foto: Mārtiņš Ziders
VBTAI: Brektes murālis nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu
Mākslinieka Brektes gleznojums uz Rīgas 40.vidusskolas sienas.
Tava izglītība
2021. gada 8. septembris, 17:12

VBTAI: Brektes murālis nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu

Jauns.lv / LETA

Mākslinieka Kristiana Brektes veidotā murāļa jeb ielas sienu gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu, informēja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VBTAI precizē, ka šorīt no rīta izplatītā informācija masu medijos par VBTAI atzinumu ir ņemta no atbildes vecāku iesniegumiem un šī informācija noteikti nav uzskatāma par VBTAI sagatavotu atzinumu.

Atbildē VBTAI norādīja, kāda turpmāk būtu korektākā iespējamā rīcība, pieņemot lēmumu par konkrētā mākslas darba izvietošanu pilsētvidē, un kāda ir iespējamā šī darba ietekme uz bērniem, ko būtu bijis lietderīgi ņemt vērā arī šajā situācijā.

Erotiski skandalozais Kristiana Brektes Džemmai Skulmei veltītais murālis

Pāris nedēļas pirms jaunā mācību gada sākuma tāpat kā vakcīnu jautājums sabiedrību divās karojošās nometnēs sadalīja Mākslas akadēmijas profesora Kristiana ...

gallery icon
13

VBTAI joprojām uzskata, ka pirms mākslas darba izvietošanas nepieciešams ļoti rūpīgi izvērtēt tā izstādīšanas vietu.

Vienlaikus VBTAI ieskatā mākslas darbs var radīt bērnos dažādas emocionālās reakcijas un jautājumus, tādēļ ir ļoti svarīgi veikt skaidrojošo darbu ar bērniem.

VBTAI sniegtā atbilde, ņemot vērā inspekcijas kompetenci, nekādā veidā nevar ietekmēt minētā mākslas darba turpmāko likteni, taču VBTAI sadarbībā ar Rīgas Domi turpina sadarbību šajā jautājumā, pārstāvot iespējami labākās bērnu intereses.

Sociālās tīklošanās platformās izraisījās asas diskusijas par latviešu mākslinieka Brektes gleznojumu uz Rīgas 40.vidusskolas sienas.

Brektes mākslas darbs Akas ielā

Akas ielā 10, Rīgā, kopš 9.augusta tika uzsākts darbs pie murāļa jeb ielas sienu gleznojuma "Veltījums Džemmai Skulmei", kuru organizē ...

gallery icon
9

Izskanēja arī aicinājumi vērsties Rīgas domē un pieprasīt sienas gleznojumu aizkrāsot.

Murāļa "Veltījums Džemmai Skulmei" tapšanu organizēja fonds "Mākslai vajag telpu".

Kā informēja fonda pārstāve Lāsma Goba, murāļa skici radījis latviešu mākslinieks Kristians Brekte, taču uz sienas šo skici pārnesa mākslinieki Miķelis Mūrnieks un "Kiwie".

Siena, kas atrodas Akas ielā 10, ir Rīgas 40.vidusskolas izglītības programmas īstenošanas vietai piederīga, un tā izvēlēta apzināti, akcentējot mākslas izpratnes veidošanu jau no mazām dienām, laikmetīgā veidā mudinot bērnus iepazīties ar vizuālās mākslas mantojumu un spēcīgām latviešu personībām, tādām kā Skulme un Brekte.

Fonds "Mākslai vajag telpu" jau iepriekš ir veidojis projektus, kurā tikuši akcentēti 20.gadsimta otrās puses vizuālās mākslas pārstāvji, taču viņu personības un daiļradi interpretēt vienmēr aicināti bijuši tieši mūsdienu mākslinieki. Sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" ir projekts, kurā tiek realizēts "tilts" starp divu paaudžu māksliniekiem, kuru mākslinieciskajā praksē ir naivisma stilā gleznoti vai zīmēti modeļi, uzsverot abu nepārprotami spēcīgo tēlu sistēmu radīšanas talantu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās