Svētceļniekiem, kas brauks uz Rīgu, nav kur gulēt. Ierūmējoties guļammaisā, pat Ušakovs aicina rīdziniekus uz viesmīlību
Pēc trim nedēļām Rīga kļūs par Eiropas kristīgo jauniešu galvaspilsētu. Viņi Latvijas galvaspilsētā meklē jumtu virs galvas – viesģimenes. Līdz šim rīdzinieki ne visai atsaucīgi savas durvis nolēmuši atvērt kristiešu viesiem.
Sabiedrība
2016. gada 9. decembris, 07:01

Svētceļniekiem, kas brauks uz Rīgu, nav kur gulēt. Ierūmējoties guļammaisā, pat Ušakovs aicina rīdziniekus uz viesmīlību

Jauns.lv

Gadumijā Rīgā sabrauks vismaz 15 000 kristiešu jauniešu no visas Eiropas, lai kārtējās Tezē kopienas tikšanās reizē sagaidītu Jauno gadu. Katru gadu šādas tikšanās notiek kādā no Eiropas lielpilsētām un mājvietas jauniešiem piedāvā viesģimenes. Rīdzinieki nav īpaši atsaucīgi – guļvieta atrasta vien 2000 cilvēkiem.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka decembra beigās Rīga pārvērtēsies par internacionālu jauniešu galvaspilsētu – pie mums sabrauks tūkstošiem jauniešu no visas pasaules, lai kristīgā gaisotnē sagaidītu Jauno gadu ikgadējā Tezē kopienas organizētajā Eiropas jauniešu tikšanās reizē, kura ik gadu notiek kādā no Eiropas lielpilsētām.

Prognozē, ka Latvijas galvaspilsētā ieradīsies ap 11 000 jauniešu no 17 līdz 35 gadiem no visas pasaules, galvenokārt Eiropas, bet arī no tādām tālām zemēm kā Ķīna un Dienvidkoreja. Jau teju 40 gadus Francijā, Burgundijas laukos, dibinātā ekumeniskā Tezē kustība kādā no Eiropas lielajām pilsētām rīko jauniešu tikšanos, kuras laikā dievkalpojumi mijas ar meditācijām, diskusijām un starpkultūru pasākumiem. Sabraukušie jaunieši parasti dzīvo ģimenēs pie vietējo kristiešu draudžu locekļiem, skolās, sporta zālēs un citviet. Jaunieši Rīgā uzturēsies no 28. decembra līdz 1. janvārī

„Vēlamies, lai visi jaunieši tiktu izmitināti ģimenēs”

39. Tezē Eiropas jauniešu tikšanās Rīgā sagatavošanās komandas pārstāve Ilze Fomina Kasjauns.lv pastāstīja: „Rīgā ieradīsies aptuveni 10 - 15 tūkstoši jauniešu no visām Eiropas valstīm, kā arī tālākām vietām - Korejas, Hongkongas un Libānas. Mēs vēlamies, lai visi jaunieši tiktu izmitināti ģimenēs, tādējādi ikvienam nodrošinot iespēju būt personīgā kontaktā ar vietējiem iedzīvotājiem. Ja tas nebūs iespējams, savas durvis ir gatavas atvērt arī Rīgas skolas. 

Jauniešus uzņems luterāņu, katoļu un baptistu draudzes, kā arī citas kristiešu draudzes, Arī pareizticīgās baznīcas arhibīskaps - metropolīts ir parakstījis uzaicinājumu Tezē kopienai. Uzņemšanā piedalās Rīgas un Pierīgas draudzes.

Rīta lūgšanas notiks vietējās draudzēs, kuras uzņem jauniešus, pusdienlaika lūgšanas - septiņās Vecrīgas lielākajās baznīcās, vakara lūgšanas – „Arēna Rīga” un Ķīpsalas izstāžu zālē.

Visi Tezē tikšanās notikumi ir atvērti ikvienam - gan lūgšanas, gan tikšanās vietējās draudzēs, gan pēcpusdienu semināri.

Ēdināšanu organizē Tezē kopiena, ēdienu pasūtot no dažādiem piegādātājiem. Sadarbībā ar Rīgas domi pilsētas sabiedriskais transports Eiropas tikšanās dalībniekiem tiks nodrošināts bez maksas. Jaunieši daudz pārvietosies kājām, taču Rīgas domes Satiksmes departaments rūpīgi strādā, lai būtu gatavi piedāvāt papildus reisus vajadzīgajās transporta līnijās. Ārpus Rīgas jaunieši dosies ar pieejamo sabiedrisko transportu, kā arī tiks nodrošināti īpaši autobusi, kas dosies no norises vietas uz naktsmājām ārpus Rīgas”.

„Ekonomisks budžeta pasākums”

Jaunieši, kuri ieradīsies Rīgā arī maksā dalības maksu: jaunieši līdz 35 gadiem – 45 eiro, bet vecāki par 35 gadiem – 70 eiro.

Tezē tikšanās savā ziņā ir „ekonomisks budžeta pasākums”, jo viesu izmitināšanu un vienkāršas brokastis aicina nodrošināt vietējās kristiešu ģimenes. Jau pāris mēnešus rīdzinieki tiek aicināti piedāvāt mājvietas, bet atsaucība nav bijusi diez ko liela. Pagaidām mājvietas atrastas tikai 2000 cilvēkiem. Tiem, kuriem tās netiks atrastas tiks piedāvāta guļvietas Rīgas skolās – sporta zālēs, kā tas pierasts Dziesmu svētku laikā. Tomēr mājvietas varētu tikt atrastas vairāk cilvēkiem, jo rīdzinieki par viesģimenēm aicināti kļūt līdz pat 28. decembrim. Lai par tādu kļūtu, var pieteikties gan internetā vai arī doties uz vietējo katoļu vai protestantu baznīcu.

Pēdējās nedēļās tikšanās organizatori izvērš masveidīgu reklāmas kampaņu, aicinot rīdziniekus piedāvāt jumtu virs galvas tikšanās dalībniekiem. Tajā pat iesaistījies Valsts prezidents Raimonds Vējonis, sakot: „Uzņemot savās mājās Tezē tikšanās dalībniekus, mēs Latviju padarīsim par īpašu vietu vairākiem tūkstošiem jauniešu no Eiropas un citām valstīm”. Viņš sacīja, ka sirsnīga uzņemšana ir daudz svarīgāka par materiālajiem aspektiem. 

Jaunieši līdzi ņems guļammaisu un paklājiņu, un būs sagatavoti gulēt uz grīdas, tāpēc viņiem nepieciešama vien vieta divu kvadrātmetru platībā. No rīta ir nepieciešamas vienkāršas brokastis. Visas dienas garumā svētceļnieki būs pilsētā, piedaloties Eiropas tikšanās programmā. Pēc vakara lūgšanas viņi atgriezīsies pie viesģimenes aptuveni pulksten 22.00.  

Preses konferencē, rādot, ka viesis neaizņems daudz vietas, rādīja arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, iekāpjot guļammaisā.

Publicists un teologs Nils Sakss tviterī paudis neizpratni, kāpēc rīdzinieki zaudējuši viesmīlību: „Nedaudz savādi, ka uz kristīgām vērtībām dibinātā valstī ir problēmas izmitināt pāris tūkstošus Tezē svētceļnieku”.

Savukārt publicists Otto Ozols sarīkojis zibakciju Vērmanes dārzā, tur apguļoties guļammaisā, parādot, kas notiks, ja Tezē svētceļniekiem neatradīsies vieta viesģimenēs. 

* * *

2016. gadu Tezē kopiena Jauno gadu sagaidīja Spānijā - Valensijā. Tur arī pašreizējais Tezē kopienas vadītājs, brālis Aloīzs paziņoja, ka pēc gada Tezē tikšanās notiks Latvijas galvaspilsētā. Brālis Aloīzs 2016. gada 30. decembra vakarā Eiropas kristīgās jauniešu tikšanās rīkošanas stafeti nodeva Latvijas katoļu arhibīskapam Zbigņevam Satnkevičam un luterāņu arhibīskapam Jānim Vanagam.

Rīga kļūs par Eiropas kristiešu galvaspilsētu 

Elmārs Barkāns/Foto: “Facebook”, AFP/LETA, EPA/LETA/Video: LTV Ziņas