foto: Elmārs Barkāns
Igauņu un latviešu amatierteātri vienojas unikālā eksperimentā
Sāremā teātra "Salme" un Vecpilsētās teātra kopējā trupa pēc Ingas Ābeles lugas "Sala" izrādes VEF Kultūras pilī.
Kultūra
2021. gada 28. septembris, 06:44

Igauņu un latviešu amatierteātri vienojas unikālā eksperimentā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

VEF Kultūras pilī amatierteātru izrāžu parādes “Rīga spēlē teātri” ietvaros svētdienas, 26. septembra rītā salīdzinoši neliels skatītāju pulks (kurš tad svētdienas rīta stundā vēlas doties uz teātri!) vēroja neierastu teātra eksperimentu – Ingas Ābeles lugas “Sala” iestudējumu, kurā vienlaicīgi spēlēja gan igauņu, gan latviešu aktieri.

Izrādē seši aktieri runāja igauņu, bet divi – latviešu valodā. Tulkojuma nebija un skatītājus, kuri nepārvaldīja abas valodas, uzrunāja īpašā “teātra valoda”, kura saprotama visiem teātrmīļiem. Izrādes “Sala” (igauniski - “Saar”) Sāmsalas teātra trupas “Salme” iestudējumā igauņu trupas sastāvā iejutās divi Rīgas kultūras centra “Mazā ģilde” Vecpilsētas teātra aktieri, jo divi no igauņu trupas pārstāvjiem nevarēja ierasties uz festivālu Rīgā.

Jāteic, ka mūsdienu latviešu autores Ingas Ābeles luga “Sala” ir labi pazīstama latviešu skatītājam. Vecpilsētas teātra repertuārā režisores Edītes Neimanes režijā tā jau ir labu laiku, izrādīta ne tikai uz pierastām teātra skatuvēm, bet arī uz peldošās galerijas “Noass”, kā arī viesizrādēs Gaujienā. Pirms 11 gadiem to iestudēja arī Rīgas Jaunais teātris, bet Rīgas Krievu teātra repertuārā tā ir joprojām.

Nu uz īstas salas iestudētā “Sala” bija atvesta arī uz Rīgu. Pie tam Sāremā salas teātrī “Salme” tā tika iestudēta ar Vecpilsētas teātra režisores Edītes Neimanes iniciatīvu.

Abu – igauņu un latviešu – teātra “Salas” kopizrāde bija paredzēta pērn Baltijas valstu amatierteātru festivāla “Baltijas rampa” ietvaros, bet to izjauca pandēmijas uzliktie ierobežojumi. Igauņu portāls "saartehaal.postimees.ee" par “Salas” iestudējumu Sāremā teātrī rakstīja:

“Mūsdienu latviešu dramaturģes Ingas Ābeles sarakstītā luga “Sala” iekļauta Salmes teātra repertuārā, pateicoties sadarbībai ar latviešu režisori Edīti Neimani. Luga ir mūsdienīga un runā par cilvēku attiecībām."

Teātra “Salme” režisore Maire Silavē teic: “Stāstu īpašu padara sava veida čehoviska sajūta, smiekli caur asarām. Stāsts sazarojas vienā nelielā pansijā. Lai arī tekstā ir latviešu vietvārdi, pati atmosfēra ir visai igauniska. Latviešus, tāpat kā igauņus, parasti uzskata par blāvu un noslēgtu tautu. Šajā lugā vēlējamies parādīt, kā jūra viņus maina. Tas ir par to, kā cilvēki, kuri ir kaut kādā veidā ievainoti, vairs neuzdrošinās būt laimīgi, kā viņi neuzdrošinās atpazīt pieejamo laimi. Un viņiem ir jāpārvar dažādi šķēršļi, lai saprastu, ka ir cilvēki, kas viņus mīl.”

Sāremā salā “Salas” pirmizrāde notika 2019. augustā, un uz to bija ieradusies arī pati autore Inga Ābele:

Vecpilsētas teātris lugu “Ābele” reklamē: “Jūra, kuģi un darījumi, kas atklāj cilvēku dzīves, kaislības, ilgas un aizvainojumus. Par cīņu starp divām stihijām – brīvības alkām un vēlmi kādam piederēt, kā veidot attiecības, lai nepazaudētu ne sevi, ne to, kuru mīli – vai attiecību krīze liek meklēt atbildi uz jautājumu, ko darīt ar savu dzīvi, lai neizolētu sevi kā vientuļa sala?”

foto: Sāremā teātris "Selma" (Igaunija)
Sāremā teātris aicina uz Ingas Ābeles lugas “Sala” (“Saar”) izrādi.