foto: Mārtiņš Ziders
Slavenības, kuras 5. jūnijā kandidēs uz deputātu vietām pašvaldību vēlēšanās
Mārupes novada vēlēšanās Nacionālās apvienības sarakstā startē Dailes teātra dīva Rēzija Kalniņa.
Politika
2021. gada 17. maijs, 06:14

Slavenības, kuras 5. jūnijā kandidēs uz deputātu vietām pašvaldību vēlēšanās

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

No 5581 deputāta kandidāta, kuri kopumā no 324 sarakstiem 5. jūnijā pieteikti gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, ir ne mazums Latvijā pazīstamu un slavenu cilvēku, kurus pazīst ārpus tām sešām valstspilsētu un 35 novadu (izņemot Rīgu, kur ārkārtas vēlēšanas notika jau pērn) robežām, kurās nāksies ievēlēt jaunās vietvaras.

Jauns.lv izvētīja visus sarakstus, un iepazīstina ar visslavenākajiem deputātu kandidātiem, kuri grib būt izredzēto 683 pašvaldību domnieku skaitā. Starp kandidātiem ir gan skatuves zvaigznes un populāri mūziķi, gan pazīstami mākslinieki uz izcili sportisti. Ir arī viens otrs personāžs, kurš izpelnījies ievērību ar dažādiem skandāliem.

KURZEME

Liepāja

foto: liepajniekiem.lv
Par Latvijas Reģionu apvienības uzvaru Liepājas pašvaldības vēlēšanās cīnīsies kikbokseris Kristaps Zīle.

* Liepājas partijas sarakstā netrūkst ne tikai Liepājā, bet arī visā valstī pazīstamu kultūras darbinieku: Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins (nr. 10), Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla (nr. 13) un Karostas cietuma “seja”, militārais vēsturnieks Juris Raķis (nr. 18).

* Savas slavenības ir arī Nacionālās apvienības sarakstā: Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis (nr. 1), Liepājas teātra aktieris Leons Leščinskis (nr. 9) un vietējā medija “Kurzemes Vārds” laika ziņu vecis Daumants Vidiņš (nr. 10).

* No Latvijas Reģionu apvienības saraksta ar 12. numuru startē “profesionālais cīkstonis”, kikbokseris Kristaps Zīle (nr. 12).

* Par “Saskaņas” draudzeni nu kļuvusi skandalozā nacionālboļševika Jevgeņija Osipova sieva Jeļena Osipova, kura vēl pirms četriem gadiem, vicinot PSRS karogu, savā ziņu portālā infoliepaja.lv no panckām ārā lamāja “krievu interešu nodevējus” – “Saskaņu”. Viņa saskaņiešu listē ierakstīta ar 12. numuru kā labdarības un kultūras centra “Feniks” valdes locekle.

Saldus novads

foto: Facebook
Labklājības ministres Ramonas Petravičas dēls Svens – potenciālais pašvaldības deputāts sociālajos tīklos mīl lepoties ar savu “zelta jaunatnes” statusu.

* Saldus novada pašvaldības vēlēšanās KPV LV sarakstā kā 7. numurs ierakstīts labklājības ministres Ramonas Petravičas 29 gadus vecais dēls Svens Petravičs. Viņš, tāpat kā māte pirms kļūšanas par ministri, strādā sava tēva Aleksandra kravu pārvadājumu firmā “Monēta” - par izpilddirektoru. Jādomā, ka darbs “Monētā” ir visnotaļ ienesīgs, jo sociālos tīklos Svens mīl savu dzīvi ilustrēt ar fotogrāfijām no eksotiskiem ceļojumiem skaistu dabas skatu fonā pie dārgiem auto, jautrās kompānijās ar alkohola kokteiļiem rokā un izrādīt savu muskuļoto torsu, jo ir Saldus boksa kluba sportists.

* Bet Nacionālās apvienības saraksta lokomotīve ir Kalpaka muzeja Airītēs vadītājs Roberts Sipenieks.

Ventspils

foto: Eduards Paņičevs
Pārliecināti atkal uz Ventspils domes iekarošanu soļo Lembergu pāris – Aivars un Kristīne. Diemžēl kungam šī soļošana pašlaik ierobežota cietuma pastaigu laukuma apmēros.

* Ventspils domes vēlēšanām noteikti tiks piekalta visas Latvijas uzmanība, jo tajās taču kandidē no pilsētas mēra amata oficiāli vēl nenomestais un cietuma nāru labumus baudošais Aivars Lembergs (partijas “Latvijai un Ventspilij” pirmais numurs), bet viņa kundze - pilsētas Attīstības pārvaldes vadītāja Kristīne Lemberga šajā pašā sarakstā startē 13. kārtas numuru.

Ventspils novads

* Latvijas Zemnieku savienības sarakstā ar 3. numuru startē “vienīgās un pareizās” Ventspils avīzes “Ventas Balss” galvenā redaktore Gundega Mertena. Uz vēlēšanu laiku, kā tas pienākas priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, redaktores kundze gan savu spalvaskātu nolikusi malā.

LATGALE

Augšdaugavas novads

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uz vietu Augšdaugavas novada domē cierē arī “Dabasy Durovys” līderis Arnis Slobožaņins.

* Vienotu sarakstu novada domes vēlēšanām izveidojusi Jaunā konservatīvā partija, Latvijas Reģionu apvienība un Nacionālā apvienība, kura līderis ir Latvijas Radio Latgales studijas ārštata darbinieks Arnis Slobožaņins. Viņu gan vairāk pazīstam kā latgaliešu grupas “Dabasu Durovys” dibinātāju un līderi. Saraksta ceturtais numurs ir Daugavpils latviskākā kluba “Artilērijas pagrabi” vadītājs Andrejs Faibuševičs (no februāra gan klubam uzteiktas telpas līdzšinēja vietā, precīzāk – nevis uzteiktais telpas, bet gan divkārši paaugstināta nomas maksa, ko klubs nevar pavilkt.

* Tāpat uz vietām jaunajā Augšdaugavas novada domē cer arī “Saskaņa”, kuras listes 4. numurs ir lielākā un modernākā kandžas (šmakovkas) vēsturei un ražošanai veltītā muzeja Latvijā Daugavpilī direktors Viktors Andruškevičs.

Daugavpils

foto: Ivars Soikāns/LETA
Daugavpils pilsētas domnieka krēslā no “Jaunās Saskaņas” cer iesēties pazīstamais fitnesa treneris Oļegs Burinskis, kurš ir arī Arnolda Švarcenegera sadraudzības kluba biedrs.

* Daugavpils pilsētas domnieka krēslā no “Jaunās Saskaņas” ar trešo kārtas numuru cer iesēsties pazīstamais fitnesa treneris un kultūrists, Latvijas Fitnesa federācijas valdes loceklis Oļegs Burinskis, kurš ir arī elitārās Arnolda Švarcenegera sadraudzības kluba biedrs.

* Zaļo un zemnieku savienības listi uz uzvaru vēlēšanās vedīs bijušais Daugavpils universitātes rektors, tagad - zinātņu prorektors, profesors Arvīds Barševskis.

Ludza

* Ludzas novadā Saskaņas sarakstu ar 18. numuru noslēdz Latvijas krievu dzejnieks, literatūrzinātnieks, kādreizējais Saeimas deputāts Aleksandrs Jakimovs no Daugavpils universitātes, kurš apbalvots ar Latvijas Pareizticīgās Baznīcas I šķiras Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa medaļu.

Preiļi

foto: Ieva Lūka/LETA
Par Preiļu pašvaldības domnieku vēlas kļūt mākslinieks Aivis Pīzelis.

* Apvienības “Iedzīvotāji”, Latvijas Reģionu apvienības un Jaunās konservatīvās partijas apvienotajā sarakstā ar 4. numuru startē mūziķis - operdziedātājs Dainis Skutelis, kurš savulaik bija TV šova “Latvijas zelta talants” uzvarētājs.

* Savukārt KPV LV 9. numurs ir gleznotājs Aivis Pīzelis, kurš oficiāli darbā skaitās Rīgas dižveikalā “Stockmann” kā dekorators.

Rēzeknes novads

foto: Evija Trifanova/LETA
Grupas “Bez PVN” mūziķis Guntis Rasims kandidē uz deputāta vietu Rēzeknes novada domē.

* “Jaunās Vienotības”, kustības “Par!” un Latgales partijas apvienotajā sarakstā ar 4. numuru startē par “Latgales sirdsapziņu” dēvētā dzejniece Anna Rancāne, kura pašlaik ir novada interneta mājaslapas redaktore.

* Jaunās konservatīvās partijas lokomotīve ir Rēzeknes novada domes Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas priekšsēdētājs, grupas “Bez PVN” solists Guntis Rasims.

* Savs mūziķis ir arī “Latvijas attīstībai” - Vitolds Gorņevs no grupas “Galaktika” (nr. 3).

VIDZEME

Ādažu novads

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs atkal tēmē uz pašvaldības deputāta krēslu, šoreiz Ādažu novadā.

* Bijušais sociāldemokrāts, Rīgas mērs no 2001. līdz 2005. gadam Gundars Bojārs, kurš nu ir zaļais zemnieks, uz uzvaru vietvaras vēlēšanās vedīs Latvijas Zaļo partiju.

Cēsu novads

* “Jaunās Vienotības” sarakstu ar 22. numuru noslēdz leģendārais bobslejists, olimpiskais medaļnieks, tagad uzņēmējs Jānis Ķipurs. Saraksta neiztrūkstošā seja, protams, kā jau vairākus sasaukumus pēc kārtas, ir slēpotāju iecienītā Žagarkalna īpašnieks, Dailes teātra direktors, aktieris Juris Žagars (nr. 5).

* Jaunās konservatīvās partijas saraksta līderis ir pazīstamais puķkopis, viens no trešās Atmodas līderiem, ilggadējais žurnāla “Dārzs un Drava” redaktors, tagad zemnieku saimniecības “Pulkas” īpašnieks Jānis Rukšāns.

Jūrmala

* “Jaunās Saskaņas” listē ar pēdējo kārtas numuru (nr. 16) kandidē eksbaņķiera Valērija Kargina sieva Tatjana Kargina.

* Partijai “Jūrmala-mūsu mājas” vēlētājus vēlas piesaistīt arī somu mūziķis, Kauguru kultūras nama koncertmeistars Marko Tuomas Ojala (nr. 3), kurš jau kopš 2000. gada dzīvo Latvijā un kuru vairāk pazīstam kā dziesminieces Antas Eņģeles šarmanto skatuves draugu. 

* Savukārt partijas “Tev, Jūrmalai” sarakstā startē cits mūziķis, kurš savulaik karjeru trīs gadu vecumā uzsāka bērnu ansamblī “Knīpas un Knauķi” – “Labvēlīgo puiku” dalībnieks Kaspars Tīmanis, kurš sadarbojies ar daudziem izciliem latviešu mūziķiem, kā arī grupu “Labvēlīgais tips” un “Bonaparti.lv” sastāvos mēģinājis iekarot Eirovīzijas skatuvi.

* Jaunās konservatīvās partijas sarakstā par pazīstamāko kandidātu var uzskatīt Latvijas Mākslas akadēmijas vēsturnieku un mākslas zinātnieku Rihardu Pētersonu (nr. 7).

Ķekavas novads

* Bijušais labklājības ministrs un Ārstu biedrības prezidents, agrāk tēvzemietis, bet tagad saskaņietis – ārsts traumatologs Andrejs Požarnovs labprāt lemtu Ķekavas novada likteņus. Viņš Saskaņas listē ierakstīts ar trešo numuru.

* Latvijas Reģionu apvienības sarakstā pēc pašreizējiem Ķekavas un Baldones likteņu lēmējiem – deputātiem ir arī virkne kultūras darbinieku: vīru kora “Ķekava” mākslinieciskais vadītājs Arvīds Platpers (nr. 5), Baldones muzeja vadītāja Elīna Rasnace (nr.15) un vijolnieks Kārlis Bramanis (nr. 21).

Gulbenes novads

foto: Ieva Čīka/LETA
Zaļo un zemnieku savienību uz uzvaru Gulbenes novada domes vēlēšanās vedīs arī olimpiskais medaļnieks, bobslejists Daumants Dreiškens.

* Zaļo un zemnieku savienību uz uzvaru Gulbenes novada domes vēlēšanās vedīs arī olimpiskais medaļnieks, bobslejists Daumants Dreiškens (nr. 3).

Limbažu novads

* Nacionālās apvienības trešais numurs ir Vidzemes lībiešu pārstāvis - Metsepoles Līvu kultūras centra valdes priekšsēdētājs, bijušais Rīgas domnieks un vīru kopas “Vilki” dalībnieks Jānis Atis Krūmiņš.

* Reģionu apvienības redzamākā radošās jomas personība ir Latvijas Nacionālā teātra ražošanas direktors Edžus Arums (nr. 5). Vairāk gan viņš atpazīstams nevis kā ražošanas direktors, bet kā vērienīgu deju lieluzvedumu, piemēram, “No zobena saule lēca”, ideju autors un producents.

Mārupes novads

* Mārupes novada vēlēšanās Nacionālās apvienības sarakstā ar 12. numuru startē Dailes teātra dīva Rēzija Kalniņa.

Ogres novads

* Ogres novada “Jaunās Vienotības” sarakstu noslēdz Kijevas basketbola komandas “Budivelnik” galvenais treneris, zelta olimpietis Igors Miglinieks (nr. 26). Bet ar otro numuru tajā ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule.

* Apvienības “Iedzīvotāji” listē ir gan mūzikas grupas “Kolibri” vadītājs Juris Neretnieks (nr. 5), gan Nacionālās Operas un baleta kontrabasists Mareks Auziņš (nr. 21).

* Nacionālās apvienības, Latvijas Zaļās partijas un Latvijas Zemnieku savienības apvienotajā sarakstā ar astoto numuru startē par Latvijas labāko amatierteātri atzītā Ogres teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Jānis Kaijaks.

Ropažu novads

foto: Zane Bitere/LETA
Kādreizējais Latvijas vīriešu basketbola komandas kapteinis, tagad Itālijas kluba “Pallacanestro Reggiana” spēlētājs Jānis Blūms neapmierinās tikai ar to, ka ir iekļauts basketbola Slavas zālē, viņš vēlas iekarot arī Ropažu novada domi.

* Kādreizējais Latvijas vīriešu basketbola komandas kapteinis, tagad Itālijas kluba “Pallacanestro Reggiana” spēlētājs Jānis Blūms neapmierinās tikai ar to, ka ir iekļauts basketbola Slavas zālē, viņš vēlas iekarot arī Ropažu novada domi no “Latvijas attīstībai” listes (nr. 13).

* “Jauno Vienotību” Ropažos pretī uzvarai vedīs bijušais parlamentārietis, pazīstamais gastroenterologs Hosams Abu Meri.

Salaspils novads

foto: Rojs Maizītis
Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors, kādreizējais Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns startē Zaļās partijas sarakstā Salaspils novada domes vēlēšanās.

* Salaspils vēlēšanu līderis no Zaļās partijas ir bijušais Salaspils Nacionālā botāniskā dārza direktors, tagad Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Andrejs Svilāns.

Siguldas novads

foto: Ieva Lūka/LETA
Latvijas izcilo skeletonistu brāļu Dukuru treneris un viņu tēvs Dainis Dukurs Siguldas pašvaldības vēlēšanās startēs Siguldas novada pašreizējo vietvalžu “zelta listē”.

* Latvijas izcilo skeletonistu brāļu Dukuru treneris un viņu tēvs Dainis Dukurs ar 5. numuru Siguldas pašvaldības vēlēšanās startēs Siguldas novada pašreizējo vietvalžu zelta listē, kurā apvienojusies Nacionālā apvienība, Reģionu apvienība un Zaļā partija.

* Savukārt Latvijas Atdzimšanas partijas, kura savu sarakstu šajās vēlēšanās ir iesniegusi tikai Siguldā, saraksta līderis ir pazīstamais dermatovenerologs, medicīnas zinātņu doktors Andris Rubins.

Smiltenes novads

* Lai uzvarētu vēlēšanās, noteikti vajadzīga arī Dieva Tā Kunga labvēlība, un “Latvijas attīstībai” to izlūgties aicināta saraksta 1. numurs – bijusī “Smiltenes piena” vadītāja, tagad Smiltenes luterāņu draudzes priekšniece Gita Mūrniece.

Valkas novads

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uz robežpilsētas Valkas novada mēra amatu atkal kandidēs tās mērs Vents Armands Krauklis. Pēc reģionālās reformas tas būs mazākais novads Latvijā.

* Vidzemes partijas un “Latvijas attīstībai” apvienotā saraksta līderis ir ilggadējais novada mērs Vents Armands Krauklis, kurš savu dzīvessparu un prieku ir spējis pierādīt ne tikai uz politiskās, bet arī šlāgermūzikas skatuves gan kā kapelas “Bumerangs” mūziķis, gan kā mūzikas raidījuma “Vilciens Rīga-Valka” vadītājs.

Valmieras novads

foto: Rojs Maizītis
Dailes teātra aktieris Imants Strads no zemsaviešu saraksta kandidē uz vietu Valmieras novada domē.

* No Latvijas Zemnieku savienības ar 9. kārtas numuru uz vietu Valmieras novada domē kandidē Dailes teātra aktieris Imants Strads.

ZEMGALE

Bauskas novads

foto: Rojs Maizītis
Rīgas Zoodārza runasvīrs Ingmārs Līdaka atkal tēmē uz politiķa krēslu – šoreiz Bauskas novada domē.

* Valstiskā mērogā visatpazīstamākais Bauskas novada deputāta kandidāts ir Saeimas eksdeputāts, Rīgas Zooloģiskā dārza runasvīrs Ingmārs Līdaka – Zaļo un zemnieku listes piektais numurs. Vēl kā visā valstī pazīstamu personību zaļzemnieku sarakstā var minēt Bauskas muzeja Vēstures nodaļas vadītāju Aigaru Urtānu (nr. 11).

Dobeles novads

Par Dobeles domnieci grasās kļūt arī dziedātāja Laura Reinika mamma Dace Reinika, kura pašlaik vada Tērvetes novada pašvaldību, jauktā kora “Tērvete” vadītāja, dziedošā Dobeles zemessarga Artūra Reinika sieva, kura Latvijas Zemnieku savienības sarakstā ir ierakstīta ar trešo numuru.

Jelgava

* Kā ceturtais numurs uz Jelgavas domi no Jaunās konservatīvās partijas kandidē Latvijas Hokeja līgas (agrāk - amatieru hokeja līgas) izveidotājs Jānis Cimmermanis.

Tukuma novads

* Nacionālās apvienību listes otrais numurs ir rakstniece Guna Roze, kuru latviešu literatūras cienītāji, piemēram, pazīst pēc romāna “101. kilometrs”, kas vēstīja par “padomju sistēmai nelabvēlīgām, parazītisku dzīvesveidu piekopjošām personām”, kuras izsūtīja vismaz simts kilometru tālu no lielpilsētām.