foto: Twitter / @IVadimovs
Tūkstošus vērtais korupcijas aisbergs manīts, pamests krūmos; KNAB komentē notikušo
Sabiedrība
2021. gada 7. novembris, 23:50

Tūkstošus vērtais korupcijas aisbergs manīts, pamests krūmos; KNAB komentē notikušo

Jauns.lv

Acīgi iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņo, ka oktobra beigās Daugavā pie Akmens tilta izvietotais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vides objekts - korupcijas aisbergs, kas uzstādīts sociālās kampaņas ietvaros, nu gaužām necilā paskatā izskalojies krastā aiz Dienvidu tilta.

KNAB pagājušajā nedēļā atklāja sociālo kampaņu "Korupcijas aisbergs". Kampaņas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par korupcijas negatīvajām sekām un mazināt iedzīvotāju toleranci pret korupciju.

Līgums par sociālās kampaņas īstenošanu par 145 115 eiro noslēgts ar uzņēmumu "Sparta Media". Kampaņa tiek pilnībā finansēta no Eiropas Ekonomikas zonas grantu programmas, norāda KNAB.

Mazāko līgumsummas daļu, proti, nepilnus 72 000 eiro, paredzēts ieguldīt kampaņas radošā risinājuma izstrādē un realizācijā, bet minētā vides objekta izveide, tostarp dizaina izveide, objekta ražošana, transportēšana, montāža, demontāža, upes gultnes izpēte un citas ar objektu saistītās pozīcijas, kopumā izmaksāja 25 410 eiro. 

Daugavā izvietots vides objekts – korupcijas aisbergs

gallery icon

Uzņēmums objektu esot demontējis

Novembra pirmās nedēļas laikā novērots, ka vides objekts reaģējis ar vidi, mainot krāsu. KNAB informēja, ka piektdienas naktī objekts esot demontēts, un "Sparta Media" par saviem līdzekļiem novēršot nepilnības.

Pēc nepilnību novēršanas vides objektu bija paredzēts novietot tā līdzšinējā apskates vietā pie Akmens tilta.

Aculiecinieks fiksē gaužu skatu

Tomēr, kā novērojis kāds aculiecinieks, aisbergs nav vis izvākts no ūdens, bet gan mētājas pamests krūmos aiz Dienvidu tilta - krietnu gabalu no vietas pie Akmens tilta, kur tam sākotnēji bija paredzēts atrasties.

Fotogrāfijās redzams, ka tūkstošus eiro vērtais aisbergs ieguvis dzeltenu nokrāsu, turklāt kāds to arī pamanījies apķēpāt.

Aizdomas par vandālismu

Uz sociālajos tīklos pausto sašutumu reaģējis arī pats KNAB, sakot, ka pamestā vides objekta sakarā esot "aizdomas par vandālismu".

"KNAB un uzņēmumam SIA “Sparta Media”, kas publiskā iepirkuma ceļā ieguva sociālās kampaņas īstenošanas tiesības, ir aizdomas par vandālismu, kas vērsts pret kampaņas vides objektu," teikts KNAB paziņojumā. Uzņēmums par saviem līdzekļiem novēršot radītās sekas un pārvietojot objektu.

Tāpat KNAB svētdienas vakarā norādīja, ka vērtēs turpmāko rīcību un sadarbību ar SIA “Sparta Media” sociālās kampaņas ietvaros.

Uzņēmumam neizmaksās daļu līgumsummas

Pirmdien KNAB informēja, ka ar uzņēmumu SIA “Sparta Media” vienojies vides objektu "korupcijas aisbergs" Daugavā vairs neizvietot.

KNAB uzņēmumam neizmaksās līgumsummas daļu, kas attiecas uz objekta izveidi un izvietošanu - 25 410 eiro.

Tā kā sākotnējās pazīmes liecina, ka objekta troses ir apzināti un ļaunprātīgi pārgrieztas, uzņēmums SIA “Sparta Media” ir vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot izmeklēt vandālisma aktu un citas iespējamas pretlikumības, kas vērstas pret sabiedrības drošību, kā arī uzņēmuma un KNAB reputāciju.

Tēmas