Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Vai Arčija skaudrais dzīvesstāsts turpināsies? Tiesa noraida prokurora protestu

Jauns.lv

Rīgas rajona tiesa noraidījusi prokurora Ginta Bērziņa iesniegto protestu, kurā bija lūgts sunim Arčijam, kurš četrus gadus bija ieslodzīts neatbilstošos apstākļos, gulēja savos izkārnījumos un bija tuvu nāvei, piemērot konfiskāciju, kā arī pārskatīt īpašniekam piemēroto sodu, paaugstinot to, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Ceturtā studija".

Vai Arčija skaudrais dzīvesstāsts turpināsies? Tie...

"Rīgas rajona tiesa manu protestu noraidīja. Protestā bija lūgts piemērot attiecībā uz suni Arčiju konfiskāciju, kas ir paredzēta Administratīvās atbildības likuma 86. panta 3. daļā, kā arī pārskatīt piemēroto sodu, paaugstinot to. Pārtikas un veterinārais dienests bija piemērojis 60 naudas soda vienības jeb 300 eiro, bet, ņemot vērā to, ka šis pārkāpums bija ilgstošs un tāpat arī pie administratīvās atbildības saucamā persona savu vainu neatzina un izdarīto nenožēloja, tad es lūdzu piemērot 200 naudas soda vienības jeb 1000 eiro apmērā," skaidro Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Gints Bērziņš.

Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa norādīja, ka pieņemtais lēmums ir tiesisks un pamatots, un atstājams spēkā.

Rīgas rajona tiesa atzina, ka pārkāpums pret suni ir noticis, tomēr noraidīja konfiskāciju, lemjot, ka Arčijs var atgriezties pie jaunā saimnieka. Prokurors gan norāda, ka jaunais saimnieks ir cieši saitīts ar iepriekšējo. "Šis suns tiek atdots atpakaļ personai, kas ir saistīta ar pie administratīvās atbildības saucamo personu. Manā ieskatā tas ir ļoti liels formālisms," teic Bērziņš.

Bērziņš ir iesniedzis apelācijas protestu. Pagaidām tiesa nav apstiprinājusi, vai notiks lietas tālāka izskatīšana.

Arčija skaudrais dzīvesstāsts

Suņa Arčija stāsts aizsākās februārī. Dzīvnieks pārsalis tika ilgstoši turēts neatbilstošos apstākļos, gulēja savos izkārnījumos un bija tuvu nāvei. Nevienaldzīgi cilvēki, pieaicinot policiju, viņu nogādāja dzīvnieku patversmē "Ulubele". Taču kā vēlāk izrādījās, policisti PVD nebija iesnieguši vienu dokumentu, kas legalizētu suņa izņemšanu no īpašuma.

Arčija saimnieks, kurš faktiski dzīvnieku bija spīdzinājis, turot neatbilstošos apstākļos, sajutās kā cietušais un sūdzējās par nozagto suni institūcijās un medijos. Arčija lieta nonāca Ģenerālprokuratūrā.

"Šis ir pirmais gadījums, manuprāt, Latvijas vēsturē, kad Prokuratūra iesaistās un atceļ PVD paviršos lēmumus dzīvnieku labā. Tas ir precedents, un mēs ļoti ceram uz izmaiņām ne tikai šajā konkrētajā lietā, bet arī uz izmaiņām tuvākajā laikā visos Latvijas normatīvajos aktos, kas skar dzīvnieku labturību un aizsardzību. Lai tie cilvēki, kas uzskata dzīvnieku tikai par mantu, ar ko var darīt, ko grib, lai viņi tiktu saukti pie atbildības," iepriekš uzsvēra patversmes vadītāja Ilze Džonsone.

Ņemot vērā, ka prokurors iesniedzis apelāciju, suns pagaidām turpinās dzīvot patversmē "Ulubele".