foto: Ekrānuzņēmums no video / "TV Skrunda"
Skrundas novada izpilddirektors Putniņš notiesāts par viegla miesas bojājuma nodarīšanu – apgalvo, ka aizstāvējis ģimeni
Pret Skrundas novada pašvaldības izpilddirektoru G. Putniņu iepriekš tika uzsākts kriminālprocess par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu, taču arī pats Putniņš vērsās policijā saistībā ar konkrēto incidentu. Tiesa nu atzinusi, ka Putniņš bijis vainīgs, taču stāstam esot nianses.
Sabiedrība
2021. gada 17. jūnijs, 05:09

Skrundas novada izpilddirektors Putniņš notiesāts par viegla miesas bojājuma nodarīšanu – apgalvo, ka aizstāvējis ģimeni

Jauns.lv

Kārtējo reizi ir saņemta sūdzību vēstule, kurā pausts sašutums par to, ka Skrundas novada domes izpilddirektors Guntis Putniņš joprojām ieņem amatu pašvaldībā par spīti tam, ka nupat atzīts par vainīgu pirms vairākiem gadiem sāktā kriminālprocesā par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu.

Ir zināms, ka šī nebūt nav pirmā Skrundas novada domes izpilddirektora Putniņa ķibele ar likumu.

Taču par amatpersonu Jauns.lv jau kārtējo reizi ziņo viens un tas pats iedzīvotājs, kuram pašam ar vietējām varas iestādēm bijis ne viens vien konflikts.

Par ko ir runa?

Runa ir par kādu gadiem senu incidentu, kurš pēcāk nonāca Valsts policijas (VP) redzeslokā.

Vēl 2019. gadā VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova telefonsarunā apstiprināja, ka pret Putniņu, kurš tolaik arī ieņēma domes izpilddirektora amatu, ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 130. panta 2. daļas – par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Likums būtībā paredz, ka par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Taču būtiski, ka savulaik policijā vērsās arī pats Putniņš, ko Jauns.lv apstiprināja Skrundas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Rozenfelde.

Izrādās, ka vēl 2018. gadā Guntis Putniņš VP sniedza informāciju par kādas personas “huligāniskām darbībām” savas ģimenes īpašuma daļā.

Abi ziņojumi policijai ir par vienu un to pašu incidentu, kurš, spriežot pēc visa, uzlūkojams kā saķeršanās starp kaimiņiem jeb blakus dzīvojošajiem.

No Putniņa tolaik Jauns.lv pateiktā izrietēja, ka persona, pret kuru viņš vērsies policijā, viņa īpašumā, esot alkohola reibumā, traucējusi viņam atpūsties ar ģimeni.

Kriminālprocesu pret viņu pašu Putniņš telefonsarunas laikā nekomentēja, piebilstot, ka “par katru jau var uzrakstīt iesniegumu policijā” un ka policija veiks pārbaudes un visu noskaidros.

Šeit gan būtiski, ka persona, kura pašlaik sūdzas par Putniņa nedienām ar likumu un augsto amatu, nebūt nav tā, kuras dēļ pret izpilddirektoru tika uzsākts kriminālprocess.

Pretenzijas pret Gunti Putniņu medijiem sūta cits Skrundas iedzīvotājs.

Atzīts par vainīgu, taču apgalvo, ka aizstāvējis ģimeni

Kļuvis zināms, ka šī gada 27. maijā Kurzemes apgabaltiesā negrozīts palicis Kurzemes rajona tiesas (Kuldīgā) spriedums šajā kriminālprocesā – rezultātā Guntis Putniņš atzīts par vainīgu viegla miesas bojājuma nodarīšanā, un viņam piespriestais sods ir 140 stundas piespiedu darba.

Šo Jauns.lv apstiprināja Kurzemes rajona tiesa (Kuldīgā).

Jauns.lv sazinājās ar Gunti Putniņu, taču amatpersona kategoriski atteicās plašāk komentēt spriedumu un pašu incidentu, kura dēļ tika uzsākts kriminālprocess.

Domes izpilddirektors vien piebilda: “Ikvienam ir tiesības aizsargāt savu ģimeni,” un norādīja, ka atsevišķu vietējo personu nemitīga skandalēšanās par šo incidentu, esot nomelnošanas mēģinājumi.

Attiecībā uz pretenzijām, ka viņš joprojām ieņem augsto amatu domē, Putniņš piebilda, ka konkrētais spriedums nav tam šķērslis.

Tā gan ir taisnība – likumā “Par pašvaldībām” nav noteikti ierobežojumi ieņemt izpilddirektora amatu, kas saistīti ar sodāmību.

Mediji savulaik vēstījuši arī par sašutušo Skrundas iedzīvotāju

Skrundas iedzīvotājs, kurš vairāku gadu garumā atkārtoti paudis neizpratni par to, ka Guntis Putniņš joprojām ieņem amatu domē, ir Raimonds Reinkops.

Medijos nebūt netrūkst personas reputācijai neglaimojošu ziņu arī par viņu pašu.

Kuldīgas, Skrundas un Alsungas novadu laikraksts “Kurzemnieks” 2018. gada martā, rakstot par Skrundas novada pašvaldības ķibelēm saistībā ar nelegālajām izgāztuvēm, piemin arī Reinkopu, kurš “pašvaldības policijas redzeslokā jau sen nonācis un ar domi sakašķējies”.

Viņš esot saņēmis sodu par nesakoptu īpašumam pieguļošo teritoriju, taču tas atcelts, jo izrādījies, ka konkrētajos noteikumos nav bijis precīzi atrunāts, cik liela teritorija ir jākopj.

Reinkops pēcāk ņēmies izpētīt pašvaldības īpašumus un, kā ziņo laikraksts, atklājis “nesmukas vietas, tostarp divas nelegālās izgāztuves”, par kurām ziņojis Valsts vides dienestam.

Vides pārvalde domi nav sodījusi, taču tikuši nosprausti termiņi īpašumu sakopšanai. Solījumus to izdarīt un pateicības par iedzīvotāju vērību medijam sniedza Guntis Putniņš.

Arī uzticami avoti no Kuldīgas portālam Jauns.lv apgalvoja, ka konkrētais iedzīvotājs jau izsenis un regulāri “meklējot kašķi” ar pašvaldību.

Senākā internetā atrodamā “Kurzemnieka” publikācija, kurā ziņots par R. Reinkopa nonākšanu likumsargu redzeslokā, ir no 1999. gada.

Vēl 2019. gadā telefonsarunā ar Jauns.lv Reinkops skaidroja, ka tolaik policija par viņu interesējusies saistībā ar iespējamu degvielas zagšanu, taču “nekas neesot ticis pierādīts”.

Viņš pats tolaik nenoliedza, ka konflikti ar vietējām institūcijām viņam izceļoties gana bieži.

Vēl viens pārkāpums Putniņa pagātnē

Taču viss vēl nav pateikts arī par Skrundas novada domes izpilddirektoru Gunti Putniņu.

Kurzemes reģionālais laikraksts “Kurzemes Vārds” 2010. gadā ziņoja, ka tā gada 17. aprīļa naktī Guntis Putniņš, kurš tolaik bijis Kuldīgas novada Pašvaldības policijas priekšnieks, pieķerts vadām savu “Audi” markas automobili alkohola reibumā.

Saskaņā ar medijos pausto, Putniņu tolaik uz ceļa apturēja pats VP Kurzemes reģiona pārvaldes satiksmes uzraudzības rotas komandieris un viņa izelpā tolaik konstatētas 1,04 promiles.

Kā “Kurzemes Vārdam” tolaik apliecināja VP pārstāvis, Putniņš atklājis savu amatu un identitāti, kad policisti sākuši sastādīt protokolu un nav “ne lūdzis, ne piedāvājis kaut ko sarunāt”. Viss esot noticis “kā paredz likums”.

Saistībā ar pārkāpumu tiesa Putniņam togad piesprieda piecas diennaktis aresta, 400 latu (569 eiro) naudassodu un vienu gadu ilgu aizliegumu sēsties pie stūres.

Kā 2010. gadā ziņoja “Kurzemes Vārds”, G.Putniņš tolaik Kuldīgas novada domē darbojies arī Administratīvajā komisijā, kurā par dažādiem pārkāpumiem nosaka sodus citiem.

Par Skrundas novada pašvaldības izpilddirektoru Putniņš kļuva 2011. gada 24. oktobrī, kad viņu amatā apstiprināja novada domes ārkārtas sēdē.

Toreizējā Skrundas novada pašvaldības vadītāja Nellija Kleinberga TV kanālam “TV Skrunda” pauda, ka Putniņš izraudzīts, jo vislabāk atbildis prasībām, kā arī viņam bija laba līdzšinējā pieredze un pamanīts potenciāls.

Skrundā, kura pēc Administratīvi teritoriālās reformas būs daļa no Kuldīgas novada (kopā ar Alsungas novadu), nesenajās pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu (43%) ieguva partija “Latvijas attīstībai” un konkrēti tās saraksta līdere un pašreizējā Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece (651 balss).

Tikmēr Kuldīgas novadā dominēja saraksts “Kuldīgas novadam” (49,70%) un tā līdere, pašreizējā Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (5 073 balsis).