Mirusi dziedātāja un vokālā pedagoģe Anita Garanča
Anitu Garanču (1949-2015) uzveica neārstējams vēzis.
Kultūra
2015. gada 23. jūlijs, 17:07

Mirusi dziedātāja un vokālā pedagoģe Anita Garanča

Jauns.lv

23.jūlijā dzīves ceļš aprāvies 66 gadus vecajai Anitai Garančai, kura mūža laikā izskolojusi lielāko daļu Latvijas Nacionālās operas (LNO) solistu, kā arī bijusi vokālā pedagoģe daudziem Latvijā un ārpus Latvijas zināmiem dziedātājiem.

Viņas nodarbības ir apmeklējuši tādi izcili dziedātāji kā Maija Kovaļevska, Viesturs Jansons, Krišjānis Norvelis, Kristīne Gailīte, Ilona Bagele, Baiba Berķe, Kristīne Gailīte, Evija Martinsone, Ieva Parša, Irma Pavāre, Inga Šļubovska, Viesturs Jansons, daudzi citi Latvijā pazīstami dziedātāji un aktieri, un, protams, Anitas meita – pasaulslavenais mecosoprāns Elīna Garanča. Audzēkņi atzīst, ka Anita palīdzējusi attīstīt ne tikai balsis, bet arī personību.

Pirms nedēļas Elīna sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka uz laiku pārtrauc aktīvu koncertdarbību, lai būtu kopā ar māti viņas dzīves pēdējās dienās. „Personīgu iemeslu dēļ man ar nožēlu jāpaziņo par savu profesionālo aktivitāšu pārtraukšanu līdz tālākiem paziņojumiem. Mana māte cieš no neārstējama vēža, tāpēc turpmāk palikšu kopā ar viņu Rīgā. Man ir ļoti žēl par jebkādām neērtībām, ko tas varētu sagādāt, un es lūdzu jūsu sapratni šajā grūtajā laikā,”  savā Facebook profilā paziņoja pasaulslavenā operdziedātāja.

Garančas kundzi pērn 65.jubilejā sirsnīgi sveica operā, uzsverot, ka 20 gados viņa spējusi izaudzināt ne tikai lieliskus dziedātājus, bet arī spēcīgas personības. Evija Martinsone minēja, ka viņai Garanča bijusi gluži kā mamma: . "Labākas un mīļākas pedagoģes nav!"

Ilona Bagele par savu pedagoģi izteicās, ka : „Anita Garanča ir ļoti laba pedagoģe. Viņai piemīt spēja atrast vispiemērotāko pieeju katram studentam, arī mums, solistiem. Viņa ļauj mums noticēt pašiem sev, māk iedvesmot jaunām pārmaiņām, idejām," savukārt Krišjānis Norvelis skolotājas jubilejā sacīja, ka  "Anita ir brīnišķīga pedagoģe. Viņas labākā īpašība ir tā, ka viņa ar lielu mīlestību izturas pret cilvēkiem. Anitai ir daudz audzēkņu, un visi jūtamies kā liela ģimene. Anitai ir dabas dots talants intuitīvi virzīt uz pareizā ceļa – jūtot, kurā brīdī, kas ir jāsaka. Arī es savus studentus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā sūtu pie viņas mācīties papildus. Sarežģītos dzīves brīžos man Anita ir kā draugs, kas atrod un pasaka īstos vārdus, māk psiholoģiski atbalstīt, uzklausīt un iedvesmot."

Kasjauns.lv izsaka dziļāko līdzjūtību pedagoģes radiniekiem un visiem, kuriem Anita Garanča bija autoritāte, savas jomas profesionāle.

Par pedagoģes izvadīšanas laiku un vietu LNO sola informēt tuvākajā laikā.

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA