Galantes festivāla atklāšanā viesi bauda 4 miljonus vērtas vijoles spēli. FOTO
Tenors Andreass Šāgers (no kreisās), soprāns Inese Galante, Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu, vijolniece Lidija Baiha un diriģents Matiass Flecbergers.
Kultūra
2015. gada 11. augusts, 19:25

Galantes festivāla atklāšanā viesi bauda 4 miljonus vērtas vijoles spēli. FOTO

Jauns.lv

Pirmdien, 10. augustā, ar koncertu „Lidija Baiha. Vijoles balss” un videomateriāla „Magic of the Violin” („Vijoles maģija”) pasaules pirmizrādi Dzintaru koncertzālē Jūrmalā sākās XI starptautiskais mūzikas festivāls „Summertime – aicina Inese Galante”, kas ilgs visu nedēļu.

Uz festivāla atklāšanas sarkanā paklāja tika manītas daudzas sabiedrībā zināmas personas, kas pirms koncerta bija gaidītas arī „Latvijas Dzelzceļa” rīkotā slēgtā pieņemšanā baudīt uzmundrinošus un atspirdzinošus dzērienus. Piemēram, Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu, Eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, veselības ministrs Guntis Belēvičs ar pavadoni, Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, Rīgas Domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, viņa padomnieks Mareks Gailītis, uzņēmēji Pēteris Šmidre, Aija Simsone, Valērijs Maligins ar dzīvesbiedri, aktrisi Elīnu Dzelmi, Jānis Kols, Mairita Solima, Svetlana Loeva, aktieris Jakovs Rafalsons, politiķes Ingūna Sudraba, Ināra Mūrniece, ārsts Egils Valeinis un daudzi citi.

Festivāla atklāšanas koncertā uzstājās austriešu vijolniece Lidija Baiha, kura spēlē četrus miljonus eiro vērtu „Guarneri” vijoli. “Varu jums atzīties, ka šīs koncertprogrammas, kuru esmu atvedusi uz Latviju, tapšanu iedvesmoja izcilais latviešu baletdejotājs Māris Liepa. Viņa uzstāšanās ierakstus esmu skatījusies daudzkārt, jo īpaši – viņa dejoto Spartaku, kad mācījos apgūt Hačaturjana mūziku,” atklāja vijolniece, kura Latvijā viesojas pirmo reizi un, esot šeit, vēlas pie Operas sameklēt Liepas pieminekli, lai uztaisītu „selfiju”. Klausītājiem viņa piedāvāja stāstu par vijoli – instrumentu, kas radies pirms daudziem gadiem. Jāpiebilst, ka māksliniece pati spēlē 1732. gadā meistarotu vijoli, kas maksā četrus miljonus eiro. Pasaulē tādas ir tikai uz rokas pirkstiem saskaitāmas.

Festivāla atklāšanas koncertā piedalījās arī Latvijas klausītājiem jau labi pazīstamais Vāgnera tenors Andreass Šāgers. “Latvijā viesojos otro reizi, un mani patīkami pārsteidz gan Latvijas daba, gan šeit dzīvojošie draudzīgie cilvēki. Ir radusies sajūta, ka šeit dzīvo mana Latvijas ģimene,” atzīst dziedātājs, kurš uzstāsies arī festivāla Galā koncertā ar īpaši šim orķestra sastāvam aranžētu Vāgnera operas āriju un duetu no Verdi operas “Otello”.

Festivāla orķestri atklāšanas vakarā diriģēja austriešu maestro Matiass Flecbergers, kurš Rīgā viesojās jau jūnijā, lai iepazītu mūsu orķestrus un to spēli. “Dzirdēju jūsu Operas orķestri, un jutos patīkami iespaidots par latviešu mūziķu augsto profesionalitāti,” pauda Flecbergers, par filmu “Magic of the Violin” piebilstot, ka mūziķi klausītājiem šajā koncertā mēģinās parādīt bildi, ko parasti redz savā acu priekšā.

“Kopš pirmā festivāla ir pagājuši vienpadsmit gadi, un ar katru festivālu mēs topam aizvien interesantāki un citādāki. To varēs pieredzēt visu šo nedēļu – katru festivāla dienu būs kaut kas cits, un tas piedāvās lielu muzikālo dažādību.” Inese Galante vēlreiz uzsvēra arī to, ka šogad, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem festivāla laikā notiek meistarklases, kas jau ir sākušās pirmdien, un līdz pat nedēļas beigām norisināsies Jūrmalas Kultūras centrā. Tās ir pieejamas ikvienam interesantam, kas grib uzzināt kaut ko jaunu par mākslu un mūziķiem.

Festivāla „Summertime – aicina Inese Galante” atklāšanas koncertu iemūžināja Austrijas televīzijas komanda. Nofilmētais materiāls tiks demonstrēts prestižajos kanālos ARTE un MEZZO.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders, Ieva Čīka/LETA