foto: LETA
"Negribu biedēt, bet..." Biologs komentē bīstamo Covid-19 mutāciju un tā parādīšanos Latvijā
Sabiedrība
2021. gada 30. novembris, 21:47

"Negribu biedēt, bet..." Biologs komentē bīstamo Covid-19 mutāciju un tā parādīšanos Latvijā

Jauns.lv

Jaunais SARS-CoV-2 vīrusa omikrona variants Latvijā noteikti parādīsies, bet ar aizliegumiem lidot uz Dienvidāfrikas reģionu, nebūs līdzēts. Tā Latvijas Radio 4 sacīja Ņikita Zrelovs no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc viņa teiktā, patlaban neviens nesaprot, kā vīruss uzvedīsies un kā ar to cīnīsies imunitāte, taču vienalga esot labāk vakcinēties.

"Bažas tiešām ir. Jo šīs vīruss ir evolucionējis, teiksim tā, ļoti skaisti sev, savam vīrusam un ļoti neērti mums," apliecināja Zrelovs, piebilstot, ka zinātniekus dažādās valstīs tiešām satraukusi jaunā Covid-19 varianta parādīšanās. 

Pēc biologa teiktā, jaunais Covid-19 variants, visticamāk, ir ilgi evolucionējis viena cilvēka organismā ar novājinātu imūnsistēmu un uzkrājis daudz mutācijas. Tā ietekme zinātniekiem pagaidām nav skaidra, bet, kā norāda speciālists, visticamāk, tas ir lipīgāks par Covid-19 Delta variantu.

"Tagad to ieveda Eiropā, kur sekošana noteikti būs labāka. Jāskatās, kā tas uzvedīsies tur, kur mēs skaidri zinām, ka par simts procentiem dominē Delta. Ja šis variants izspiež Deltu, tātad, tas ir lipīgāks," skaidroja Zrelovs. 

"Pastāv risks, ka vakcīnas var kļūt mazāk efektīvas (cik ļoti – to šobrīd pārbauda laboratorijas visā pasaulē), bet visdrīzāk kaut kādu efektiviāti tās vienalga saglabās. To ir grūti prognozēt. Es domāju, ka tās būs mazāk efektīvas, bet vienalga labāk ir būt vakcinētam, nekā nevakcinētam," sacīja speciālists. 

Biologs tāpat norādīja, ka jaunais Covid-19 variants parādīsies arī Latvijā: "Negribu biedēt, bet tas simtprocentīgi šeit būs." 

Jau ziņots, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ziņojis par jauna SARS-CoV-2 vīrusa varianta atklāšanu, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Šim variantam esot liels skaits mutāciju, no kurām dažas izraisa bažas. Sākotnējie pierādījumi liecina, ka šis variants var būt saistīts ar paaugstinātu infekciozitāti, jeb lipīgumu, vakcīnas efektivitātes samazināšanos, paaugstinātu atkārtotas inficēšanās risku, salīdzinot ar citiem SARS-CoV-2 vīrusa variantiem. 

PVO klasificēja jaunatklāto vīrusa variantu kā bažas izraisošo un nodēvējusi par omikrona variantu.

Pirmo reizi informāciju par šo vīrusa paveidu PVO saņēma šī gada 24.novembrī no Dienvidāfrikas, kur pēdējo nedēļu laikā Covid-19 gadījumu skaits ir strauji pieaudzis. Infekcijas gadījumi konstatēti arī kaimiņvalstī Botsvānā. 

Pirmais zināmais apstiprinātā šī varianta gadījums tika identificēts paraugā, kas bija iegūts 9.novembrī. No 26.novembra, ar ceļošanu saistīti gadījumi konstatēti arī Beļģijā, Honkongā, Izraēlā, Apvienotajā Karalistē.

ECDC eksperti novērtē omicron varianta izplatīšanās iespējamību tuvākā nākotnē un ar to saistīto riska pakāpi diapazonā no augsta līdz ļoti augstam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Līdz ar to PVO un ECDC aicina dalībvalstis stiprināt Covid-19 epidemioloģiskās uzraudzības un SARS-CoV-2 sekvencēšanas sistēmu, jo šobrīd īpaši svarīgi sekot epidemioloģiskajai situācijai ikvienā valstī, uzraudzīt jaunā varianta agrīnu atklāšanu un nekavējoties veikt ierobežošanas pasākumus.

Īpaša piesardzība jāievēro ceļotājiem, rekomendējot nedoties uz zināmajām skartajām teritorijām, atgriežoties veikt papildus drošības pasākumus, kas ietver testēšanu un pašizolāciju. Nepieciešams pēc iespējas ātrāk atklāt Covid-19 inficēšanās gadījumus tiem ceļotājiem, kuri atgriezušies no skartajām teritorijām.

Rekomendēts turpināt vakcinācijas procesu, it īpaši riska grupās un senioriem, kas nav vēl uzsākuši vakcināciju. 

Saistībā ar omikrona variantu iepriekšējas rekomendācijas paliek spēkā - vakcinācija, pareiza sejas masku nēsāšana, distances ievērošana, roku higiēna, regulāra telpu vēdināšana.

Reaģējot uz saņemto informāciju par jaunatklātā Covid-19 vīrusa paveida bīstamību un straujo izplatību, Latvijas valdība vakar pieņēma lēmumu liegt izceļot un ieceļot no Dienvidāfrikas Republikas, Lesoto, Botsvānas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas, Svazilendas, Malāvijas. 

Liegums iebraukt neattieksies uz Latvijas valstspiederīgajiem vai Eiropas Savienības pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar uzturēšanās atļauju Latvijā. Tāpat aizliegti ceļojumi un to organizēšana uz minētajām valstīm.