foto: LETA
Rīgā gatavo būtiskas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanā; sašķirotās lietas varēs vest uz veikaliem
Rīgas domes deputāte Mairita Lūse.
Runā Rīga
2021. gada 1. decembris, 06:16

Rīgā gatavo būtiskas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanā; sašķirotās lietas varēs vest uz veikaliem

Jauns.lv

Trešdien Rīgas domē lems par izmaiņām galvaspilsētas iedzīvotāju atkritumu apsaimniekošanā. Plānots, ka jau pavisam drīz pie daudzdzīvokļu mājām būs obligāti jānovieto atsevišķi konteineri stiklam un kartonam, bet uz lielveikaliem varēs vest sašķirotos atkritumus.

Rīgas domes deputāte, Atkritumu samazināšanas un šķirošanas darba grupas vadītāja Mairita Lūse portālam Jauns.lv pastāstīja, ka trešdien plānots grozīt saistošos noteikumus, kas Rīgā regulē atkritumu apsaimniekošanu.

Gandrīz pie katras mājas būs dzeltenie konteineri

Iecerēts noteikt, ka pie daudzdzīvokļu mājām būs obligāti jānovieto dzeltenie konteineri, kuros var mest plastmasas iepakojumu, papīru un metāla iepakojumu. Tas attieksies uz ēkām, kurās ir vairāk par 5 dzīvokļiem un pie kurām jau patlaban ir sadzīves atkritumu konteineri.

Savukārt, ja ēkā ir vairāk nekā 10 dzīvokļi un pie tās jau ir sadzīves atkritumu konteiners, tad pie tās turpmāk būs obligāti jānovieto arī stiklam paredzētais konteiners.

No nākamā gada sākuma

Atkritumu apsaimniekotāji jau esot gatavi strādāt ar šādu kārtību un meklēt vietu papildus konteineriem.

Plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā nākamā gada sākumā pēc tam, kad noteikumi būs saskaņoti ar Vides un reģionālās attiecības ministriju. "Visdrīzāk, ar nākamā gada sākumu tas jau būs spēkā."

Sašķirotos atkritumus varēs aizvest uz lielveikalu

Savukārt nākamā gada otrajā pusgadā Rīgā varētu palielināt publiski pieejamo dalītās atkritumu vākšanas punktu skaitu. Paredzēts, ka šie konteineri būs jāizvieto pie noteiktām tirdzniecības vietām, lai cilvēki tajos varētu ievietot savus sašķirotos atkritumus.

Saistībā ar tirdzniecības vietām Lūse izcēla, ka tās nebūs visas tirdzniecības vietas, bet tikai tās, kuru platība pārsniedz 500 kvadrātmetrus un pie kurām ir pieguļošas autostāvvietas, kā arī benzīntanki un automazgātuves.  Nav plānots, ka turpmāk katram mazajam veikalam būs jāizvieto konteineri.

Pie veikaliem - no 1.jūlija

Šī iecere saistīta ar depozīta sistēmu. "Tirdzniecības vietām būs liela pāreja uz depozīta sistēmu, un tāpēc mēs to nelikām no 1.janvāra. Kad šie noteikumi stāsies spēkā, mēs dosim pusgadu laika, lai tirdzniecības vietas saprastu, kā tas notiek ar depozīta sistēmu, ieviestu to. No 1.jūlija viņiem būs jāizvieto arī dalīti vākto atkritumu konteineri."

Līdz ar to iedzīvotāji, kas dosies nodot savāktos atkritumus depozītu sistēmai, varēs turpat netālu izmest arī citus sašķirotos atkritumus.

Sadzīves atkritumi gan būs jāatstāj pie savām mājām

Protams, tas neattieksies uz sadzīves atkritumiem. Nav plānots, ka iedzīvotāji pilnīgi visu savas atkritumu tvertnes saturu varēs vest uz lielveikaliem. Tur varēs atstāt tikai sašķirotos atkritumus, nevis visus sadzīves atkritumus - tie joprojām būs jānes uz piemājas konteineriem.