foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Juhņēviča noraida bažas par "AstraZeneca" vakcīnas trūkumu otrajām devām
Eva Juhņēviča.
Sabiedrība
2021. gada 25. maijs, 14:18

Juhņēviča noraida bažas par "AstraZeneca" vakcīnas trūkumu otrajām devām

Jauns.lv / LETA

Pašlaik nav bažu, ka Latvijā aptrūksies "AstraZeneca" vakcīnas otrajām devām tiem iedzīvotāji, kas saņēmuši pirmās šīs vakcīnas devas, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar vakcinēšanas projekta pārstāvju prognozēm jūnija beigās vakcinācijas aptvere Latvijā būs 48%. Līdz ar to cilvēki varēs justies drošāk, jo būs vakcinēti, pauda Juhņēviča. Tāpat vakcinēšanas fakts tiks ņemts vērā, domājot par dažādiem atvieglojumiem.

Komentējot plānotās vakcīnu piegādes, Juhņēviča atklāja, ka "Pfizer" piegādes ir precīzas, katru pirmdienas rītu. Nākamnedēļ Latvija varētu saņemt 117 000 šīs vakcīnas devu. Turklāt, sākot ar nākamo nedēļu, "Pfizer" piegādes apjomi tiks palielināti.

Tāpat nākamajā nedēļā plānotas 56 400 "AstraZeneca" un 19 200 "Moderna" devu iegādes. Arī "Moderna" piegādes projekta pārstāve nodēvēja par stabilām.

"Mums nav satraukuma, kā ir izskanējis, ka varētu pietrūkt "AstraZeneca" otrajām devām," komentēja Juhņēviča, uzsverot, ka pašlaik šī vakcīna tiek izmantota tikai balstvakcinācijai.

Tāpat nākamnedēļ Latvijā plānots sagaidīt 26 400 "Johnson&Johnson" vakcīnas devu. Gaidāmā "Johnson&Johnson" piegāde būs līdz šim lielākā.

Jau ziņots, ka pirmdien potes pret Covid-19 saņēmusi 7931 persona, tostarp pirmo porti - 2847 cilvēki, otro - 4315, bet vēl 769 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Šie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi.

Līdz šim vienā dienā vakcinēto skaita rekords fiksēts 12.maijā, kad potes saņēma ap 22 000 cilvēku, savukārt augstākais vidēji dienā vakcinēto skaits nedēļas griezumā bijis nedēļā no 10.maija, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 15 600 cilvēki.

No vakar potes pret Covid-19 saņēmušajiem vairums klasificēti kā "Cits iedzīvotājs" vai "Pēc paša vēlēšanās", bet starp sapotētājiem bijis arī lielāks skaits senioru un personu ar hroniskām slimībām. Vakcinācija veikta 316 iestādēs, bet visplašāk to veica SIA "Vizuālā diagnostika", "Veselības centru apvienība", Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca un Rēzeknes slimnīca.

Pirmajai potei visbiežāk - 79% gadījumu - izmantota "Pfizer" vakcīna, savukārt otrajai potei līdzīgās proporcijās lietotas gan "Pfizer", gan "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 438 000 cilvēku, bet vakcinācijas procesu pabeiguši - ap 187 000 cilvēku, attiecīgi pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 23,2% iedzīvotāju, bet procesu noslēguši - ap 9,9%.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen". Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās