foto: LETA (Ieva Leiniša)
Tiesībsargs iebilst par līdzmaksājumu noteikšanu slimnīcā esošām nevakcinētajām personām
Tiesībsargs Juris Jansons.
Sabiedrība
2021. gada 5. oktobris, 14:15

Tiesībsargs iebilst par līdzmaksājumu noteikšanu slimnīcā esošām nevakcinētajām personām

Jauns.lv / LETA

Tiesībsargs iebilst par līdzmaksājumu noteikšanu pret Covid-19 nevakcinētajām personām, kuras atrodas slimnīcā vīrusa dēļ, skaidroja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas konsultants Edgars Lākutis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdzīgi kā iepriekš tiesībsargs asi iebilda pret veselības aprūpes pakalpojumu sadalīšanu divos grozos atkarībā no nodokļu nomaksas.

Tiesībsarga ieskatā šāds normatīvais regulējums nebūtu pieļaujams un būtu pretrunā Satversmes garam. Proti, Satversmes ievadā ir noteikts, ka Latvija sevi atzīst par sociāli atbildīgu valsti.

Tas nozīmē, ka, sniedzot pamatpakalpojumus, tas būtu arī veselības aprūpe, ir jānodrošina vienlīdzīga piekļuve veselības aprūpes sistēmai, pat neskatoties uz tādiem gadījumiem, kad cilvēks nolaidīgi izturējies pret savu veselību vai pat, iespējams, apzināti kaitējis savai veselībai. Tā piemēram, par taisnīgu nebūtu atzīstama situācija, kurā par plaušu slimību ārstēšanu smēķētājam prasa citu samaksu nekā nesmēķētājam, vai attiecīgi alkohola lietotājam viena maksa, "pareizajiem" pacientiem - cita.

Vienlaikus tiesībsargs uzsver, ka Satversmes ievadā ir noteikts arīdzan, ka ikviens rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, izturoties atbildīgi pret citiem. 

Tiesībsargs aicina visus Covid-19 vakcīnu noliedzējus apzināties, ka viņu izvēles un rīcības brīvības dēļ, kādam citam, kam tas ļoti nepieciešams, veselības aprūpes pakalpojums var tikts ierobežots.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) žurnālistiem pēc koalīcijas sanāksmes informēja, ka ir apsverams jautājums par to, vai nevakcinētajiem, kuri atrodas slimnīcā pēc saslimšanas ar Covid-19, būtu jāveic kāds līdzmaksājums. Politiķis arī atzīmēja, ka vakcinēšanas veicināšanā būtu jāiesaistās nevis politiķiem, bet "cilvēkiem formās" jeb karavīriem, kuri būtu jāiesaista arī potēšanas procesā.

Kā ziņots, lai mudinātu seniorus potēties, būtu nepieciešams viņiem maksāt par vakcinēšanos pret Covid-19, šādu rosinājumu šodien pēc koalīcijas sanāksmes izteica Bordāns.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pēc koalīcijas sanāksmes pauda, ka, ņemot vērā straujo un nekontrolējamo Covid-19 izplatību, koalīcija izskata iespējas atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās