Novadu ziņas
2021. gada 8. jūlijs, 10:47

Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem turpmāk būs trīs vietnieki

Jauns.lv / LETA

Jelgavas novada domes priekšsēdētājam turpmāk būs trīs vietnieki līdzšinējo divu vietā, paredz novada ārkārtas sēdē apstiprinātais Jelgavas novada pašvaldības nolikums.

Dome lēmusi par vairākām konceptuālām izmaiņām jaunā nolikuma ietvarā. Politiskās debates rezultējušās ar vienošanos, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājam būs trīs vietnieki, bet izpilddirektoram - divi līdzšinējā viena vietā.

Izpildvaras struktūra paredz turpināt nodrošināt pakalpojumu centrus tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai, un attiecībā uz pagastu pārvaldēm, kas vienlaikus ir vienotie klientu apkalpošanas centri, tādas būs 15. Tāpat kā līdz šim, pakalpojumi būs pieejami Elejā, Glūdā, Sesavā, Svētē, Līvbērzē, Valgundē, Kalnciemā, Vilcē, Zaļeniekos, Lielplatonē, Vircavā, Jaunsvirlaukā, Platonē, Salgalē, bet no jauna tiks veidota apvienotā pagastu pārvalde - Ozolnieku un Cenu pagastu apvienība. Nemainīgi paliks arī klientu apkalpošanas punkti Ānē, Brankās, Garozā un arī Jelgavas novada pašvaldības centrālās administrācijas vietā Jelgavā. Kopumā, paredzot vienoto klientu apkalpošanas centru darbu, Jelgavas novads nodrošinās 19 vienoto pakalpojumu sniegšanas vietas.

Apvienojoties divām pašvaldībām, Jelgavas novada Izglītības pārvalde pārraudzīs kopumā 27 izglītības iestādes ar tām ietilpstošām filiālēm, Kultūras pārvaldē ietilps 19 tautas un kultūras nami, kā arī 27 bibliotēkas, Labklājības pārvalde pārraudzīs Sociālo dienestu, četrus sociālās un rehabilitācijas centrus, trīs dienas aprūpes centrus un astoņus aktivitāšu centrus. Sporta centrs pārraudzīs 14 sporta bāzes, ietverot arī profesionālo sporta skolu.

Pašvaldības centrālā administrācija ietvers sevī tādu pat struktūru, kāda jau līdz šim bija Jelgavas novadā, taču dome lēmusi, ka struktūrā jāiekļauj arī Juridiskā nodaļa. Tāpat mainīta pakļautība vairākām struktūrām - Pašvaldības policija, Bāriņtiesa, Dzimtsarakstu nodaļa turpmāk būs pakļauta izpilddirektoram, nevis domes priekšsēdētājam, bet centrālā administrācija - domes priekšsēdētājam.

Pašvaldības nolikums reglamentē arī domes sēžu norises protokolu, atrunājot debašu, jautājumu, repliku skaitu un laika ietvaru.

Nolikums domes sēdē pieņemts ar 12 balsīm "par" un sešām "pret".

Jau ziņots, ka Jelgavas novada domi turpinās vadīt no Latvijas Zemnieku savienības (LZS) ievēlētais līdzšinējais domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune.

Savukārt otru kandidātu - Daini Liepiņu (LRA) - atbalstīja seši kolēģi.

Deputāti amatam kopumā izvirzīja četras kandidatūras. Ilze Vītola (LZS) virzīja Cauni, Madars Lasmanis (LA) virzīja Oskaru Cīruli (NA), deputāte Irina Dolgova (S) Uldi Aināru (JV), savukārt deputāts Vidmants Rinkuns (LRA) - savu partijas biedru Liepiņu. Cīrulis un Ainārs savas kandidatūras atsauca.

Jelgavas novadā pašvaldību vēlēšanās LZS ieguvusi sešus no 19 mandātiem.