foto: Rojs Maizītis
Dumpis: "Šķiet, ka sabiedrības vēlmēm robežas ir zudušas"
Uga Dumpis
Sabiedrība
2021. gada 24. novembris, 11:59

Dumpis: "Šķiet, ka sabiedrības vēlmēm robežas ir zudušas"

Jauns.lv

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, profesors Uga Dumpis sociālajā vietnē "Twitter" atgādina, ka medicīnas nozare joprojām saskaras ar cilvēkresursu trūkumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Vienlaicīgi kvalitatīvi ārstēt slimnīcās ievērojami lielāku pacientu skaitu, nodrošināt praktiski visiem balstvakcināciju un testēt vēl līdz šim nepieredzētos apjomos. Šķiet, ka sabiedrības vēlmēm robežas ir zudušas, bet medicīnas nozares cilvēku resursi gan paliek tādi paši," raksta Dumpis.

Zināms, ka Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Indra Dreika otrdien valdības sēdē prognozēja, ka slimnīcu noslogojums ar Covid-19 pacientiem turpināsies līdz pat janvāra vidum, savukārt mirstības radītāji varētu turpināt pieaugt.

"Prognozes, ar kurām mēs šobrīd operējam, rāda diezgan labu ainu attiecība uz saslimstību un infekciozitāti, taču tās diemžēl nerāda tikpat labu un strauju hospitalizēto pacientu samazināšanos," norādīja Dreika.

Slimnīcas jau iepriekš ziņojušas par cilvēkresursu trūkumu, jo Covid-19 pacientu kopšanai ir nepieciešama īpaša apmācība, turklāt ar infekciju slimo un karantīnā dodas arī mediķi.

Dumpis savā ierakstā atsaucas arī uz valdības pieņemto lēmumu no 6. decembra divas reizes nedēļā Covid-19 paštestus veikt visiem klātienē strādājošajiem, kuriem ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem.

Šī prasība attieksies uz visiem darbiniekiem - gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem.

Savukārt, kā liecina informācija Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā, balstvakcināciju šobrīd Latvijā var saņemt jau ikviens pilngadīgais, ja ir pagājušas 8 nedēļas pēc "Janssen" devas saņemšanas vai arī 6 līdz 8 mēneši pēc imunizācijas kursa noslēgšanas ar divu devu vakcīnām (Pfizer-BioNTech "Comirnaty", Moderna "Spikevax", AstraZeneca "Vaxzevria").

Imunizācijas valsts padome gan iepriekš norādījusi, ka, izvērtējot riskus un ieguvumus, cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem bez nopietnām blakuslimībām, balstvakcinācija visā populācijā nebūtu ieteicama.

Kā norāda SPKC, papildus devas vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu neietekmē, jo tas turpina būt derīgs arī tad, ja cilvēks atsakās no papildu devas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās