foto: Zane Bitere/LETA
Pie Ministru kabineta norisināsies Globālā klimata streika akcija par klimata vienlīdzību visiem
Klimata kustības "Fridays for Future Latvia" akcija "Neatgriežamies pie vecajiem ieradumiem" 2020. gada vasarā.
Sabiedrība
2021. gada 24. septembris, 07:31

Pie Ministru kabineta norisināsies Globālā klimata streika akcija par klimata vienlīdzību visiem

Jauns.lv / LETA

Šodien plkst.16.45 Rīgā, Brīvības bulvārī, pretī Ministru kabinetam, jauniešu kustība "Fridays For Future Latvia" organizēs akciju, pievēršot uzmanību klimata nevienlīdzībai, informēja "Fridays For Future Latvia" kustības pārstāve Liene Kņaze.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pasākums būs daļa no Globālā klimata streika, kas šodien norisinās visā pasaulē. Akcijas laikā tiks aktualizētas vairākas klimata nevienlīdzības problēmas, kas nekur nav pazudušas, taču Covid-19 izraisītās krīzes laikā tām tiek mazāk pievērsta uzmanība.

Kņaze norādīja, ka "Fridays for Future" visā pasaulē ir vienoti cīņā par klimata taisnīgumu, taču atzīst, ka katrai valstij ir atšķirīgas problēmas, un Latvija nepiedzīvo klimata krīzi tādā pat apmērā, kā jaunattīstības valstīs. Ziemeļu puslodes vadošo valstu alkatība vēsturiski izraisījusi jaunattīstības valstīs iznīcību, kas arī aktīvi veicinājusi globālo sasilšanu. 

Gan Covid-19 pandēmijā, gan klimata krīzes laikā, gan arī ikkatrā krīzē pasaules vēsturē jaunattīstības valstis tiek sistemātiski ekspluatētas un atstātas bez atbalsta. Pienācis laiks vides un citu jomu aktīvistiem apvienoties, lai mēs kopā skaļāk paustu iebildumus pret klimata nevienlīdzību, uzsvēra Kņaze.

Pašlaik jaunattīstības valstis cieš pasaules bagātāko valstu elites vēsturisko netaisnību dēļ. Bagātāko valstu ievērojami emisiju samazinājumi, godīga vakcīnu sadale un finansējuma palielināšana klimata jomā ir tikai sākums.

Organizācijas pārstāve skaidroja, ka ir ļoti svarīgi runāt par klimata nevienlīdzību un klimata krīzi, jo, to aktīvi nerisinot un neuzstādot ambiciozākus klimata mērķus gan vietējā, gan Eiropas Savienības un pasaules mērogā, tā turpinās saasināties. Ir svarīgi runāt par klimata mērķiem, kas būtu saistoši likumdošanā - gan nacionāliem mērķiem Latvijai, gan ES klimata mērķiem - jau 2030. gadam, jo pretējā gadījumā klimata pārmaiņas uzņems arvien straujākus tempus un apkārtējā vide krasi mainīsies. Arvien vairāk tiks pārsniegti nokrišņu un karstuma rekordi, vietējā daba nevarēs tik ātri pielāgoties izmaiņām un ekosistēmām draudēs sabrukums, tādējādi ietekmējot cilvēku labklājību un piekļuvi ierastajiem dabas resursiem.

Akcija norisināsies klātienē un attālināti, jo drīkst pulcēties tikai noteikts cilvēku skaits. Digitālajā akcijā organizatori aicina izveidot nelielu video vai foto un pastāstīt, kādēļ piedalās šajā pasākumā.

"Fridays For Future" ir starptautiska kustība, kuras aizsākumi meklējami 2018. gada augustā, kad zviedru skolniece Grēta Tunberga trīs nedēļas pēc kārtas katru skolas dienu sēdēja pretī Zviedrijas parlamentam, protestējot pret valdības rīcības trūkumu saistībā ar klimata pārmaiņu krīzi.

Akcijā pie Brīvības pieminekļa aktualizē klimata izmaiņu problēmas

Šodien no plkst.9 līdz 10 pie Brīvības pieminekļa norisinājās klimata kustības "Fridays for Future Latvia" akcija "Neatgriežamies pie vecajiem ieradumiem", ...

gallery icon
22

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās