Sabiedrība
2021. gada 11. septembris, 15:24

VIDEO: Rīgā piemin 11. septembra teroraktu divdesmito gadskārtu

Jauns.lv

Lai pieminētu divdesmito gadskārtu kopš 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumiem Amerikas Savienotajām Valstīm, ASV vēstniecība Latvijā rīkoja piemiņas ceremoniju Rīgā, Vašingtona laukumā.

Rīgā piemin 11. septembra teroristu uzbrukumus ASV

gallery icon
25

ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) uzstājās ar uzrunām un piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā un klusuma brīdī Vašingtona laukumā, pie 11. septembra upuru piemiņas plāksnes.

foto: ASV vēstniecība Rīgā

ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails savā uzrunā pateicās Latvijas iedzīvotājiem, kuri pirms 10 gadiem izveidoja piemiņas plāksni. " Plāksnē ir iegravēti dzejnieka, ASV dzejnieku laureāta Billija Kolinsa sarakstītie dzejas vārdi, kuri toreiz mums palīdzēja skumt, un tagad tie palīdz mums atcerēties."

foto: ASV vēstniecība Rīgā

Viņš arī norādīja, ka pulcēšanās šogad ir īpaši sāpīga, jo tā ir pirmā pēc Afganistānas kara beigām. "Mēs nekad neaizmirsīsim drosmīgos karavīrus, kuri mēroja ļoti tālu ceļu, lai cīņā ar terorisma novēršanu, upurētu tik daudz. Četri latviešu karavīri šajā cīņā atdeva savu dzīvību, un mēs godinām viņu drosmi un upurēšanos. Mēs nekad neaizmirsīsim Latviju par to, ka tā bija mums līdzās laikā, kad mums bija nepieciešama palīdzība cīņā par mūsu brīvības un dzīvesveida saglabāšanu. Mūsu alianse, mūsu draudzība, ir nesalaužama."

foto: ASV vēstniecība Rīgā

Šādi Latvijā pieminēja 20. gadskārtu kopš 11.septebra teroraktiem, kuros islāma ekstrēmisti noslepkavoja gandrīz 3000 cilvēku.

foto: ASV vēstniecība Rīgā

Islāmisti nolaupīja četras ASV pasažieru lidmašīnas, no kurām divas ietrieca Ņujorkas Pasaules tirdzniecības dvīņu torņos.

Trešā lidmašīna tika ietriekta Pentagona ēkā Virdžīnijā, bet ceturtā nogāzās tukšā laukā Pensilvānijā, kad pasažieri mēģināja pārvarēt teroristus.

"Al Qaedas" organizētie koordinētie uzbrukumi laupīja ASV pilsoņiem to nesatricināmo drošības sajūtu un ierāva visus Rietumus karos, kas joprojām nav rimuši.

Zem Islāmistu nolaupīto lidmašīnu sagrauto dvīņu torņu drupām gāja bojā vairāk nekā 2750 cilvēki.

Taču zem šī Ņujorkas labklājības simbola gruvešiem tika atrastas tikai 1640 cilvēku mirstīgās atliekas.

Vēl gandrīz 75 000 cilvēku, tostarp daudzi policisti, ugunsdzēsēji un citu glābšanas dienestu pārstāvji, kas pārdzīvoja šo islāmistu noziegumu, joprojām sirgst no garīgām vai fiziskām sekām.