foto: AFP/Scanpix
Ceturtdien Latvijā pret Covid-19 sāks vakcinēt bērnus vecumā no 5 līdz 11 gadiem
Bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcinācija notiek pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs.
Sabiedrība
2021. gada 15. decembris, 13:50

Ceturtdien Latvijā pret Covid-19 sāks vakcinēt bērnus vecumā no 5 līdz 11 gadiem

Jauns.lv / LETA

No ceturtdienas, 16.decembra, Latvijā vakcīnu pret Covid-19 varēs saņemt ikviens bērns no piecu gadu vecuma, taču vakcinācija īpaši ieteicama būs bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām, piemēram, ar palielinātu svaru, cukura diabētu, smagiem imūnsistēmas traucējumiem, hroniskām kardiovaskulārajām un nieru slimībām, kā arī onkoloģiskām saslimšanām, šodien preses konferencē informēja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bērniem ar hroniskām saslimšanām līdzīgi kā pieaugušajiem ir augstāks risks nopietnāk saslimt ar Covid-19. Riskus, saslimstot ar Covid-19, bērniem rada ne tikai blakus saslimšanas. Latvijā novēroti arī gadījumi, kad bērniem dažās nedēļās pēc Covid-19 izslimošanas attīstījies pediatriskais multisistēmu iekaisuma sindroms ar ilgstoši paaugstinātu temperatūru, acu apsārtumu, kuņģa, sirds un asinsvadu sistēmas traucējumiem un citām izpausmēm, uzsver profesore.

Bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcinācija notiek pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs. Pieteikt bērnu vakcīnai var vecāki vai likumiskie pārstāvji pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādē, kā arī zvanot pa tālruni 8989. Pirms tam Vakcinācijas nodaļa aicina pārliecināties, vai ģimenes ārsta praksē vai ārstniecības iestādē ir pieejama "Pfizer"/"BioNTech" bērnu vakcīna "Comirnaty". Par to pārliecināties iespējams arī Nacionālā veselības dienesta interneta mājaslapā.

Vakcinācija notiek vecāka vai cita likumiskā pārstāvja klātbūtnē. Līdzi būtu jāņem vairāki dokumenti, proti, bērnam - pase vai personas apliecība (ja ir), vecākiem vai likumiskajam pārstāvim - pase vai personas apliecība, kā arī apliecinošs dokuments par bērnu - ieraksts par bērnu pasē vai dzimšanas apliecība, vai nepieciešamības gadījumā notariāli apstiprināta pilnvara.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča atzīmē, ka, vakcinējot bērnus pie ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādē, vecākiem tā ir ierasta vide, kurā regulāri notiek gan bērnu apskate, gan veiktas vakcinācijas kalendāra manipulācijas. Arī ģimenes ārsti labāk pārzina savu mazo pacientu veselību un vecāki viņiem varēs uzdot visus interesējošos jautājumus, skaidro Juhņēviča.

Speciālisti norāda, ka bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, tiek rekomendēts ilgāks starplaiks starp pirmās un otrās vakcīnas devas saņemšanu - bērniem tie ir trīs mēneši. Ja bērnam kādu iemeslu dēļ ir nepieciešams saņemt otro devu ātrāk par noteikto laiku, tas ir pieļaujams, saskaņā ar vakcīnas reģistrāciju - reģistrētais intervāls starp pirmās un otrās devas lietošanu ir 21 diena.

Vakcinācijas sertifikāts bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem būs izmantojams 15.dienā pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas. To bērna vecāki vai likumiskais pārstāvis varēs lejupielādēt vietnē "covid19sertifikats.lv".

Kā jebkuriem citiem medikamentiem, arī katrai Covid-19 vakcīnai, tostarp arī bērniem paredzētajai, pirms izmantošanas Eiropas Savienībā jāatbilst stingrām kvalitātes, drošuma un efektivitātes pierādījumu prasībām. Gan pieaugušo, gan bērnu vakcīnas pret Covid-19 ir drošas, pārbaudītas un stiprina imunitāti cīņā ar Covid-19, norāda Imunizācijas valsts padome.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās