Sabiedrība
2021. gada 14. decembris, 10:41

Kas kontrolē padomju laikā celto daudzdzīvokļu ēku drošību?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Jautā lasītājs: “Dzīvojam vienā no Rīgas mikrorajoniem, kurā pārsvarā visas mājas celtas vēl padomju laikā. Arī mūsu mājā ir daudz dažādu problēmu, bet vai kāds var atbildēt par to, cik šīs mājas kopumā ir drošas dzīvošanai?”

Atbild Olita Gedroica, “Latvijas Namsaimnieks” direktore

Daudzdzīvokļu ēkām, kas celtas vēl padomju laikā oficiāli noteiktais kalpošanas laiks ir vai nu jau beidzies vai strauji tuvojas beigām. Šobrīd par katras ēkas tehnisko stāvokli ir atbildīgi tās dzīvokļu īpašnieki jeb dzīvokļu īpašnieku kopība. Tomēr, ņemot vērā, cik šādu ēku ir daudz un zinot, cik lielu apdraudējumu var radīt neatbilstoši ekspluatēta vai tehniski novecojusi ēka, Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta kompetencē ir izvērtēt Padomju laikā celto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tehnisko stāvokli. Ekonomikas ministrija līdz 2025. gadam plāno veikt visu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku sēriju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti, kā prioritāti nosakot ēku apsekošanu, kurām kalpošanas laiks jau ir beidzies.

467A sērijas daudzdzīvokļu ēkas – dzīvošanai drošas

Šogad tika pabeigta 467A sērijas daudzdzīvokļu ēku izpēte. Šo daudzdzīvokļu ēku būvniecība notikusi jau 1950. gadu beigās. Kopumā tika pārbaudītas 10 šīs sērijas ēkas Rīgā un 3 Jelgavā. Tika detalizēti apsekoti ēku pagrabi un bēniņi, kāpņu telpas un fasādes; veikta ēku ārējo norobežojošo konstrukciju termogrāfija, noteikta pētāmo ēku vertikalitāte. Detalizētāk par šo izpēti  var lasīt Ekonomikas Ministrijas mājaslapā.

Sadarbojoties ar apsekoto ēku apsaimniekotājiem un mājas vecākajiem, tika nodrošināta piekļuve atsevišķiem dzīvokļiem ēkās dažādos stāvos un novietojuma vietās. Dzīvokļos tika identificētas un pārbaudītas vietas, kur veikti pārbūves darbi, apvienojot atsevišķas telpas. Izdarīti nesošo konstrukciju savstarpējo mezglu savienojumu vietu atsegumi, lai noteiktu savienojumu atbilstību projektiem un noteiktu savienojošo elementu tehnisko stāvokli.

Pētījumā tika secināts, ka 467A sērijas ēkas ir drošas turpmākai ekspluatācijai, un tika sastādītas rekomendācijas remontdarbiem, kas paildzinātu ēkas kalpošanas laiku. Tikpat rūpīgas pārbaudes šobrīd risinās arī 103. sērijas daudzdzīvokļu namos.

Iepriekšējos gados tika veikts arī 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu ēku balkonu apsekojums un izstrādāti tipveida risinājumi to atjaunošanai, kā arī 464. sērijas ēku apsekojums.
2022. gadā paredzēts pētīt 602. un 602P. sēriju ēkas; 2023. gadā -  316. un 318. sēriju un 2024. gadā - 104. un 119. sēriju ēkas.

Savlaicīgi ieguldījumi atmaksājas dubultā

Lai iedzīvotāji justos droši savos dzīvokļos, ēkas tehniskajam stāvoklim jāpievērš rūpīga uzmanība. Izveidojot dzīvokļu īpašnieku kopību un sākot veidot uzkrājumu fondu, iespējams piesaistīt profesionālu ēku apsaimniekotāju, kurš palīdzēs identificēt prioritāros darbus ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanai. Savlaicīgi organizējot renovācijas darbus vai ikdienas remontdarbus, šis ieguldījums noteikti atmaksāsies, jo iedzīvotājiem nebūs jāsaskaras ar avārijas situācijām un lieliem izdevumiem gadījumos, kad avārijas dēļ radušies bojājumi, kas jānovērš nekavējoties. Tāpat droša un labā tehniskā stāvoklī esoša daudzdzīvokļu māja ceļ katra atsevišķa dzīvokļa īpašuma vērtību.

Apsaimniekotājs – 3 mēnešus bez maksas

“Latvijas Namsaimnieks” ēku apsaimniekošanas jomā darbojas jau vairāk kā 25 gadus. Profesionāli tehniskie darbinieki, ērts klientu apkalpošanas modelis, pilna servisa apsaimniekošanas pakalpojumi – dzīvokļu īpašnieku kopības izvēlas sadarbību ar “Latvijas Namsaimnieks” gan ēkas ikdienas uzturēšanas darbu veikšanā, gan īstenojot vērienīgus renovāciju projektus un remontdarbus.

Šobrīd jaunajiem klientiem “Latvijas Namsaimnieks” piedāvā 3 mēnešus bez maksas izmēģināt ēku apsaimniekošanas pamatpakalpojumus. Kampaņa ļaus novērtēt, cik ērta ir sadarbība ar ēku apsaimniekotāju, un kā sekmīga sadarbība var atvieglot ikdienas apsaimniekošanas darbu organizēšanu. Aicinām aizpildīt arī pieteikuma formu, lai saņemtu personalizētu un īpašu Jūsu mājas apsaimniekošanas piedāvājumu.