foto: Zane Bitere/LETA
Staķis intervijā baltkrievu opozīcijas medijam: "Es neesmu varonis, es neriskēju"
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis par baltsarkanbaltā karoga pacelšanu: “Es to nebūtu darījis, ja nezinātu, ka aiz manis stāv rīdzinieki. Cilvēki, kuri jums (baltkrieviem) tic, kas tic brīvības un neatkarības ideāliem”.
Sabiedrība
2021. gada 26. maijs, 11:25

Staķis intervijā baltkrievu opozīcijas medijam: "Es neesmu varonis, es neriskēju"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) sniedzis interviju Baltkrievijas opozīcijas medijam “Belsat TV” pēc tam, kad viņš kopā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) pasaules hokeja čempionātu valstu karogu “panteonā” iepretim viesnīcai “Radisson Blu Latvija”, kur mitinās arī baltkrievu hokejisti, Lukašenko režīma oficiālo sarkanzaļo karogu nomainīja pret opozīcijas izmantoto vēsturisko Baltkrievijas baltsarkanbalto karogu. Staķis intervijā uzsvēris: “Es neesmu varonis, es neriskēju. Īstie varoņi ir Baltkrievijas opozīcija”.

Mārtiņš Staķis atzīmēja, ka vienmēr ir atbalstījis pārmaiņu atbalstītājus Baltkrievijā, vienmēr bijis demokrātijas un brīvu cilvēku pusē:

“Es domāju, ka tagad ikvienam vajadzētu izvēlēties savu pusi: vajāta tauta, kas vēlas brīvību, vai asiņains un nevaldāms diktators. Es izdarīju savu izvēli. Tā bija mana galvenā motivācija´.

Rīgas mērs atzīmēja, ka viņam sarkanzaļais karogs ir “režīma simbols, kuru mēs neatbalstām”:

“Klusēt šajā situācijā un izlikties, ka nekas nenotiek, un vienkārši izbaudīt hokeju, man ir nepieņemami. Es mīlu hokeju, taču sportu nevajadzētu izmantot, lai maskētu savus noziegumus.

Es sapratu, ka tas bija skandāls. Un, iespējams, būs dažas problēmas. Bet bez pārspīlējuma varu teikt: es saņēmu desmitiem tūkstošu pateicības vēstuļu no visas pasaules, jo Rīgā tika pacelts Baltkrievijas brīvības baltsarkanbaltais karogs. Cik daudz pateicību no brīvību mīlošiem baltkrieviem Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) būtu saņēmusi, ja tā rīkotos tāpat un paustu atbalstu baltkrievu tautai šajā sarežģītajā situācijā!

Es domāju, ka mums jāpieņem pareizi lēmumi, aizstāvot cilvēkus, aizstāvot brīvību. Rīga ir brīva pilsēta, un mēs esam brīvi cilvēki. Un es nevarētu rīkoties citādi”.

Līdzās citiem hokeja čempionāta dalībvalstu karogiem Baltkrievijas oficiālo karogu aizstāj ar vēsturisko sarkanbalto

Pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts ...

gallery icon

Staķis pateicās visiem, kas atbalstīja viņa darbību: “Tas man nozīmē ļoti daudz. Bet es neesmu varonis. Paceļot Rīgā baltsarkanbalto karogu, es neuzņēmos risku, ka mani kāds ieslodzīs. Īstie varoņi ir Baltkrievijas opozīcija, cilvēki, kuri riskē ar sevi un katru dienu iziet ielās ar šo karogu. Tā ir drosme”.

Viņš zina, ka internetā ir bijuši aicinājumi viņam par godu nosaukt ielu kādā no Baltkrievijas pilsētām, taču Rīgas mērs saka, ka to nevajadzētu darīt:

“Es to nebūtu darījis, ja nezinātu, ka aiz manis stāv rīdzinieki. Cilvēki, kuri jums tic, kas tic brīvības un neatkarības ideāliem. Tāpēc nav vajadzības manis vārdā nosaukt ielas. Ja iespējams, labāk brauciet pie mums ciemos".

Tikmēr sociālajos tīklos baltkrievi pauž atbalstu Staķa rīcībai.

Добрый Дух: “2021. gada pasaules čempionātā hokejā Latvijā baltkrievi atbalsta Rīgas mēru”.

Kristina: “Liels paldies par Baltkrievijas tautas atbalstu”.

Sam Jones: “Jūs esat varonis, jo dodat baltkrieviem atbalsta sajūtu, ko šajos tumšajos laikos ir grūti pārvērtēt”.

55bb55: ”Spēcīga īsta brālīgās Rīgas mēra rīcība!!!”

MaMaMaRaTa: “Varonis vai nē, bet mēs esam pateicīgi par jūsu rīcību. Pēdējā gada laikā sarkanzaļais karogs ir kļuvis par totālas vardarbības un nelikumības simbolu. Un, kad oficiālajā līmenī tas tiek aizstāts ar mūsu vēsturisko karogu, tas ir daudz ko vērts. Paldies par atbalstu!”

Taрас на Парнасе: “Neticams cilvēks! Paldies par drosmīgo darbu!”

Aleh: “Liels tev paldies! Baltkrievija to neaizmirsīs!”

Pavel Yurkevich: “Liels paldies par atbalstu, tas ir ļoti svarīgi cilvēkiem, kuri dzīvo Baltkrievijā”.

LongRoadHome: “Sirsnīgs paldies jums, mēra kungs, par tik milzīgu baltkrievu atbalstu! Šķiet, ka visi, tāpat kā es, tagad pirmo reizi daudzu mēnešu laikā piedzīvo garastāvokļa un ticības pieaugumu!”

Серый: “Man patīk baltiešu akcents, kad viņi runā krieviski. Kaut kāda maiga stingrība. Un man patika Rīga, kuru paspēju apciemot pirms pandēmijas. Latvieši, protams, ir malači!”

Политика и порно 18+: “Jūs esat foršs. Apskaužu rīdziniekus, kuri var brīvi izvēlēties tik foršus mērus”.

Tai pašā interneta dzīlēs netrūkst arī Lukašenko režīma atbalstītāju, kuri Rīgas mēru dēvē par fašistu.

Jauns.lv jau rakstīja, ka karogu pie viesnīcas, kur dzīvo arī Baltkrievijas hokeja izlase, pirmdien nomainīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Pēc tā sekoja Minskas paziņojums, ka tā izraida Latvijas vēstnieku Baltkrievijā Eināru Semani un Latvijas diplomātus, uz ko mūsu Ārlietu ministrija atbildēja ar līdzīgu soli, izsaucot Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Šis saspīlējums Baltkrievijas un Eiropas Savienības attiecībās sākās pēc svētdien notikušās “Ryanair” reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā, ko rietumu politiķi nodēvējuši par pirātismu un nolaupīšanu. Pēc lidmašīnas sagrābšanas Baltkrievijas amatpersonas aizturēja Aleksandra Lukašenko režīmam nelojālo žurnālistu, opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija “Nexta” dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču un viņa draudzeni. Žurnālistam Baltkrievijā draud nāvessods.