Politika
2021. gada 1. jūnijs, 16:51

Varakļānu un Rēzeknes novados pašvaldību vēlēšanas notiks septembrī

Jauns.lv

Saeima otrdien, 1.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas noteic Varakļānu kā atsevišķa novada izveidi. Līdz ar to pašvaldību vēlēšanas Varakļānu un Rēzeknes novados tiek pārceltas uz 11. septembri, informē Saeimā.

Varakļānu novadā iekļauta Varakļānu pilsēta, Varakļānu pagasts un Murmastienes pagasts. Kā novada administratīvais centrs noteikti Varakļāni. Iepriekš Varakļānu pilsētu, Varakļānu pagastu un Murmastienes pagastu bija plānots pievienot Rēzeknes novadam.

Likums noteic, ka Varakļānu novada pašvaldība līdz šī gada 1.oktobrim organizē publisko apspriešanu par novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem.

Šodien Saeimā pieņemtais Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlēšanu likums pašvaldību vēlēšanas paredz rīkot šī gada 11.septembrī.

Plānots, ka jaunievēlētā Varakļānu novada dome un Rēzeknes novada dome uz pirmo sēdi sanāks šī gada 1.oktobrī.

Jauno pašvaldību domju pilnvaras izbeigsies ar brīdi, kad uz pirmo sēdi sanāks 2025.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā attiecīgā novada dome.  

Sākusies pašvaldību vēlēšanu iepriekšējā balsošana

gallery icon
21

Pašvaldībās ieceļ pagaidu administrāciju

Līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētā Varakļānu novada dome, pašvaldībā ar likumu iecelta pagaidu administrācija.

Tajā strādās pagaidu administrācijas vadītājs – Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs, administrācijas locekļi - Varakļānu novada domes deputāti Anita Saleniece, Dina Inķēna, Gunārs Puntužs, Jānis Erels, Gunārs Gabrišs, Janīna Grudule un Austris Kokars.

Savukārt par jaunievēlētā Rēzeknes novada domes pagaidu administrācijas vadītāju iecelts Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, bet par pagaidu administrācijas locekli – Viļānu novada domes priekšsēdētāja Jekaterina Ivanova.

Varakļānu novada un Rēzeknes novada pašvaldību administrācijas uz pirmo sēdi sanāks šī gada 1.jūlijā.

Likums noteic, ka pagaidu administrācija pilda normatīvajos aktos noteiktās vietējās pašvaldības domes funkcijas un nodrošina pašvaldības institūciju darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību, savukārt administrācijas vadītājs pilda pašvaldības domes priekšsēdētāja pienākumus.

Pagaidu administrācijas darbību nodrošinās un finansēs no Varakļānu novada un Rēzeknes novada pašvaldību budžeta līdzekļiem, un administrācijas atalgojums noteikts pēc analoģijas ar paredzēto atlīdzību domes priekšsēdētājam un komiteju vadītājiem proporcionāli nostrādātajam laikam.

Madonas novadā vēlēšanas notiek

Madonas novadā pašvaldību vēlēšanas netiek atceltas, un vēlētāji arī varēs izmantot iespēju nobalsot iepriekš vēl šajā ceturtdienā no pulksten 16.00 līdz 20.00 un piektdienā no pulksten 11.00 līdz 20.00.  

Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kā arī Madonas novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.