Bērnu slimnīcā briest algu dumpis? Tur esot milzu algas dažiem cilvēkiem
Vairāki ārsti un personāla darbinieki, kuri gan vēlējušies palikt anonīmi, ir nemierā ar priekšniecības atalgojumu, kamēr 250 māsiņas strādājot par 600 eiro mēnesī.
Sabiedrība
2015. gada 20. jūlijs, 08:16

Bērnu slimnīcā briest algu dumpis? Tur esot milzu algas dažiem cilvēkiem

Jauns.lv

Atsevišķi Bērnu slimnīcas darbinieki ir neapmierināti ar ārstniecības iestādes vadībai maksātajām algām, uzskatot tās par pārāk lielām, raksta "Latvijas Avīze".

"Par kādu naudas trūkumu var runāt medicīnas nozarē, ja tās rīcībā ir neizsmeļami finanšu resursi, taču tie nezin kāpēc jau ilgstoši tiek sadalīti ierobežotam cilvēku lokam. Kā var uzskatīt par normu atrašanos vienlaikus divos, trijos un septiņos amatos, saņemot par to atalgojumu, par kādu lielākā Latvijas iedzīvotāju daļa var tikai sapņot?" sūrojušies slimnīcas darbinieki, kuri nav vēlējušies publiskot savus uzvārdus.

Viņi aprēķinājuši, ka ar četru valdes locekļu algas pieaugumu, kas kopumā gada laikā sasniedzis 23 000 eiro, varētu nodrošināt 15% algas pielikumu 250 medicīnas māsām, kuras šobrīd slimnīcā nopelna ap 600 eiro mēnesī. Aritmētika gan rāda, ka, sadalot 23 000 eiro uz 250 darbiniekiem, katram mēnesī varētu nodrošināt 7,5 eiro jeb nedaudz virs 1% algas pieaugumu.

Valsts ieņēmumu dienesta publiskotajās amatpersonu deklarācijās redzams, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes pārstāvju atalgojums 2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, pieaudzis par 15%. Slimnīcas vadītāja Anda Čakša gada laikā ir nopelnījusi 87 000 eiro, vadot gan Bērnu slimnīcu, gan arī strādājot Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdē. Viņas pārziņā ir slimnīcu stratēģiskā vadība, resursu attīstība, kvalitātes, drošības un efektivitātes uzraudzība, kā arī e-veselības joma.

Savukārt Ināra Bluķe, kura atbild par finanšu un personāla vadību, iepirkumu un līgumu procesiem, kā arī investīciju projektu vadību, pērn algā saņēmusi 44 254 eiro, kas ir par 7000 eiro vairāk nekā 2013. gadā. Valdes loceklis Aigars Pētersons strādā ne tikai slimnīcas vadībā, bet arī kā mediķis un deputāts Rīgas domē. Viņa ienākumu deklarācija par aizvadīto gadu uzrāda gandrīz 90 000 eiro ienākumus. Pētersons ir vienīgais valdes loceklis, kura naudas maks gada laikā kļuvis nedaudz plānāks. Slimnīcas valdē strādā arī anestezioloģe Zane Straume, kuras pārziņā ir medicīnas jautājumu vadība un attīstība un kura gan kā ārste, gan slimnīcas valdes pārstāve saņem vienu algu, kas 2014. gadā bijusi 43 705 eiro jeb par 6000 eiro lielāka nekā 2013. gadā.

BKUS kapitāldaļu turētāja Veselības ministrija situācijā neatbilstības nesaskata.

LETA/Foto: Lita Krone/Rebeka Žeire/LETA