Sabiedrība
2021. gada 29. jūnijs, 21:30

KNAB Magoņa un Osinovska sarunas ierakstījis nelikumīgi

LTV Panorāma

Bijušā "Latvijas dzelzceļa" vadītāja Uģa Magoņa un miljonāra Oļega Osinovska sarunas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ierakstījis nelikumīgi. Tā spriedumā norāda Vidzemes rajona tiesa Limbažos, kas abus attaisnojusi lietā par kukuļņemšanu. Prokuratūra gan tam nepiekrīt un spriedumu pārsūdzējusi, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Uģis Magonis nekādā veidā nav palīdzējis Oļega Osinovska uzņēmumam uzvarēt lokomotīvju iepirkumā, savukārt pusmiljons eiro skaidrā naudā, ko Osinovskis Magonim samaksājis, nekādā veidā nav saistīts ar Magoņa amatu "Latvijas dzelzceļā", tā norādījusi tiesa pilnajā spriedumā, ar ko Osinovskis un Magonis attaisnoti kukuļņemšanas lietā.

Tiesa piekritusi aizstāvībai, ka nauda bijusi samaksa Magonim kā privātpersonai par Osinovska interešu aizstāvēšanu sarunās ar "Krievijas dzelzceļu".

"Varbūt, ka tie ir kādi citi pat krimināla rakstura pārkāpumi, ja ir radīts būtisks kaitējums. Teiksim, valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšana, neatļauta piedalīšanās mantiskos darījumos un tamlīdzīgi. Bet Uģim Magonim apsūdzība pēc šādiem krimināllikuma pantiem nebija celta. Prokuratūras ieskatā tā ir kukuļņemšana bijusi, kas neapstiprinājās pirmās instances tiesā," norāda Magoņa aizstāvis, zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs.

Tiesa spriedumā norādījusi uz vairākām problēmām apsūdzības pusē. Piemēram, Osinovskis apsūdzēts par diviem noziegumiem: kukuļa došanu un piedāvāšanu, bet Magonis apsūdzēts tikai par kukuļa, nevis piedāvājuma pieņemšanu. Apsūdzības kopumā esot nekonkrētas. Turklāt ierakstītās sarunas Magoņa dzīves vietā, kurās apsūdzētie kaulējušies par iespējamā kukuļa summu, tiesa atzinusi par nelikumīgi iegūtiem pierādījumiem, ko tiesā izmantot nevar.

KNAB darbiniekiem bijis atļauts Magoni noklausīties, taču ne iekļūt viņa dzīves vietā.

Savukārt aizstāvības pieaicināts eksperts tiesā stāstīja, ka konkrēto sarunu bijis iespējams ierakstīt tikai tad, ja mikrofons bijis novietots Magoņa dzīves vietas teritorijā.

"Apsūdzība uz apsūdzēto vainas pierādījumu ir norādījusi ar 2015. gada 15. jūlija sarunas ierakstu, kurš ir atzīstams kā nepieļaujams pierādījums, jo ir iegūts, pārkāpjot Operatīvās darbības likuma pamatprincipus," minēts spriedumā.

Izmeklēšanas laikā KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks bija Juris Jurašs, kurš tagad ir Saeimas deputāts. Viņš tiesas secinājumam par likuma pārkāpumu KNAB darbā nepiekrīt un ir pārliecināts, ka apelācijas instance lems pretēji.

Prokuratūra par Magoni un Osinovski attaisnojošo spriedumu iesniegusi protestu. Arī secinājumu, ka apsūdzēto sarunas ierakstītas nelikumīgi, prokuratūra apstrīdējusi.