foto: LETA
Zināms, kad sagaidāms sniegs. Jau pavisam drīz!
Pirmais sniegs!
Sabiedrība
2021. gada 4. novembris, 11:07

Zināms, kad sagaidāms sniegs. Jau pavisam drīz!

Jauns.lv

Jau pavisam drīz Latvijā sagaidāms sniegs! Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa sarunā ar portālu Jauns.lv pastāstīja, ka, iespējams, jau tuvākajā nedēļas nogalē un nākamajā nedēļā varēsim priecāties par snigšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Izvērtējot situāciju tuvākajam periodam, jāsaka, ka neliela varbūtība pastāv, ka pat tuvākajā nedēļas nogalē, vairāk sestdien, dažviet Latvijā varētu novērot mazliet slapja sniega. Tāds risks vairāk pastāv Kurzemes pusē.

Bet tas noteikti nebūs daudz un plašās teritorijās. Tā varbūtība nav augsta. Kurzemē, Vidzemē sestdien dažviet varētu būt arī slapjš sniegs. Varbūt tie būs sniega graudi, kas līdz ar lietu tiek novēroti."

Tiesa, nopietna sniega sega gan šonedēļ vēl neizveidosies.

Nākamnedēļ iespējama pat sniega kārtiņa

Turpmāk laika apstākļi būs dinamiski. Jau nākamajā pirmdienā pastāv lielāka varbūtība, ka Latvijā tiks novērots slapjš sniegs un sniegs. "Tas atkal būs atsevišķās vietās. Varbūt pat izveidosies neliela sniega kārtiņa, bet nevar runāt par plašu un intensīvu snigšanu."

Rīgā sniegs varētu parādīties pirmdien, pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu. Tad Rīgā, Pierīgā varētu tikt novērota neliela sniegšana. Taču noteikti nav sagaidāms, ka šis sniegs veidos noturīgu kārtu līdz pat pavasarim. Uzsnigušais sniedziņš tikai kādu brīdi varētu noturēties, īpaši Vidzemes pusē, jo sekos viena vēsāka diennakts.

Gaidāms sals

9.novembrī naktī gaidāms sals, pastāv iespēja, ka kaut kur termometra stabiņš noslīdēs līdz -5 grādu atzīmei. Kopumā Latvijas lielākajā daļā gaidāms sals, bet Baltijas jūras piekrastē gaisa temperatūra varētu saglabāties nedaudz virs 0 grādu atzīmes.

Tas viss atkal kusīs

9.novembris būs sausāks un dzestrāks, bet jau 10.novembrī Latviju atkal sasniegs nokrišņu zona no rietumiem.

Sākumā pastāv iespēja, ka tiks novērots sniegs, dažu brīdi pat nedaudz intensīvāks, bet šajās dienās pie mums atgriezīsies siltākas gaisa masas un līdz ar to snigšanu diezgan ātri nomainīs slapjš sniegs un lietus. Tas viss atkal kusīs.

Gaidāms slapjdraņķis

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Nākamās nedēļas otrajā pusē iespējams, ka vairākkārt līdz ar lietu novērosim slapju sniegu. Gaidāms slapjdraņķis, kas raksturīgs vēlam rudenim vai ļoti agrai ziemai. Nokrišņu zonas viena pēc otra šķērsos Latviju un gaisa masa nebūs tik ļoti auksta, lai iestātos stabili ziemas apstākļi. Bet nebūs arī tik ļoti silts, kā tas bija oktobra beigās un novembra sākumā. Gaisa temperatūra būs tuvāka 0 grādu atzīmei. Līdz ar to nokrišņi mainīsies no lietus uz slapju sniegu un atkal atpakaļ.

Mēneša beigās kļūs vēsāks

Pagaidām neiezīmējas, ka līdz novembra vidum Latvijā strauji ienāks vēsākas gaisa masas. Jā, pakāpeniski paliks vēsāks, gaisa temperatūra būs tuvāka normai un lietu nomainīs slapjš sniegs un otrādi.

Pastāv  iespēja, ka stabilāku un vēsāku gaisa masu ienākšana Latvijā varētu notikt novembra pēdējā dekādē, beigās. Bet par procesu intensitāti pagaidām vēl nevar skaidri prognozēt.

Pirmais sniegs bija jau oktobrī

Krūmiņa norādīja, ka šajā rudens-ziemas sezonā Latvijā pirmo sniegu novēroja jau naktī uz 24.oktobri un 24.oktobra dienā. Pēc novērojumu staciju datiem sniegs tika fiksēts valsts centrālajā daļā un arī austrumos, bet aculiecinieki ziņoja, ka dažviet arī Kurzemē bija sniegs.

Protams, nozīmīga sniega sega tajā datumā nekur neizveidojās. "Uzsniga un diezgan ātri tas viss arī nokusa," speciāliste atgādināja.