foto: Valsts kanceleja.
Līdz 15. novembrim mājsēde. Ko lēma Krīzes vadības padomes sēdē?
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
Sabiedrība
2021. gada 18. oktobris, 21:57

Līdz 15. novembrim mājsēde. Ko lēma Krīzes vadības padomes sēdē?

Jauns.lv

Ceturtdien, 21. oktobrī, valstī spēkā stāsies mājsēde jeb stingrais "lokdauns", kas ilgs līdz 15. novembrim, pēc Krīzes vadības padomes sēdes pirmdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kariņš skaidroja, ka valsts šobrīd ir grūtā situācijā. "Skaudrā īstenība ir tāda, ka mūsu valstī diemžēl ir pārāk daudz cilvēku, kuri ir nevakcinējušies. Mūsu veselības sistēma ir pavisam apdraudēta. Ja mēs nemainām kaut ko radikāli uzvedībā, tad  jau pēc pavisam neilga laika slimnīcas nespēs palīdzēt ne tikai Covid-19 pacientiem, bet arī citiem, kuriem būs kāda "degoša" kaite."

Mājsēde būs spēkā no pulksten 20.00 līdz 5.00. To uzraudzīs kārtībsargi.

Līdz 15. novembrim drīkstēs strādāt tikai pirmās nepieciešamības veikali. Tāpat būs aizliegti kultūras, izklaides, sporta un citi pasākumi.

Darba devējiem būs jānodrošina darbiniekiem attālinātais darbs, ja to ļauj darba specifika. Klātienē varēs strādāt tikai ražošanā, būvniecībā, kritiskajā infrastruktūrā, sabiedrības funkciju nepārtrauktībai.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) vērsa uzmanību, ka valdība nekādā gadījumā neatstāšot bez atbalsta nozares, kuras nevarēs pilnvērtīgi strādāt.

Izglītības nozarē mācību process būs jānodrošina attālināti, izņemot 1.-3. klašu skolēniem. Bērnudārzi drīkstēs strādāt dežūrējošā režīmā.

Skolēnu brīvlaiku pagarinās par nedēļu.

Kā norādīja Pavļuts, iecerēts, ka šie pasākumi varētu samazināt kontaktu skaitu sabiedrībā par vismaz 40%.

Savukārt pēc 15.novembra klātienes tirdzniecību, pakalpojumus un pasākumus plānots atjaunot tikai zaļajā režīmā - cilvēkiem, kuri ir pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu vai var uzrādīt sertifikātu par pārslimošanu.

Lēmums vēl trešdien būs jāapstiprina arī Ministru kabineta sēdē.

Jau vēstīts, ka Latvija ir pirmajā vietā pasaulē saslimstības ar Covid-19 tempā. Pēdējā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits palielinājies par 49%, salīdzinot ar saslimstību nedēļu iepriekš. Divu nedēļu Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju sasniedzis 1266,4, kas ir divas reizes lielāks nekā otrā viļņa maksimums.

Slimnīcās Covid-19 pacientu skaits dubultojas 14 dienu laikā. Šodien slimnīcās ārstējas jau 1114 pacienti - 133 pacienti ar smagu slimības gaitu un 981 ar vidēji smagu. Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits nedēļas laikā pieaudzis par 48%. Slimnīcās Covid-19 intensīvās terapijas gultu noslodze tuvojas 100%.

Veselības ministrija norāda, ka pie esošās saslimstības izplatīšanās ātruma, oktobra beigās prognozējami 4000 jaunatklāti Covid-19 pacienti un 275 jauni stacionēšanas gadījumi dienā. Šādā situācijā nebūs iespējams nodrošināt nepieciešamo ārstniecību visiem un būtiski pieaugs no Covid-19 mirušo cilvēku skaits.