Avīzes" rīcībā ir neoficiāla informācija, ka Valsts policijā tiek domāts arī par iespēju izmantot Krimināllikuma 150. pantu – Par darbību, kas vērsta uz naida vai nesaticības izraisīšanu atkarībā no personas dzimuma, vecuma, invaliditātes vai jebkuru citu pazīmju dēļ.

 Ar “jebkurām citām pazīmēm” šajā gadījumā varētu saprast piederību konkrētai profesijai – policijas darbinieku. Par šādu pārkāpumu var piespriest brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, bet gadījumos ar smagākām sekām pat līdz četriem gadiem. Viss tālākais ir atkarīgs no iesaistīto pušu profesionalitātes.

Aizturētas 14 personas

Pēc Gobzema sarīkotās izrādes 13. decembrī pie Rīgas pils sākti desmit administratīvā pārkāpuma procesi un četri kriminālprocesi.

Tik dažādais Aldis Gobzems laika griežos

Pasniedzējs, direktors, advokāts, politiķis un premjera kandidāts - kā laika gaitā mainījies Aldis Gobzems.

gallery icon
16

Aizturētas 14 personas, tostarp viena par nepakļaušanos kārtībnieku likumīgajām prasībām un uzbrukumu policistam, mēģinot viņu nogrūst zemē. Tāpat savainojumu guvis un slimnīcā nogādāts vēl viens policists – viņam jezgā uzkrita klavieres. Lai aizturētu kādu piecu personu kompāniju par huligāniskām darbībām, izmantota asaru gāze.

Krastmalā pie Lielā Kristapa statujas ar evakuatoru bija atvesta un novietota liela izmēra instalācija, ko Gobzems nosaucis par korupcijas aisbergu. Pret personu, kas to atveda un novietoja, sākts administratīvā pārkāpuma process. Aizturēts arī vīrietis, kurš bija ieradies ar izkapti.

Savajadzējās zem eglītes

Gobzems saietā daudzināja, ka jaunieši ir pelnījuši diskotēku. Tas rada dzirdīgas ausis, un tuvējā degvielas uzpildes stacijā kāda kompānija metās dejās uz automašīnu jumtiem. Dejas beigušās ar problēmām – policija astoņiem auto anulēja tehnisko apskati un vēl trim auto arī numurzīmes.

Gobzema sasauktais protests pret likumprojektu par nevakcinēto darbinieku atlaišanu

Trešdienas vakarā pēc deputāta Alda Gobzema aicinājuma protestēt pret likumprojektu, kas dotu darba devējam tiesības atlaist pret Covid-19 nevakcinējušos darbinieku, ...

gallery icon
115

Paša Gobzema "Facebook" kontā ievietota pateicība visiem, kas atnāca – kopā ar video, kur kāda kundze pauž sašutumu par policijas rīcību, domubiedram piemērojot 50 eiro sodu par urinēšanu zem eglītes. Vietā atgādināt, ka Gobzems, nākot pie varas, sola atcelt visus ierobežojumus.

Gobzema akcijā pie Rīgas pils īpaša vieta bija ierādīta klavierēm. Pret vakcināciju noskaņotais pianists Vestards Šimkus arī bija aicināts, taču pieklājīgi atteicies.

Protestēt pie Rīgas pils ieradās arī dziesminieks Kaspars Dimiters ar sievu Līgu. Viņu eglīte necieta.