foto: Ieva Čīka/LETA
Papildu izmaksas novadu reformas dēļ – daļai uzņēmumu jāmaina kases aparātu adreses
Sabiedrība
2021. gada 1. augusts, 10:07

Papildu izmaksas novadu reformas dēļ – daļai uzņēmumu jāmaina kases aparātu adreses

Jauns.lv

Ja uzņēmumam pēc administratīvi teritoriālās reformas mainījusies adrese, līdz gada beigām adrese jānomaina arī kases aparātam, norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID). Tas ir maksas pakalpojums, ko sniedz privātās kases aparātus apkalpojošās kompānijas, vēsta portāls LSM.lv.

Lai gan uzņēmumu reģistrā un citās datubāzēs juridiskās adreses pēc novadu reformas mainījušās automātiski, uzņēmējam pašam jānodrošina, ka jauno novadu pareizi čekos norāda kases aparāts. Likums uzliek par pienākumu kases aparātos adreses nomainīt līdz 31. decembrim, norādīja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Ja pēc tam kases aparāta adresē būs iepriekšējais novads, var pienākties sods. VID gan uzsvēra, ka pārkāpējus īpaši nemeklēs un it sevišķi gadījumos, ja pārkāpējs ir uzticams nodokļu maksātājs, soda vietā būs brīdinājums.

“Noteikti administratīvie sodi uzreiz netiks piemēroti. Tiks brīdināti maksātāji. Savukārt, ja šie maksātāji būs zemākos segmentos ar zemu ilgtspēju vai būs citi būtiski pārkāpumi, tad tiks piemērota administratīvā atbildība. Bet tas noteikti nebūs pirmajā reizē,” sacīja VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktora vietnieces pienākumu izpildītāja Sanita Lukumiete.

Kases aparātā nomainīt adresi var tikai privātās kompānijas, kas aparātus programmē.

LTV aptaujātie kases aparātu servisi skaidroja, ka izmaksas ir atkarīgas no modeļa. Piemēram, CHD kases aparātos to varot izdarīt par 10–15 eiro. Taču esot modeļi, kuriem adreses maiņas dēļ var nākties mainīt arī elektronisko kontrollenti, kas maksātu jau virs 50 eiro. Līdzīgi ir ar hibrīda kases aparātiem un kases sistēmām.

“Hibrīda kases aparātos un kases sistēmās ir vēl papildu fiskālā atmiņa, kur arī ir tieši tas pats stāsts, ka [uzņēmuma] nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese ir nemaināmi. Attiecīgi – ja tur mainās juridiskā adrese, mainās arī fiskālā atmiņa. [..] Visdrīzāk fiskālās atmiņas nāksies mainīt, kas atkal ir 50–70 eiro robežās kā minimums, kā kurā servisa dienestā,” pastāstīja SIA “Amro Baltic” tehniskais direktors Jānis Džiguns.

Vēl papildus var nākties maksāt par speciālista vizīti.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija skaidroja, ka reforma veidota tā, lai iedzīvotājiem slogs adrešu maiņas dēļ būtu pēc iespējas mazāks. Tomēr kompensēt uzņēmējiem kases aparātu adrešu maiņu nav paredzēts.