foto: Publicitātes
Sandra Kalniete: Latvija ir gatava sniegt atbalstu Baltkrievijas neatkarīgajiem žurnālistiem
Politika
2021. gada 14. jūlijs, 11:28

Sandra Kalniete: Latvija ir gatava sniegt atbalstu Baltkrievijas neatkarīgajiem žurnālistiem

Reklāmas projekts

Jauns.lv

“Tikšanās ar Baltkrievijā politieslodzīto tuvākajiem cilvēkiem un baltkrievu pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas un Cilvēktiesību apakškomitejas apvienotajā sēdē šonedēļ bija pilna skarbu liecību par situāciju Baltkrievijā. Neatkarīgo žurnālistu aizsardzība šobrīd ir pelnījusi īpašu uzmanību,” norāda Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas viceprezidente Sandra Kalniete.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savas uzrunas sākumā Kalniete pateicās pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem no Baltkrievijas un visiem, kas plecu pie pleca stāv cīņā par brīvu Baltkrieviju.

"Es nicinu Baltkrievijas režīmu par kriminālprocesiem pret politieslodzītajiem un apbrīnoju baltkrievu tautas drosmi. Mēs visi esam liecinieki neiedomājamai nežēlībai un esmu cieši pārliecināta, ka Lukašenko un viņa rokaspuišu vieta ir uz apsūdzēto sola Hāgas tribunālā," savā uzrunā sacīja S. Kalniete.

Viņa uzsvēra, ka Lukašenko režīms pašlaik turpina ceļu uz arvien lielāku izolāciju – ārvalstu diplomāti tiek izraidīti, ir apzināti radīta migrācijas krīze starp Baltkrieviju un Lietuvu (un Eiropas Savienību), tiek apspiesta nevalstisko organizāciju darbība, kontakti kultūras nozarē ir iesaldēti vai ierobežoti. Vienlaikus, par spīti jauniem likumiem, kas asi ierobežo plašsaziņas līdzekļu darbību Baltkrievijā un turpina nežēlīgas represijas, žurnālisti turpina cīnīties par patiesību un ir kļuvuši par varoņiem, atbalstot pilsonisko sabiedrību un pamatbrīvības Baltkrievijā.

"Eiropas Savienības pienākums ir darīt visu iespējamo, lai atbalstītu un aizsargātu šos drosmīgos neatkarīgos žurnālistus. Eiropas Savienībai ir jāpalielina pastāvīgs finansējums kā žurnālistu praktiskajai darbībai, tā viņu juridiskajam atbalstam, jāpiešķir finansējums apmācībām par drošības un kiberdrošības jautājumiem, jāpaplašina diplomātiskais atbalsts," akcentē Eiropas Tautas partijas viceprezidente.

Viņas ieskatā, būtu jāizpēta iespējas minimālo ES standartu piemērošanai tā dēvētajās stratēģiskajās tiesas prāvās pret sabiedrības līdzdalību (strategic lawsuit against public participation – SLAPP) tādās valstīs kā Baltkrievija, kā arī jāizvērtē iespējas pielāgot Baltkrievijas situācijai ES Cilvēktiesību aizstāvju aizsardzības mehānismu, kas katru gadu sniedz finansiālu, juridisku un praktisku atbalstu simtiem žurnālistu.

"Es arī vēlētos uzsvērt, ka Baltkrievija var paļauties uz Latvijas īpašo atbalstu – manai valstij jau ir pieredze, uzņemot pie sevis un dodot iespēju strādāt Krievijas neatkarīgajam medijam Meduza.  Latvija ir gatava sniegt šādu atbalstu arī neatkarīgajiem Baltkrievijas medijiem un žurnālistiem," uzrunā norādīja S. Kalniete.

Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskā grupā strādā 178 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Nevalstiskās organizācijas “VoteWatch Europe” reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

Raksts sadarbībā ar ETP grupu Eiropas Parlamentā

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās