foto: Ivars Soikāns/LETA
Jēkabpils novada domē nesaskaņas par izpilddirektora izvēles procedūru
Jēkabpils pilsētas pašvaldība.
Novadu ziņas
2021. gada 5. novembris, 16:41

Jēkabpils novada domē nesaskaņas par izpilddirektora izvēles procedūru

Jauns.lv / LETA

Piektdien, ārkārtas domes sēdē lemjot par konkursa izsludināšanu uz pašvaldības izpilddirektora amatu, domes koalīcijai un opozīcijai bijuši atšķirīgi viedokļi par amatpersonas izvēles procedūru.

Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) skaidroja, ka pašvaldības pēc administratīvi teritoriālās reformas var izvērtēt visus līdzšinējos izpilddirektorus, izvēloties amatpersonu apvienotās pašvaldības vadībai. Vienlaikus viņš uzvēra, ka saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" dome var iecelt un atbrīvot izpilddirektoru, savukārt amatam izpilddirektoru var virzīt domes priekšsēdētājs.

Ragainis stāstīja, ka līdzšinējo, apvienoto novadu pašvaldību izpilddirektoru izvērtēšanā augstāko punktu skaitu ieguva Viesītes novada pašvaldības izpilddirektore, taču viņa no amata atteikusies. Nākamie trīs pretendenti ieguvuši vienādu vērtējumu, tāpēc viņš aicina rīkot atklātu konkursu uz amatu, mudinot arī līdzšinējos izpilddirektorus konkursā piedalīties.

Konkursa izsludināšanai nepiekrita opozicionārs, bijušais Jēkabpils mērs Aivars Kraps (LA), uzskatot to par prettiesisku. Viņš atsaucās uz pašvaldības Juridiskās nodaļas vadītājas Lienes Liepas komentāru par sagatavoto lēmumprojektu, kurā pausts, ka tas neatbilst domes priekšsēdētāja izdotajam rīkojumam veikt savstarpējo esošo izpilddirektoru salīdzināšanu un kopumā tiesiskajam regulējumam, ko paredz Darba likums.

Arī domes sēdē Liepa atzina, ka izsludināt konkursu nebūtu pareizākais lēmums, jo, ņemot vērā darbinieku izvērtēšanu un štata samazināšanu, būtu jāturpina līdzšinējo izpilddirektoru vērtēšana.

Tāpēc Kraps aicināja kolēģus nebalsot par lēmumprojektu, rēķinoties ar sekām, pieņemot prettiesisku lēmumu. Deputāts solīja vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kas vērtēšot domes rīcību.

Arī bijušais domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs (Jēkabpils reģionālā partija) mudināja aizdomāties par sekām, paužot, ka ar šo lēmumu domes priekšsēdētājs "nobīda" līdzšinējo Jēkabpils izpilddirektoru Guntaru Goguli, kurš arī pašlaik turpina pildīt apvienotā novada izpilddirektora amatu.

Gogulim pozitīvus vārdus veltīja arī Elīna Serkova (LA), saucot viņu par kompetentu amatpersonu, kura bauda darbinieku atzinību.

Ragainis atzina, ka Gogulim ir "ļoti daudz labu un kvalitatīvu īpašību, bet ir arī trūkumi". Viņa mērķis, izsludinot konkursu, esot pašvaldībai gūt labāko no iespējamā.

Ar vairākuma balsojumu "par" dome lēma izsludināt konkursu uz izpilddirektora amatu.