Sabiedrība
2021. gada 14. maijs, 17:28

Atklātībā nāk ziņas par bēdīgi slavenā hosteļu saimnieka Ernesta Rieksta citu apšaubāmu projektu

Jauns.lv

Uzņēmēja Ernesta Rieksta vārds plašāk publiskā telpā izskanēja saistībā 28. aprīļa traģiskā ugunsgrēka pagrīdes hostelī Merķeļa ielā 8. Valsts policijas meklēšanā izsludinātais Rieksts iepriekš mēģinājis radīt “Facebook” alternatīvu sociālo tīklu, kurā nebūtu cenzūras, noskaidrojis “Atlantic Council” analītiskais centrs “DFRLab”.

Nelegālo hosteļu biznesmenis iepriekš mediju redzeslokā nonāca vēl 2016. gadā, kad raidījumā “Bez Tabu” tika stāstīts par Rieksta kā darbadevēja pieeju – nemaksāt darbiniekiem vai maksāt skaidrā naudā, vēsta “DFRLab”.

Zināms arī, ka vēl 2020. gada augustā Ernests Rieksts paviesojies skandalozā muzikanta un TV raidījumu vadītāja Andra Kiviča “Youtube” šovā “No Bullshit Experience”, kur reklamējis savus biznesa projektus un sevi – kā skaudras pieredzes rūdītu un veiksmīgu biznesmeni.

Pētījuma autori izcēluši, ka Rieksts 2021. gadā internetā sācis pārstāvēt kādu sociālo tīklu “DecentaSpeak”, kurš būšot alternatīva “Facebook” un nepraktizēšot lietotāju viedokļu cenzūru.

Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, internetā pagrīdes hosteļu saimnieks ir radījis midzeni homofobiem un dezinformācijas izplatītājiem.

Pašvaldības policija izvērš reidus Rīgas šaubīgajos hosteļos

Vakardien, 29. aprīlī pulksten 16.00 Rīgas pašvaldības policija (RPP) kopā ar Rīgas pilsētas būvvaldes speciālistiem (RPB) sarīkoja reidus vairākos tā ...

gallery icon
72

Mēģināja tikt uz "alternatīvo" sociālo tīklu viļņa?

Šāds solis sperts īsi pēc tam, kad portāli “Facebook”, “Twitter” un “Youtube” bloķējuši bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa kontu, sekojot vardarbīgajai viņa sekotāju akcijai, kuras ietvaros liels cilvēku skaits iekļuva Kapitolija ēkā ASV. Bloķēšanu Tramps izpelnījies, jo vairākos ierakstos esot glorificējis savu atbalstītāju rīcību.

Pēcāk ASV bijušais prezidents paziņojis, ka nāks klajā ar savu platformu, kurā komunicēs ar sekotājiem. Šāda vietne emuāra formā parādījās šī gada maijā.

Sekojot odiozajam ASV republikāņu partijas prezidentam, arī citi viņa domubiedri – gan ierindas un vietējie, gan citās valstīs zināmi un aktīvi politiķi/aktīvisti – rīkojās līdzīgi un demonstratīvi boikotēja “Facebook”, izvēloties citas bez-cenzūras vietnes, piemēram, “Parler” vai “Gab”.

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Šīs vietnes piesaistīja arī dažāda ranga ekstrēmistus, kuri savu uzskatu vārdā ir gatavi uz apšaubāmu rīcību.

Arī pats Ernests Rieksts esot “Covid-19 skeptiķis”, norāda “DFRLab”, un viņam kā dibinātājam piedēvētais sociālais tīkls “DecentaSpeak” intensīvi reklamēts kā bezcenzūras platforma tiem, kuriem ir atšķirīgs viedoklis un kuru izpausmes ierobežo varas elites jeb “establišmenta” gribai pakļautais “Facebook”.

Pētījumā teikts, ka Riekstu ar “DecentaSpeak” saistot publiski pieejamā informācija.

No policijas bēguļojošais uzņēmējs manīts sociālajā tīklā, solot kādam citam lietotājam salabot tehnisku problēmu, kā arī atbildot uz viltus Donalda Trampa apsveikumu saistībā ar “DecentaSpeak” radīšanu.

Postaža pēc ugunsgrēka nelikumīgajā hostelī Rīgā

gallery icon
8

Par Rieksta iesaisti liecinot arī “Facebook” lapa ar krietni vairāk sekotājiem (ap 18 600), nekā eksistē “DecentaSpeak” lietotāju.

Tas skaidrojams ar to, ka šī lapa savu dzīvi sāka kā citiem tematiem/diskusijām veltīta, tostarp, apkopojusi interneta jokus, izmantota, lai rakstītu par kriptovalūtām un 2020. gadā reklamējusi vēl vienu citu Rieksta biznesu - “Riga Float” SPA centru. Nosaukumu “DecentaSpeak” lapa ieguvusi 2021. gada 25. februārī.

Zīmīgi, ka biznesmenis reiz nonācis Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" redzeslokā ar līdzīgām darbībām ap kādu paša administrētu "Facebook" grupu.

Tā regulāri mainījusu nosaukumu un tēmas, kuras grupās apspriestas (piemēram, darba sludinājumi, padomi u.c.), līdz ieguvusi veidolu, kurā nu jau gana liela auditorija tiek iepazīstināta ar sazvērestības teorijām un dezinformāciju par Covid-19.

Rieksts, kurš bijis lapas administrators, tolaik žurnālistu jautājumus par pēkšņajām "Facebook" grupas nosaukuma maiņām, nodēvējis par "tendencioziem un stulbiem".

Pētījumā norādīts, ka rezultāti “DecentaSpeak” pagaidām ir pieticīgi (ap 1600 lietotājiem), un ka sociālais tīkls galvenokārt ir piesaistījis tieši pašmāju Covid-19 skeptiķu, varas kritiķu un homofobu aprindas.

Šiem ļaudīm, kā zināms, provokāciju un dezinformācijas izplatīšanu arvien vairāk traucē “Facebook”, kā arī citu sociālo tīklu pēdējos gados ieviestā politika attiecībā pret saturu, un faktu pārbaudīšanas metodes.

Pats rieksts "Facebook" arī apgalvojis, ka ir jaunā sociālā tīkla dibinātājs.

Platformu iecienījuši sazvērestību teoriju sludinātāji

Pēc savas būtības “DecentaSpeak” darbojas ļoti līdzīgi kā “Facebook”, ļaujot lietotājiem publicēt tekstu, foto, video u.c. saturu, kā arī ļaut lietotājiem to novērtēt, diskutēt par to, apgalvo “DFRLab”.

Tā galvenais piedāvājums ir jau minētā bezcenzūras vide un solījumi, ka šeit tiks ievērota vārda brīvība.

Vietnes domēns ticis reģistrēts jau šī gada 12. janvārī, savukārt pirmais lietotājs, saskaņā ar “DecentaSpeak”, uzradies 10. februārī.

"Tautas sapulce" 11.novembra krastmalā pulcē tūkstošus

Vides aizsardzības kluba prezidenta rīkotā sapulce, kuras mērķis ir iestāties "par cilvēku ekoloģiju, Covid-19 pamatojumu", 11.novembra krastmalā sestdien pulcējusi vairāk ...

gallery icon
276

Zīmīgi, ka šajā lietotāju ziņā nelielajā sociālajā tīklā populārākā tapusī grupa ir tā, kurā cilvēki aicināti tirgoties ar dažādām lietām (šādu grupu ir daudz “Facebook” u.c. sociālajos tīklos). Tajā esot 110 lietotāji, taču nav neviena ieraksta, norāda “DFRLab”.

Sociālais tīkls gan ir spējis piesaistīt visu pašmāju dezinformatoru, sazvērestību teoriju sludinātāju un pretrunīgi vērtēto aktīvistu “ziedu”.

Paspējuši piereģistrēties vakcīnu pretinieki “Vakcīnrealitāte Latvijā”, kas ir pretrunīgi vērtētas personas Kristīnas Duņecas radīts resurss, kurš faktiski nodarbojas cilvēku dezinformēšanu par vakcinācijas procesu un vakcīnām.

Šie aktīvisti īpaši iespringuši Covid-19 pandēmijas laikā, kad pie apvāršņa parādījušās pirmās reālās vakcīnas jaunā koronavīrusa izraisītajai kaitei.

Īsi pēc masu vakcinācijas centru atvēršanas Rīgā Kristīna Duņeca sociālajos tīklos lepojās, ka devusies uz vakcinācijas centru Centrāltirgū, kur no potes atrunājusi divus cilvēkus.

“DecentaSpeak” piereģistrēts arī lietotājs ar vārdu Valentīns Jeremejevs. Jeremejevs ir bijušais politiķis, kurš pēdējos gados izcēlies ar homofobiskām kampaņām pret LGBT kopienas tiesībām un devis lielu ieguldījumu Covid-19 dezinformācijas izplatīšanā Latvijā.

Pērn decembrī par savām aktivitātēm viņš kopā ar bijušo RAKUS medmāsu, vakcīnu pretinieci Marinu Kornatovsku aizturēts un beigās bijis spiests pārtraukt savas organizācijas “Tautas varas fronte” darbību.

Pēdējais piliens Valsts policijai bija abu klaji nepatiesie apgalvojumi par Covid-19 situāciju valstī, slimnīcās un vakcināciju.

Arī Saeimas opozīcijas deputāts Aldis Gobzems (“Likums un Kārtība”), kurš vārdos un uzskatos nekad nav pārāk tālu no vietējiem Covid-19 skeptiķiem, pievienojās “DecentaSpeak”.

Šajā portālā novēroti arī notiesātais viltus ziņu biznesmenis Niks Endziņš, par kuru, domājams, plašāki komentāri būs lieki, “atmiņas ūdens” tirgotājs SIA “Memory Water” dibinātājs un aktīvists Jānis Pļaviņš, kā arī citi.

“DecentaSpeak” reģistrējies un to reklamējis arī Andris Kivičs.

“Atā feisbuks, sveiki http://decentaspeak.com Piereģistrējies JAUNAJĀ feisbukā, kur Tevi nebanos, nedzēsīs komentus un nebāzīs ciet muti. Decentralizētā platformā, kur Tavs profils piederēs Tev. Turpmāk viss labākais no manis būs tur,” teikts Kiviča paziņojumā “Twitter”.

Ernests Rieksts joprojām slēpjas

Kopš traģiskā ugunsgrēka Merķeļa ielā 8 izveidotā nelegālā hostelī, kur bojā gāja 8 cilvēki, Valsts policija izsludinājusi Ernestu Riekstu meklēšanā.

Valsts policija informē, ka izmeklēšana saistībā ar notiekošo norit aktīvi. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks LTV raidījumā “Panorāma” personīgi ar TV starpniecību vērsās pie Rieksta, apelējot pie šaubīgā biznesmeņa sirdsapziņas.

“Es aicinātu Rieksta kungu pašam atnākt, jo tomēr ir noticis ļoti smags gadījums ar neatgriezeniskām sekām. Ja jums ir sirdsapziņa, lūdzu, piesakieties pats! Nekur jūs tāpat ilgi nenoslēpsieties! Tas būtu pareizais solis,” teica Ruks.

Taujāts, vai ir kādi pavedieni, kurā pasaules malā Rieksts šobrīd varētu atrasties, Ruks no komentāriem atteicās. Viņš gan skaidroja, ka policija strādā saskaņā ar noteikto regulējumu, tostarp starptautisko, lai šo personu atrastu un uzdotu viņam jautājumus.

VP aicina atsaukties ikvienu, kura rīcībā ir informācija par Ernesta Rieksta iespējamo atrašanās vietu, zvanot pa tālruņa numuru 22023961 vai 110.