foto: Juris Rozenbergs
Lemberga sieva publicē vīra pateicību ventiņiem. VARAM skaidro, vai par mēru var ievēlēt arī apcietinātu deputātu
Politika
2021. gada 7. jūnijs, 23:53

Lemberga sieva publicē vīra pateicību ventiņiem. VARAM skaidro, vai par mēru var ievēlēt arī apcietinātu deputātu

LTV Panorāma / Jauns.lv / LETA

Pēc pašvaldību vēlēšanām, kur apcietinātā Aivara Lemberga pārstāvētā partija "Latvijai un Ventspilij" pašvaldību vēlēšanās spējusi saglabāt balsu vairākumu Ventspilī, Lemberga sieva Kristīne sociālajā vietnē "Facebook" publicējusi vīra pateicību vēlētājiem.

Lembergs pateicas, norādot, ka "ne Latvijas valdības pasūtītās ASV valdības sankcijas, ne viņa iespundēšana cietumā, ne nomelnojošās kampaņas" nav ietekmējušas vēlētājus. "Jūs savu izvēli esat izdarījuši pēc sirdsapziņas," pauž Lembergs.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" apstiprina, ka par mēru var ievēlēt arī apcietinātu deputātu.

LTV vēsta, ka Lemberga partija cer atrast veidu, kā ilggadējais mērs no cietuma varētu piedalīties balsojumos.

Aivaram Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina turpat tiesas zālē

gallery icon
137

"Latvijai un Ventspilij" šī gada pašvaldību vēlēšanās ieguvusi 54,32% balsu. Šogad uzrādītais rezultāts gan ir ievērojami zemāks nekā pirms četriem gadiem, kad par to nobalsoja 62,13%. Tas dod septiņus no 13 mandātiem Ventspils domē. Ar šādu pārsvaru pietiktu, lai Lembergu atkal ievēlētu par mēru. Tomēr līdz ar spriedumu, kas atzina Lembergu par vainīgu kukuļņemšanā un citos noziegumos, viņam tiesa noteica arī drošības līdzekli – apcietinājumu. Tāpēc kopš februāra Lembergs atrodas Rīgas Centrālcietumā.

VARAM norāda, ka juridisku šķēršļu Lemberga kļūšanai par mēru nav. Tomēr situāciju sarežģī tas, ka Lembergs no cietuma nevar balsot domes sēdēs.

Tāpēc “Latvijai un Ventspilij” būtu vajadzīga vismaz viena balss no opozīcijas, lai iegūtu vairākumu. Partija gan cer atrast veidu, kā Lembergs varētu balsot pats.

Aivara Lemberga muiža Puzē

22. februārī, Rīgas apgabaltiesai nolasot spriedumu Aivara Lemberga lietā, tiesnese paziņojusi, ka nolemts konfiscēt arī viņa īpašumu Puzes pagastā, kas ...

gallery icon
53

Lemberga vietnieks gan domē, gan partijā Jānis Vītoliņš uzsver, ka Lembergs ir “Latvijai un Ventspilij” mēra amata kandidāts, kaut gan viņš atrodas cietumā.

"Apmēram 2,5 tūkstoši ir atzīmējuši viņu, tieši Aivaru Lembergu, ar "+". Tas ir absolūti labākais rādītājs no visiem tiem deputātu kandidātiem, kas startēja mūsu pilsētas vēlēšanās," atzīmēja Vītoliņš.

Lemberga advokāts Māris Grudulis norādīja, ka par iespēju strādāt attālināti no cietuma Lembergs vērsies Satversmes tiesā.

Citas domē ievēlētās partijas noliedz iespēju balsot par Lembergu, tomēr nav izslēgts, ka varētu tikt atbalstīts cits “Latvijai un Ventspilij” pārstāvis. 

12 gadi: Aivars Lembergs tiesas zālē un ārpus tās

Rīgas apgabaltiesa lietu, kurā apsūdzēti Aivars un Anrijs Lembergi, kā arī Ansis Sormulis, paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. ...

gallery icon
92

Ja Ventspilī deputāti nespēs ievēlēt mēru divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi, Saeima varēs lemt par domes atlaišanu.