foto: Iekšlietu ministirja
Migranti "ieņēmuši" Iekšlietu ministrijas rehabilitācijas centru "Dzintari" Jūrmalā
Iekšlietu ministrijas rehabilitācijas centrā „Dzintari” tagad veselību neatgūst mūsu iekšlietu jomas darbinieki, jo tas pārtapis par migrantu un patvēruma meklētāju izmitināšanas centru.
Sabiedrība
2021. gada 2. septembris, 09:47

Migranti "ieņēmuši" Iekšlietu ministrijas rehabilitācijas centru "Dzintari" Jūrmalā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra nodaļu „Dzintari” vairs neizmanto iekšlietu nozares darbinieki, lai uzlabotu savu garīgo un fizisko veselību, bet gan to pārpildījuši migranti, kuri Latvijā meklē patvērumu. Bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece atklājusi, ka rehabilitācijas centra apartamentos Jūrmalā esot izmitināti migranti, kuri mūsu valstī esot iekļuvuši no Baltkrievijas, tātad Lukašenko režīma „iesūtītie” robežpārkāpēji, pārsvarā irākieši. Jauns.lv skaidro, kā ir patiesībā.

Oficiālas informācijas par to gan Mūrniecei nebija, tāpēc viņa tikai pieļāva, ka „Dzintaros” izmitināti migranti. Tāpēc viņa vēlējās saņemt pašreizējās ministres Marijas Golubevas atbildi. Mūrniece "Rīga TV24" raidījumā „Preses klubs” pauda: „Pēc manā rīcībā esošās informācijas daudzi (migranti) ir izvietoti Iekšlietu ministrijas rehabilitācijas centrā Dzintaros. Ja mēs sagādājam ekskluzīvus apstākļus bēgļiem, iespējams, uz iekšlietu sistēmas darbinieku rēķina, tad, protams, daudzi gribēs pie mums ieviesties un dzīvot labos apstākļos.”

Migranti no Baltkrievijas un Afganistānas

Jauns.lv interesējās, vai Golubeva to var apstiprināt vai noliegt. Ministres padomniece stratēģiskās komunikācijas jautājumos Linda Curika Jauns.lv teica, ka ministre nevarēs komentēt Mūrnieces izteikumus, jo „viņa pēdējās dienās ir bijusi Briselē iekšlietu ministru sanāksmē, un nedomāju, ka viņai ir bijis laiks iepazīties ar Mūrnieces kundzes izteikumiem”.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe Jauns.lv apliecināja, ka bijusī iekšlietu ministre Mūrniece nav melojusi par migrantu izmitināšanu Dzintaros:

„Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošajās veselības un sporta centra nodaļas „Dzintari” telpās šobrīd izmitināti 46 patvēruma meklētāji, no kuriem vairums ir no Baltkrievijas un Afganistānas.

Tā, kā šī gada augustā Latvija saskārās ar ievērojamu skaitu patvēruma pieprasījumiem, kā rezultātā Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs (PMIC) „Mucenieki” gandrīz sasniedza savu izmitināšanas kapacitāti, tad neliela daļa no patvēruma meklētājiem tika izmitināti „Dzintaru” telpās. Tā kā „Dzintaru” veselības un sporta centra nodaļa ir Iekšlietu ministrijas pārraudzībā, tad nav nekādas izmaksas par telpām nedz ministrijai, nedz PMLP.

Šobrīd PMIC '”Mucenieki” vēl ir neliela patvērumu meklētāju izmitināšanas kapacitāte. Ņemot vērā ģeopolitiskos notikumus pasaulē un PMLP pārraudzībā esošo kompetenci patvēruma jomā, tiek apzinātas papildu telpas patvēruma meklētāju izmitināšanai.”

Par 16 cilvēkiem vairāk, nekā paredzēts

foto: Iekšlietu ministirja

Rehabilitācijas centra „Dzintari” telpas līdz pēdējai iespējai ir pārpildījuši migranti, jo tas paredzēts tikai 30 rehabilitācijas pakalpojumu saņēmējiem. Tātad, tur ir par 16 cilvēkiem vairāk, nekā paredzēts, un tā telpas vairs nav pieejamas iekšlietu sistēmas darbiniekiem.

Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra direktora pienākumu izpildītāja Irēna Misus Jauns.lv gan teica, ka tas lielas problēmas nesagādā: „Par Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra nodaļas „Dzintari” darbību varu paskaidrot, ka mūsu nodaļa ir tikai viens no Iekšlietu ministrijas ēku kompleksa „Dzintari” telpu lietotājiem. Mūsu nodaļas darbība un psiholoģiskā atbalsta kursa nodrošināšana Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām pašreiz nav traucēta un notiek saskaņā ar apstiprināto grafiku.”

Iekšlietu ministrijas ēku kompleksu Dzintaros, Piestātnes ielā 14, izbūvēja vēl padomju laikā – pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Tur, piemēram, atradās ministrijas poliklīnika. Bet pamazām ministrija pārstāja izmantot apjomīgo būvju kompleksu, līdz tā saimniekoja tikai 16 divvietīgos numuriņos, bet pārējo izīrēja vai pārdeva.

Kariņš un Golubeva apmeklē Latvijas robežu ar Krieviju un Baltkrieviju

gallery icon
42