foto: ekrānuzņēmums no video
Liepājnieki satraukušies par kodīgajiem dūmiem, ko var radīt "Liepājas metalurga" darbības atjaunošana
Liepājniekus satraukuši uzņēmumi no Tobi metalurģiskās rūpnīcas Gruzijā, kuros redzams, kā tā piesārņo pilsētas gaisu. Tur saimniekojošā turku kompānija vēlas atjaunot tērauda liešanu “Liepājas metalurgā”.
Novadu ziņas
2021. gada 24. maijs, 06:26

Liepājnieki satraukušies par kodīgajiem dūmiem, ko var radīt "Liepājas metalurga" darbības atjaunošana

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ja Liepājas Speciālā ekonomiskā zonas pārvalde līdz 10. jūlijam neizmantos “Liepājas metalurga” nekustamā īpašuma pirmpirkuma tiesības, to savā ziņā varētu pārņemt Turcijas biznesmeņiem piederošs uzņēmums “Liepāja Steel”, kas tur atsāktu tērauda kausēšanu. Turcijas kompānija “Epas Group” ir spējīga Liepājā atjaunot metāla liešanu, bet nu liepājnieki uztraukušies par to, ka tēraudkausēšana radīs kodīgus dūmus un pilsēta zaudēs savu pievilcību, un tiks pazemināta dzīves kvalitāte.

Jauns.lv jau rakstīja, ka turku kompānija “Epas Group” ar sava meitasuzņēmuma “Aslanli Metalurji” starpniecību iesniegusi labāko piedāvājumu konkursā par bijušā “Liepājas metalurga” elektrotēraudkausēšanas kompleksa un nekustamā īpašuma izsoli. Drīz pēc tam, kad Turcijas kompānija paziņoja par saviem plāniem Liepājā, “Aslanli Metalurji” īpašnieks Hamdi Aladins Ejiboglu ” izveidoja SIA “Liepāja Steel” (“steel” – tērauds angl.).

Tieši ar šo firmu 30. aprīlī arī tika noslēgts “Liepājas metalurga” īpašuma pārdošanas līgumu. “Liepājas metalurga” galvenais inženieris Egils Kupšis norāda, ka atjaunot elektrotēraudkausēšanas iekārtas darbību nebūs vienkārši, bet tas nav neiespējami, ja ir tāds mērķis un vēlēšanās, raksta Liepājas laikraksts “Kurzemes Vārds”. Viņš arī pauž pārliecību par Turcijas uzņēmēju kompetenci un profesionalitāti. Ne visi investori esot tik zinoši tehniskajos jautājumos, par ko Kupšis pat bijis pārsteigts.

”Te neapšaubāmi bija jūtama milzīga pieredze nozarē,” viņš vērtē.

”Mēs ražojam dzelzs-tērauda produkciju septiņās ražotnēs, tostarp tērauda ražotnē Poti Gruzijā, velmētavā Gebzē Turcijā un aukstajā velmētavā Stambulā, kā arī vairākās citās metalurģijas rūpnīcās visā pasaulē. Mums ir 58 gadu pieredze tērauda un metalurģijas rūpniecībā, un tagad mēs vēlamies nostiprināt savu pozīciju Latvijā,” izdevuma "Forbes" Baltijas nodaļai klāsta Ejiboglu.

Tomēr Turcijas kompānijas ”Epas Group” tērauda ražotne Poti Gruzijā vietējiem iedzīvotājiem pozitīvas emocijas nebūt neraisot, raksta “Kurzemes Vārds”.

Gruzijas Poti pilsētas metalurģijas uzņēmums:

Gruzijas nevalstiskās organizācijas pārstāvis Iraklijs Šarašidze “Kurzemes Vārdam” norāda, ka Poti metalurģijas ražotne “dūmo briesmīgi”. Iespējams, noraidošo attieksmi vēl vairāk pastiprinājušas ”Epas Group” mājaslapā aplūkojamās fotogrāfijas, kurās redzama dūmojoša tērauda ražotne ”Moulds and Metals” Poti.

“Epas Group” valdes priekšsēdētājs Ejiboglu gan taisnojas, ka tas mājaslapā ir veci attēli, un nu ražotne modernizēta atbilstoši daudz augstākiem vides standartiem. Tomēr Šarašidze saka, ka ražotne gan joprojām piesārņo gaisu.

Turki vēlas Liepājā atjaunot metalurģijas tradīcijas:

Potenciālais “Liepājas metalurga” nākamais saimnieks “Aslanli Metalurji" ietilpst Turcijas “Epas Group”, kuras uzņēmumos pašlaik strādā 1100 darbinieku. “Aslanli Metalurji” īpašnieki ir Hamdi Alaedins Ejuboglu un Hamdi Kemalettins Ejuboglu.

Pagājušajā gadā “Aslanli Metalurji” nodrošināja produkcijas realizāciju 40 valstīs, trijos kontinentos visā pasaulē. Uzņēmuma stratēģija paredz pastāvīgi investēt attīstībā un jaunās ražotnēs, jo produktu tirgus paplašinās un klientu prasības un vajadzības pieaug. “Aslanli Metalurji” pamatdarbība ir tērauda un stiepļu ražošana izplatīšana.

“Aslanli Metalurji” Liepājā solās investēt 200 miljonus eiro un radīt vismaz 1000 jaunas darba vietas.