foto: Ekrānuzņēmums no "Rt.com"
Neraugoties uz autora aizliegumu, Kremļa medijs "nozog" video ar NBS mācībām Rīgā un publicē ar melīgu virsrakstu
Ar šādu virsrakstu un foto video no militārajām mācībām Rīgas ielās ievietots Kremļa medijā.
Sabiedrība
2021. gada 14. septembris, 13:17

Neraugoties uz autora aizliegumu, Kremļa medijs "nozog" video ar NBS mācībām Rīgā un publicē ar melīgu virsrakstu

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas izskaņā plašu ievērību ieguva un strīdus internetā izraisīja kāda aculiecinieka video, kurā redzami Nacionālo bruņoto spēku (NBS) manevri Rīgas ielās. Nu šie video ir pārpublicēti lielākajā Kremļa kontrolētajā propagandas portālā "Rt.com" (RT, agrāk "Russia Today"). Tas darīts par spīti tam, ka video autors – rīdzinieks Vlads Kovins – ir kategoriski aizliedzis to darīt.

Sociālajos tīklos ne vienu vien diskusiju izpelnījušās NBS militārās mācības "Namejs 2021".

Lai arī jau iepriekš laikus tika ziņots, ka tās notiks ārpus militāriem objektiem, tostarp pilsētvidē, un iedzīvotāji tika aicināti neuztraukties, tomēr dažus iedzīvotājus šāvieni un zemessargu manevri tāpat pārbiedēja. Daudzi uzvēra, ka šīs aktivitātes būtu bijis nepieciešams speciāli norobežot.

Lielu popularitāti sociālajos tīklos izpelnījās rīdzinieka Vlada Kovina filmēts video, kurā redzams, kā sieviete ar bērnu pārbīstas no šāviena, kuru izdara netālu no viņas esošais zemessargs.

Video, cita starpā, arī redzams, kā zemessargi, izpildot mācību uzdevumu, ieņem  Aizsardzības ministrijas ēku kompleksu, dzirdami Skolas un Elizabetes ielu krustojumā izdarīti šāvieni no triecienšautenēm un ložmetēja.

Nesaņemot atļauju, Kremļa medijs piesavinās video, izdzēšot autoru

Vlada filmētos kadrus, kuri raisījuši diskusijas starp sociālajos tīklos aktīvajiem rīdziniekiem, pārpublicēja ne vien vairāki pašmāju mediji, bet – izrādās, arī Krievijas Federācijas valdībai piederošās ziņu aģentūras "Rossiya Segodnya" portāls Rt.com angļu valodā.

Šajā Kremļa propagandas kanālā video ievietots ar virsrakstu: "Latvijas armija atvainojas par APŠAUDI pārpilnajās Rīgas ielās, kas šokēja civiliedzīvotājus, vērienīgu NATO kara spēļu laikā".

Publikācijas autors nav arī atturējies apgalvot, ka "nedēļas nogalē Rīga īslaicīgi pārvērsta par karadarbības zonu, smagi bruņotiem karavīriem šaudoties civiliedzīvotāju vidū".

Bija novērojams, ka dažas stundas pirms Rt.com publikācijas tapšanas, šī portāla pārstāve Anastasija Safikhanova publiski mēģina sazināties ar Vlada Kovinu un lūgt atļauju video pārpublicēšanai.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Rt.com pārstāve publiski lūdz atļauju pārpublicēt materiālu Kremļa medijā.

Sazinājāmies ar pašu Vladu, kurš Jauns.lv apliecināja, ka kategoriski atteicies dot atļauju video izmantošanai precīzi tādēļ, ka Rt.com esot Krievijas propagandas kanāls.

"Haha, ļoti interesanti. Pirmkārt tāpēc, ka tieši viņiem es atļauju nedevu. Tieši tāpēc, ka tas ir Krievijas oficiālais propagandas avots," pauda Vlads.

Viņš arī padalījās ar ekrānuzņēmumu no saziņas ar Rt.com pārstāvi:

foto: Ekrānuzņēmums
Sarakste starp Rt.com pārstāvi un rīdzinieku Vladu Kovinu. Tajā lasāms, ka viņš kategoriski aizliedz izmantot paša filmēto materiālu.

Tajā izlasāms, ka uz Rt.com pārstāves lūgumu atļaut izmantot video publikācijas vajadzībām, atsaucoties uz autoru, Vlads apliecina, ka ir video autors, taču aizliedz to pārpublicēt.

Pēcāk Rt.com pārstāve jautā – vai Vlads jau kādam "ir pārdevis" šo video, vai ir kādi citi iemesli, kādēļ neatļauj to pārpublicēt arī Rt.com.

Vlads apgalvo, ka nav pārdevis – vienkārši nevēlas dot atļauju Rt.com.

foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Rt.com pārstāve piesavinājusies aculiecinieka video, izdzēšot viņa lietotājvārdu un "TikTok" ģenerēto ūdenszīmi, no kurienes video, iespējams, arī paņemts.

Beigu beigās konstatējams, ka Rt.com veidotāji izlēmuši tomēr nepalaist garām iespēju vainot NATO dalībvalsts bruņotos spēkus sabiedrības biedēšanā.

Rt.com ir paņēmuši Vlada filmēto video tendenciozās publikācijas vajadzībām un ne tikai nav atsaukušies uz viņu kā autoru, bet ir arī izdzēsuši no video "TikTok" ūdenszīmi un Vlada lietotājvārdu.

Materiāls sākumā ielādēts Rt.com oficiālajā "Twitter" kontā, kur šim medijam ir 2,9 miljoni sekotāju, un tad - publicēts pašā portālā.

Tas viss, kamēr netālu no Latvijas un tātad arī NATO robežas norit patiesi vērienīgas Krievijas, Baltkrievijas un virknes citu valstu militārās mācības.

Sieviete ar bērnu tika brīdināta, taču tik un tā devās šāvienu virzienā

Lieki piebilst, ka manevros Aizsardzības ministrijas tuvumā, Rīgā, kuros pagājušajā nedēļā piedalījās 1. Rīgas brigādes zemessargi, tika izmantota salūtmunīcija, kas rada troksni, taču nekādi neapdraud pilsētas iedzīvotājus.

To atzīst arī minētais Kremļa propagandas medijs, taču piebilst, ka NBS reakcija uz notikušo esot bijusi vien "nepārliecinoša atvainošanās".

Rīgā norit mācības "Namejs 2021"

No 6. septembra Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mācību “Namejs 2021” laikā Rīgā un citās pašvaldībās darbojas militārpersonas. Sestdienas rītā Jauns.lv ...

gallery icon
26

Realitātē NBS vakardien publicēja paziņojumu, kurā informēja, ka mācību norises vietā Rīgā dažādos punktos atradās karavīri, kuri informēja sabiedrību par mācību norisi un aicināja izvēlēties citus apiešanas ceļus.

Arī sieviete ar bērnu, kas redzama izplatītajā videomateriālā, tika uzrunāta un aicināta apiet mācību norises vietu, bet no šī aicinājuma atteicās.

Video redzams brīdis, kad sieviete dodas garām militāro mācību norises vietai, liekot noprast, ka viņa par šīm mācībām nav bijusi informēta.

Tāpat atkārtoti NBS vēlas informēt, ka militārās mācības "Namejs 2021" notiek iepriekš ar pašvaldībām un atbildīgajām iestādēm saskaņotās teritorijās, kā arī par to norisi jau augustā tika informēta sabiedrība.

NBS aicina sabiedrību ar izpratni izturēties pret notiekošajām mācībām, lai pēc iespējas labāk sagatavotu karavīrus un zemessargus valsts aizsardzībai dažādās situācijās, jo militāro mācību norisi Latvijas pilsētās plānojam arī turpmāk.

Labi finansēta Kremļa propagandas rūpnīca

Saskaņā ar publiski pieejamu informāciju, no visa plašā Krievijas federālā valsts unitārā uzņēmuma Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossiya Segodnya", mediju klāsta "RT America" vien kopš 2017. gada ir saņēmis 100 miljonus ASV dolāru.

Šie ir Krievijas nodokļu maksātāju līdzekļi, informē "Radio Free Europe/Radio Liberty".

Vēl 2017. gadā šim Krievijas valdības kontrolētajam medijam ASV bija jāreģistrējas kā ārvalstu aģentam.

Reģistrēties šim medijam uzdots pēc tam, kad ASV drošības iestādes konstatējušas būtisko medija lomu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu ietekmēšanā, ko izvērsusi Krievija.