foto: Ieva Čīka/LETA
Nodibināta apvienotā Polijas un Baltijas Valstu brīvmūrnieku loža. Lielmeistars Skuja: "Jauns ordenis ar plašu sadraudzību"
Apvienotās Polijas un Baltijas valstu Lielložas lielmeistars Jānis Mārtiņš Skuja: “Nevajag brīvmūrniekus salīdzināt ar kādiem tur super cilvēkiem vai eņģeļiem”.
Sabiedrība
2021. gada 14. decembris, 05:45

Nodibināta apvienotā Polijas un Baltijas Valstu brīvmūrnieku loža. Lielmeistars Skuja: "Jauns ordenis ar plašu sadraudzību"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Apvienotās Polijas un Baltijas Valstu Lielložas (APBVL) kārtējais konvents, kurš notika novembra beigās, apstiprinājis savu Likumu Grāmatu un tālākas darbības programmu liberālās brīvmūrniecības integrācijas jomā Baltijas reģionā, Jauns.lv pavēstīja tās lielmeistars, Latvijas masonu ložas “Saule. Pērkons. Daugava” vadītājs Jānis Mārtiņš Skuja.

Ārkārtas Konventā, kurš pandēmijas laikā šī gada maijā notika attālināti, izveidoja jaunu brīvmūrnieku paklausība Polijā un Baltijā. “Apvienotā Francijas Lielloža” atzinusi APBVL, Jauns.lv pastāstīja Jānis Mārtiņš Skuja. Sadraudzības līgumus ar APBVL parakstījuši Francijas, Horvātijas, Itālijas, ASV, Venecuēlas un citu valstu brīvmūrnieki, Lielložas un Dižie Austrumi.

Novembra beigās notika plānotais attālinātais konvents, kurā apstiprināja Likuma Grāmatu, Lielložas tālāko darbību un budžetus nākamajam periodam līdz nākamā gada maijam, kad notiks konvents, kuru brīvmūrnieki cer novadīt klātienē esot, kopā ar daudzu valstu viesiem – Lielmeistariem un delegācijām.

foto: Publicitātes foto
Polijas un Baltijas valstu masonu Lielložas atpazīstamības zīme.

Jānis Mārtiņš Skuja aicina pievienoties APBVL: “Aicinām kandidātus, kuri ir ieinteresēti piedalīties brīvmūrnieku darbā šajos sociāli, ekonomiski un politiski sarežģītajos laikos saskaņā ar principiem: “Brīvība-Vienlīdzība-Brālība””.

“Mūsu lielvara ir juridiski jauna, bet ar pieredzējušiem brīvmūrniekiem no dažādām paklausībām, arī konservatīvās brīvmūrniecības. Šobrīd ložas ir Polijā un Latvijā, bet esam procesā iesaistīt visu Baltijas reģionu, tāpēc arī nosaukums - Polijas un Baltijas valstis. Vai mēs runājam un domājam, ka Baltijas valstis ir Latvija, Lietuva, Igaunija - noteikti nē. Drīzāk tās ir valstis ap Baltijas jūru”.
 
Tāpat Lielmeistrars izskaidro, ar ko atšķiras konservatīvā un liberālā brīvmūrniecība: 

Konservatīvā:

  • jātic Dievam jeb Radītājam;
  • de jure neatzīst Māsas kā brīvmūniekus/ces (de facto individuāli atzīst un nepieņem savās rindās sievietes. Neiet un neaicina ciemos pie liberāļiem. Ir bijuši pat gadījumi kad liedz saviem biedriem brāļoties profānajā (ikdienas) dzīvē; 
  • Anglijai (United Grand Lodge of England) kā “Centram” nekad Lielmeistara amatā nebūs cits, kā tikai Karaļnama pārstāvis, kurš ievēlēts līdz pats neatkāpjas. Šī brīža Lielmeistars HRH The Duke of Kent jau 50 gadus ir savā amatā;
  • visi diezgan atkarīgi no Anglijas labvēlības (nedod Dievs, brāļoties ar liberāļiem, tad tiks liegta Anglijas atzīšana, kam gan šodien vairāk ir deklaratīva nozīme);
  • deklarē, ka ir nost no politikas, kas Ložas darbu laikā ir viens no pamatpostulātiem pilnīgi visiem brīvmūrniecības virzieniem, bet ikdienā politika ir neatņemama sastāvdaļa.

Liberālā:

  • ir Sieviešu Lielložas, Jauktās Lielložas, Simboliskās un citas Lielložas kurām dažādi virzieni – arī mītiski un mistiski;
  • var būt ateists;
  • nav vienota centra, kaut gan ir piemēram Dižie Austrumi (Grand Orient), kuram centrs ir Francijas Dižie Austrumi (GOdF);
  • Lielmeistaru ievēl uz trijiem gadiem; 
  • tie kas ir Orient, zināmā mērā ir atkarīgi no GOdF labvēlības, būt atzītam vai nē, bet tas viss ir relatīvi;
  • Ložas darbos nav ļauts runāt par politiku un reliģiju (kas ir viens no pamatpostulātiem pilnīgi visiem brīvmūrniecības virzieniem), ārpus Ložas – brīva izpausme un vēlama iesaiste valsts veidošanā. Piemēram, Francijas prezidents bieži pie nopietnākiem lēmumiem prasa Lielložu pārstāvju viedokļus. Francijā, ASV bieži ir oficiāli publiski Lielložu paziņojumi, mītiņi, demonstrācijas regālijās. ASV bieži personu CV var redzēt pieminam piederību brīvmūrniecībai.
foto: Publicitātes foto
Latvijas brīvmūrnieku ložas “Saule. Pērkons. Daugava” atpazīstamības zīme.

Jautāts, kāpēc Latvijas brīvmūrnieki ložai izvēlēti slavenās Mārtiņa Brauna komponētās dziesmas ar Raiņa vārdiem nosaukums, Jānis Mārtiņš Skuja saka:

“Loža “Saule. Pērkons. Daugava” dibināta 2018. gada 14. jūlijā. Iedvesma noteikti bija no jaudīgās dziesmas. Vai mums būtu jājautā atļauja Braunam vai Rainim? Nedomāju, mēs taču neesam dziesmas kaverversija. Tomēr mēs bijām par (vēl pirms Ložai tika izvēlēts nosaukums), lai šī dziesma kļūtu par Latvijas himnu, nomainot esošo. Bet laikam par vēlu, jo melodija jau ir Katalonijas himna”.

Pašlaik Latvijā uz papīra ir apmēram 15 masonu ložas – gan liberālās, gan konservatīvās, kurās ir ap 300 biedru, no kuriem periodiski klātesoši ir līdz 200, no kuriem aktīvi kādi 130-150. Tas ir kopā liberālie ar konservatīvajiem, bet jāsaprot, ka skaits un proprocijas ir mainīgs lielums. Abu attiecības ir 50/50. Kāds aptur savu darbību, jo ir citas prioritātes; kāds izstājās, jo cerības neattaisnoja saņemto vai citi izaicinājumi; kādi ik pa laikam pievienojas.

Par brīvmūrniekiem Jānis Mārtiņš Skuja saka:

“Mēs esam brīvi savā izvēlē un rīcībā. Ložas Latvijā varētu būt 15 vai 16, kas arī nav ilgtermiņa cipars, jo Ložu dalībnieku skaits aug un tām ir jādalās veidojot jaunas struktūras.

Nevajag vilkt nekādas paralēles salīdzinot brīvmūrniekus ar kādiem tur super cilvēkiem vai eņģeļiem. Visi mēs esam cilvēki un visi mēs kļūdāmies. Protams, ir politiķi vai sabiedrībā zināmie, kuri no rīta ir ģimenes paraugcilvēki, bet vakarā var doties uz “publisko namu”, tas ir kā politiķis seko partijas vai grupējumu interesēm, kas ir pretrunā ar valsts interesēm, bet vakarā baigais masons, kurš deklamē godīgumu, ētiskumu, un tā tālāk.... Pasaulē tādu netrūkst, arī Latvijā. Man viņus grūti uzskatīt par saviem Brāļiem. Skaļākais un zināmākais pasaulē bija stāsts par Romas Ložu P2 (Propaganda Due). Fakts ir fakts – ja šodienas brīvmūrniecība būtu tāda kādu to redzēja Vašingtons, Franklins un citi tā laika dižie Brāļi, pasaule šodien būtu citādāka, noteikti labāka.

Un visbeidzot, eņģeļiem ir spārni un tie lidinās debesīs, mēs esam tikai cilvēki kuri grēko, labojas vai nelabojas. Svarīgi piebilst: mēs neesam slepena organizācija, diskrēta gan. Diskrēta tajā, kas notiek mūsu iekšējā pasaulē”.