foto: Rojs Maizītis
Kuldīga vēlas savu himnu. Noklausies piedāvātos variantus
Pretendējot uz Eiropas galvaspilsētas statusu, Kuldīgā sākuši spriest par pilsētas himnas nepieciešamību. Jau ir vismaz divi iespējamie varianti.
Novadu ziņas
2021. gada 28. maijs, 05:31

Kuldīga vēlas savu himnu. Noklausies piedāvātos variantus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgai pretendējot uz Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu, vietējie aizdomājušies, ka Ventas rumbas “pilsētai ar dvēseli” ir vajadzīga sava himna. Domājams, ka drīzumā kuldīdznieki būs nopietnas izvēles priekšā. Varianti ir vairāki – gan populārs Raimonda Paula šlāgeris, gan klasiskā džeza stilā ieturēta dziesma ar pārveidotiem Aleksandra Čaka vārdiem.

Diskusija par pilsētas himnas nepieciešamību sākās Kuldīgas laikrakstā “Kurzemnieks”, kurā kāda lasītāja interesējās:

“Kāpēc citām pilsētā Latvijā ir, bet mūsu skaistajai pilsētai nav?”

Pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Duļbinska skaidroja: “Cik man zināms, Kuldīgai himnas nav. Ja iedzīvotāji to rosina, tad apdomāsim. Šo ieteikumu nodošu projekta “Kuldīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta vadītājai. Iespējams, sarunās šis jautājums tiks aktualizēts”.

Savukārt vairāki kuldīdznieki “Kurzemniekam” izteikušies, ka par Kuldīgas himnu vēlas Raimonda Paula dziesmu ar Guntara Rača vārdiem “Tā dzīvo Kuldīgā”, kuru 2012. gadā publika ar ovācijām uzņēma diska “Raimonda Paula ceremonijorķestris “Miers un Bērziņš” dzīro Kuldīgā!” atvēršanas koncertā.

Savukārt nu klāt nācis arī cits variants – “Mana Venēcija”.

"Facebook" rakstīs: “Ne katrai Latvijas pilsētai ir sava himna. Arī Kuldīgai tādas nav. Šis romantiskais skaņdarbs sākotnēji tapa kā aprīļa joks, tomēr pateicoties veiksmīgām sakritībām, zvaigznes sastājās un izveidojās kaut kas starp Ameriku un Kuldīgu, starp džezu un popmūziku, relaksējoši, svaigi un burvīgi ritmi, ko gribas izgaršot un paņemt līdz, kā Kuldīgu azotē.

"Mana Venēcija":

"Tā dzīvo Kuldīgā":

Projekts “Venēcija” piedāvā romantiskās noskaņās radītu dziesmu “Mana Venēcija”, kam tagad tapusi arī video versija.Šogad virtuālās realitātes bija par daudz, klātbūtnes – par maz, bet skaistums un romantika, ko piedāvā Kuldīgas Venēcija, iepriecina vienmēr. Līdz ar to klausoties Aleksandra Čaka dzejā un Alekšupītes čalošanā dungojam (amerikāņu džeza mūziķes) Cyrille Aimee melodiju. Atlika saskaņot šo ar slaveno amerikāņu džeza zvaigzni un rezultātā tapa burvīgais kopīgais projekts ar latviešu dziedātāju Weedy Anda”.

“Manas Venēcijas” teksta pamatā ir Aleksandra Čaka vārdi, kuri gan pārveidoti, pieskaņojot Rīgas apdziedātāja liriku Kuldīgas burvībai.