foto: Valsts Vides dienests.
Baisais Bramaņa auto Baldonē, Olaines atkritumi aiz atslēgas un nelāgā eglīte Ventspils šoferim: kriminālā province
Tagad kādreizējā autoservisa “Bramaņa auto” reklāmu rotā uzraksts: “Slēgts uz visiem laikiem”.
Sabiedrība
2022. gada 2. janvāris, 05:59

Baisais Bramaņa auto Baldonē, Olaines atkritumi aiz atslēgas un nelāgā eglīte Ventspils šoferim: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ziemassvētku rītā svētku noskaņu kādam reisa Ventspils-Kuldīga autobusa šoferim mazliet pabojāja pāri ceļam nokritusī Ziemassvētku eglīte. Nelāgo situāciju ātri vien atrisināja. Savukārt galīgi nepaveicās autoservisa “Bramaņa auto” Baldonē saimniekiem, kuru biznesu Valsts vides dienests aizklapēja ciet pavisam.

Te jāteic, ka baldoniešiem turpmāk jābūt sevišķi likumpaklausīgiem, jo viņu pilsēta nu ir burtiski nosēta ar pašvaldības policijas novērošanas kamerām. Savukārt olainiešus pie kārtības sauks aiz atslēgām novietotie atkritumu konteineri. Bet nežēlīgos dzīvnieku īpašniekus būt žēlsirdīgiem vietējā laikraksta slejās aicina kāda Daukstu pagasta iedzīvotāja, kurai lūzt sirds, skatoties uz to, kā viņas mājas priekšā no automašīnas izmet par apgrūtinājumu palikušos minkas.

Daukstu pagastā salā un sniegā izmet kaķēnus

foto: Edijs Pālens/LETA
Gulbenes novada Daukstu pagasta iedzīvotāji satraukušies par ļaunajiem pilsētniekiem, kuri uz laukiem brauc, lai izmestu par apgrūtinājumu kļuvušos kaķēņus.

Kāda Daukstu pagasta (Gulbenes novads) vietējam laikrakstam “Dzirkstele” pastāstījusi par nežēlīgu mājdzīvnieku pamešanu: “Bezatbildīgie saimnieki kaķi, kurš vairs nav vajadzīgs, aizved uz laukiem un palaiž, lai tas cīnās pats saviem spēkiem par izdzīvošanu. Pati esmu redzējusi no savas mājas loga, kā ceļa malā piestāj mašīna un no tās izmet ārā kaķi. Es šobrīd rūpējos jau par astoņiem šādiem citu cilvēku pamestiem kaķiem. Sirds sāp – kā lai viņus nebaro? Trīs kaķi te vēl klaiņo apkārt”. 

Savukārt policija aicina ziņot par nežēlīgajiem dzīvnieku saimniekiem, atgādinot, ka viņiem par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku draud pat līdz 2000 eiro (juridiskajai personai - līdz 3500 eiro) liels naudas sods.

Ventspils autobusu uz Kuldīgas ceļa Ziemassvētkos apstādina egle

foto: "Ventspils reiss"
Ziemassvētku rītā Meža māte apstādināja Ventspils – Kuldīgas autobusu.

Pirmo Ziemassvētku dienas rītā uzņēmumam “Ventspils reiss” interesantu pārsteigumu sagādāja Meža māte, kura pāri Ventspils-Kuldīgas autoceļam starp Vendzavām un Priedulājiem bija “nolikusi” egli. “Ventspils reiss” par to sociālajos tīklos (gan “Facebook”, gan “Twitter”) steidza informēt gan savus darbiniekus, gan pasažierus, pierakstot: “Sakiet vēl, ka autobusa vadītāja darbs ir garlaicīgs!”.

Jauns. lv interesējās, cik ilgi šoferītim nācās priecāties par šādu “pārsteigumu” un vai pasažieriem tā dēļ nācās ilgāk gaidīt autobusu. Uz to “Ventspils reisa” sabiedrisko attiecību speciāliste atbildēja:

“Šis pārsteigums risinājās ļoti veiksmīgi. Tā kā mūsu autobuss nebija pirmais, tad kāds no gaidītājiem jau par to bija ziņojis ceļu uzturētājam. Ceļa šķūris koku pastūma malā. Autobusā pasažieru nebija. Reiss uz Kuldīgu kavējās tikai desmit minūtes. Atpakaļceļā pēc trim stundām viss uz ceļa jau bija sakopts”.

Vides dienests aizklapē autoservisu Baldonē

foto: Valsts Vides dienests.
Valsts vides dienests Baldonē apturējis autoservisa “Bramaņa auto” darbību, jo tas var radīt kaitējumu videi un traucēt vietējos iedzīvotājus.

Laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu nepatīkamu “dāvanu” saņēma autoserviss “Bramaņa auto” Biedrības ielā Baldonē, jo tā darbību apturēja Valsts vides dienests (VVD), kurš Jauns.lv informē, ka tā Lielrīgas reģionālā vides pārvalde pārbaudes laikā konstatēja, ka SIA „Bramaņa auto” veic saimniecisko darbību bez nepieciešamās vides atļaujas:

“Lēmums par darbības apturēšanu izdots, jo turpmāka šī autoservisa darbība var radīt kaitējumu videi, kā arī traucēt apkārtējos iedzīvotājus un negatīvi ietekmēt viņu dzīves kvalitāti un veselību. Tā kā autoserviss izveidots teritorijā, kur, atbilstoši pašvaldības plānojumam par teritorijas izmantošanas mērķi, šāda darbība nav atļauta, darbības veicēji nevar saņemt vides atļauju. 

Ķekavas novadā esošā auto remonta darbnīca VVD redzes lokā nonāca šī gada oktobrī, kad tika īstenota VVD kontroles kampaņa paaugstināta riska degradētajās teritorijās visā Latvijā, kuras laikā tika pārbaudīti vairāk kā 100 objekti. 

VVD atgādina, ka pirms izveidot autoservisu, īpašniekam ir jāpārliecinās, ka konkrētajā teritorijā, saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānošanas dokumentiem, šāda darbība ir atļauta, kā arī VVD jāsaņem nepieciešamā vides atļauja šādas piesārņojošas darbības veikšanai”.

Internetā atrodamā informācija liecina, ka autoserviss “Bramaņa” auto” darbojies vismaz trīsarpus gadus. 

Esiet uzmanīgi Baldonē: jūs novēro no augšas!

Tāpat jāuzsver, ka Baldones iedzīvotājiem un viņu viesiem no pagājušā mēneša jābūt īpaši piedienīgiem un rātniem, lai viņi neiekultos nepatikšanās, jo vairākkārtīgi pastiprinājusies viņu novērošana ar videokamerām. Ja agrāk bija tikai četras, tad tagad – jau 32. Ķekavas novada dome informē:

“Lai paaugstinātu Ķekavas novada iedzīvotāju drošību un palielinātu Reģionālās pašvaldības policijas spēju operatīvi reaģēt uz fiksētajiem pārkāpumiem, decembra sākumā Baldones pilsētā uzstādītas jaunas videonovērošanas kameras.

Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš informē, ka no 2021.gada decembra apvienotajā videonovērošanas centrā varēs sekot līdzi 32 novērošanas kamerām, kas izvietotas Baldones pilsētā. Šis ir būtisks pienesums Baldones iedzīvotāju un viesu drošībai, jo līdz šim policijas uzraudzībā atradās tikai četras kameras.

Jaunās videonovērošanas kameras uzstādītas dažādās iedzīvotāju plaši apmeklētās vietās, kā, piemēram, Baldones vidusskolas stadionā, pie skolas regulējamā krustojuma, pie “Mego” veikala, kā arī autoostā.

Baldonē būs pašvaldības ātrās reaģēšanas grupa, kura saņemot pirmās ziņas, ātri varēs reaģēt uz noziegumiem. Jaunās videonovērošanas kameras sadarbībā ar Reģionālo pašvaldības policiju varēs izmantot arī Valsts policija”.

Māris Bomiņš teic, ka videonovērošanas kameru skaita palielināšana sekmē drošības uzlabošanu, ka arī novērots, ka vietās, kur ir uzstādītas videonovērošanas kameras, pārkāpumu īpatsvars sarūk.

Olainē atkritumi turpmāk tikai aiz atslēgas

foto: olaine.lv
Turpmāk Olainē pie daudzdzīvokļu mājām atkritumu konteineri atradīsies tikai un vienīgi aiz atslēgas.

Olaines novada pašvaldība informē, ka turpmāk tur atkritumu konteineri atradīsies tikai aiz atslēgas:

“Olaines novada atkritumu apsaimniekotājs “Olaines ūdens un siltums” šādas novietnes plāno izveidot visā pilsētā, bet, kamēr turpināsies to izveide un celtniecības darbi nebūs pabeigti pilnībā visos sadzīves atkritumu punktos, slēdzenes netiks uzstādītas. Slēgto novietņu izveidi plānots realizēt pāris mēnešu laikā. Jaunā kārtība būs ieviesta:

  • lai samazinātu atkritumu svaru, ko var panākt, ja nepiederošas personas nemet atkritumus slēgtajos konteineros, savukārt jumts virs konteineriem nerada lieku svara pieaugumu nokrišņu dēļ;
  • lai daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji maksātu tikai par saviem atkritumiem, proti, pēc principa “radītājs maksā”;
  • lai sakārtotu atkritumu plūsmu, nodalot sadzīves atkritumus no lielgabarīta atkritumiem;
  • lai veicinātu atkritumu šķirošanu;
  • lai sakārtotu vidi atkritumu laukumos un ap tiem, jo slēgtās sekcijas mazinās iespēju putniem, dzīvniekiem, vējam “izmētāt” atkritumus apkārt konteineriem.

Katrai šādai sadzīves atkritumu novietnei tiks piesaistītas konkrētas mājas, kuru iedzīvotāji zinās savai mājai piesaistītā punkta durvju kodu”. 

Šādas novietnes jau nedaudz vairāk kā gadu ir izveidotas Jaunolainē un Gaismās, kur kopējais sadzīves atkritumu apjoms gada laikā ir samazinājies par aptuveni 10-15%. Iedzīvotāji pie jaunās kārtības ir pieraduši, līdz ar to pie atkritumu konteineriem vairs netiek samestas lielgabarītu atkritumu kaudzes (par ko iepriekš pašiem iedzīvotājiem arī bija jāmaksā), un kopumā slēgto novietņu izveidošana radījusi lielāku tīrību un kārtību pie konteineriem un tuvējā apkārtnē, rakstīts pašvaldības mājaslapā.