foto: Publicitātes foto
Igo, Akuratere, Hermanis un citi latviešu mūziķi kopā ar brazīliešiem rada īpašu sveicienu 18. novembrī
Guntis Arājs. “Liepājas iela Kuldīgā” – glezna, kas radīta “Brazilian Baltic Festival” kopprojektam par godu 18. novembrim.
Kultūra
2021. gada 17. novembris, 06:24

Igo, Akuratere, Hermanis un citi latviešu mūziķi kopā ar brazīliešiem rada īpašu sveicienu 18. novembrī

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Gan pazīstami latviešu mūziķi, gan arī talantīgi jaunie mūziķi kopā ar saviem brazīliešu kolēģiem muzikālā festivāla “Brazilian Baltic Festival” ietvaros radījuši īpašu sveicienu Latvijas 103. dzimšanas dienā – jaunu skanējumu Aivara Hermaņa un Igo radītajai dziesmai “Liepājas iela Kuldīgā”, kura nu skan brazīļu ritmos gan portugāļu, gan latviešu valodās.

Igo par “Liepājas iela Kuldīgā/Rua Liepaias”:

Dziesmas starptautiskais pirmatskaņojums 18. novembrī būs redzams un klausāms “Brazilian Baltic Festival” Youtube kanālā:

Festivāla producente Solanža Karlauskis (Solange Hanriot Karlauskis) Jauns.lv pastāstīja, ka “Liepājas iela - Rua Liepaias” ir Latvijas un Brazīlijas mūziķu īpašā kopīgā dāvana Latvijai dzimšanas dienā:

““Brazilian Baltic Festival” 2021. gadā apvienojis iemīļotus un jaunus talantīgus mūziķus kopīgā Latvijas un Brazīlijas mākslas projektā ar mērķi tuvināt un sapludināt dažādas mākslas formas. Šajā gadā, pieņemot izaicinājumus, ko radījusi vispasaules pandēmija, mākslinieki, strādājot ierobežotos apstākļos, ir iedziedājuši jaunu versiju Aivara Hermaņa un Igo skaņdarbam “Liepājas iela”.

“Liepājas iela - Rua Liepaias” aranžējis un portugāļu valodas tekstu sastādījis “Brazilian Baltic Festival” mākslinieciskais vadītājs, starptautiski atzītais komponists Felipe Radicetti, pietuvinot to Brazīlijā iemīļotam Bossa Nova mūzikas stilam”.

Jāatgādina, ka bosanova ir mūzikas stils, kas radies pagājušā gadsimta piecdesmito gadu otrajā pusē Brazīlijā sambas un džeza saplūsmes rezultātā. Strauju starptautisku popularitāti bosanovas stilistika ieguva 20. gadsimta sešdesmitajos gados, galvenokārt pateicoties brazīliešu mūziķiem Antoniu Karlušam Žobimam un Žuāu Žilbertu, bet pēc tam arī Stenam Gecam, Frenkam Sinatram un citiem amerikāņu džeza un popmūzikas izpildītājiem. Bossa nova brīvā tulkojumā no portugāļu valodas nozīmē “jaunais stils” jeb “jaunais vilnis”. Bosanovas mūzikai raksturīga plūdena ritmika, sinkopēti akordi un maigi juteklisks skanējums, nostalģiski melanholiska un komfortabli atslābināta noskaņa. Savukārt dziesmu tekstiem piemīt optimistiska bezrūpība, tie bieži stāsta par sauli, vasaru, pludmali un mīlestību. 

Pamatojoties uz skaņdarba latviešu autoru stāstiem un dziesmas vēstījumu, “Liepājas ielas Kuldīgā” tulkojumu portugāļu valodā sagatavojusi festivāla producente un aizsācēja Latvijā, Radio “NABA” balss Solanža Karlauskis, kura Latvijā dzīvo jau vairāk nekā 20 gadus. “Liepājas iela - Rua Liepaias” ieskaņojumā piedalījušies mūziķi no Latvijas - Aivars Hermanis, Igo, Ieva Akurātere, Indriķis Veitners, Laimis Rācenājs, Matīss Akuraters, Kaspars Kurdeko, Toms Poišs, Katrīna Paula Diringa, Madara Eleonora Mežale, Kristīne Tukre un Vladislavs Gluščenko, kā arī mūziķi no Brazīlijas - Joca Perpignan, Coplee Coffe, Cacala Carvalho, Antonio Guerra un Marianna Leporace. Visi minētie mākslinieki ir piekrituši sadarboties festivālā līdz 2023. gadam un radīt vēl citus jaunus muzikālus kopdarbus.

Jaunais ieskaņojums tiek pieteikts: ““Liepājas iela - Rua Liepaias” simboliski aicina dzīvot vieglāk, vērot un redzēt skaisto sev apkārt, lai kurā ielas galā, pasaules malā mēs būtu, jo esam viena soļa attālumā. Un viens solis tuvāk – tas ir ceļš uz sadarbību”.

Festivāla programmā iesaistīts ir arī Latvijas mākslinieks Guntis Arājs. Viņš uzgleznojis īpaši dziesmai un projektam veltītu darbu “Liepājas iela”. Ikdienā mākslinieks strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām, viņiem mācot iepazīt mākslas pasauli.

Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Indriķis Veitners par “ Brazilian Baltic Festival”:

“Brazilian Baltic Festival” mājvieta ir VEF kultūras pils Rīgā un tas jaunos talantus atrod pēc Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un VEF kultūras pils ieteikuma.

“Brazilian Baltic Fetival” pirmo reizi Latvijā izskanēja 2018. gadā klātienes koncertos. Festivāla organizatoru mērķis ir aizsākt ilgstošu un plašu starpkultūru sadarbību starp Latviju un Brazīliju, īpaši mūzikas jomā. 2022. gadā, ievērojot vēl trauslos pandēmijas apstākļus, plānota tikai festivāla neklātienes programma. Tomēr festivāla komanda gatavo arī jau 2023. gada programmu, ticot, ka varēs notikt klātienes koncerti, meistarklases un radošie vakari.

"Liepājas ielas Kuldīgā" sākotnējā versija (Igo/Aivars Hermanis):