Tava izglītība
2021. gada 26. augusts, 18:06

Saglabā prasību audzēkņiem atrasties skolā ar maskām

Jauns.lv / LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas balsojošo deputātu vairākums šodien noraidīja opozīcijas deputātu ieceri atļaut skolēniem atrasties izglītības iestādē bez mutes un deguna aizsegiem.

Pašlaik spēkā esošā redakcija paredz, ka sejas maskas visiem bērniem jālieto koplietošanas telpās, tomēr tās nelietot klasēs atļauts 1.-3.klašu skolēniem, vakcinētiem vai pārslimojušiem bērniem, kā arī audzēkņiem ar kustības un garīgās veselības traucējumiem.

Priekšlikumus par to, lai klasēs un koplietošanas telpās nebūtu jālieto sejas maskas, izstrādāja deputāti Evija Papule un Vjačeslavs Dombrovskis. Viņi iesnieguši vairākus priekšlikumus, viens no kuriem paredzēja, ka maskas netiek lietotas 1.-12.klašu posmā, otrs - maskas nelieto 1.-6.klašu posmā un trešais - 1.-9.klašu grupās. Gan šie, gan daži citi deputātu priekšlikumi tika noraidīti.

Opozīcijas deputāti bija arī rosinājuši ļaut maskas nenēsāt, ja audzēkņi ir vakcinējušies pret Covid-19, pārslimojuši vai ir ar negatīvu Covid-19 testu.

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga norādīja, ka piekristu arī tam, ka maskas ļauts nevilkt tikai klasēs, bet koplietošanas telpās tās aizvien būtu obligātas. Papule piedāvāja, ka komisija var "mīkstināt" opozicionāru piedāvājumu, nosakot, ka mutes un deguna aizsegi nav nepieciešami vismaz klasēs.

Veselības ministrijas (VM) eksperte Jana Feldmane uzsvēra, ka nav konstatēts masku radīts kaitējums uz bērnu veselību, kā arī maskas ir viens no priekšnoteikumiem, kas skolu padara par drošu vietu.

Feldmane atzīmēja, ka skola uzskatāma par drošu vidi tikai veicot kompleksus pasākumus. Viņa skaidroja, ka veiktie skrīninga testi reizi nedēļā, negarantē to, ka vide ir droša. Tests palīdz izķert iespējamus uzliesmojumus, bet negarantē absolūtu drošību, tāpēc ministrijā uzskata, ka maskas ir jālieto.

Balsojumos šos priekšlikumus atbalstīja deputāti Ivans Klementjevs (S), Raimonds Bergmanis (ZZS) un Māris Možvillo (PCL), savukārt pret tiem bija Juris Rancāns (JKP), Edvīns Šnore (NA), Ainars Latkovskis (JV), Mārtiņš Šteins (AP) un Atis Zakatistovs. Pēdējos balsojumos nepiedalījās Latkovskis un Zakatistovs.

Feldmane norādīja, ka pamatskola ir vecuma grupa, kurā ir viens no straujākajiem saslimstības pieaugumiem. Ārzemēs esot pieaudzis stacionēto bērnu skaits, saistībā arī dažādām veselības problēmām, tāpēc VM uzskata, ka inficēšanās risks ir būtiskāks bērnu veselībai nekā citi apsvērumi, piemēram, diskomforts. Tāpat no opozīcijas deputātiem izskanēja arguments, ka bērni nemāk lietot maskas, tomēr eksperte atzīmēja, ka tas tiekot pārspīlēts.

Deputāte Jūlija Stepaņenko norādīja, ka medijos infektologs Uga Dumpis teicis, ka bērnu vidū nav tāda vīrusa izplatība, līdz ar to viņa pauda bažas par Feldmanes teikto un to, kāpēc bērniem mācību procesā būtu jālieto sejas maskas. Feldmane uzsvēra, ka atrodoties ilgstošu laiku slēgtās telpās, maskas samazina inficēšanās risku par veselu pakāpi. Masku efektivitāte esot novērtēta.

Bergmanis norādīja, ka jānodrošina skolās dažāda izmēra maskas, jo viņam ir informācija, ka ir skolas, kuras ir saņēmušas maskas, kas pēc lieluma neatbilst konkrētajiem audzēkņiem.

Papule norādīja, ka VM būtu jāsniedz analīze par cēloņiem, kāpēc laikā, kad nenotika mācības, skolas vecuma bērniem ir palielinājusies saslimstība. Feldmane norādīja, ka tas saistīts ar bērnu piedalīšanos nometnēs, tāpat audzēkņi ar vecākiem ceļo uz ārzemēm un satiekas ar saviem vienaudžiem. Tas norāda, ka bērni nav pasargāti no inficēšanās, uzsvēra VM pārstāve.

Papule arī norādīja, ka būs jārisina gaidāmā situācija, ka būs bērni, kuri neies uz skolu, jo vecāki izvēlēsies, ka bērni netestēties.

Atbildot uz Stepaņenko jautājumu par izglītības jomā izmantojamo masku iepirkumu, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis norādīja, ka vēl izskatīšanai valdības sēdē paredzēts virzīt tehniskās specifikācijas par iegādājamajām maskām. Pēc tam paredzēts, ka valdība dos uzdevumu Aizsardzības ministrijai īstenot masku iepirkumu.

Ministru kabinets nosaka masku lietošanu izglītības iestādēs un, piemēram, pusdienu laikā maskas var nelietot, kā arī starpbrīžos.