Sabiedrība
2021. gada 1. maijs, 11:40

Noklausies! Zemessardzes orķestris velta dziesmu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai

Jauns.lv

Zemessardzes orķestris un Zemessardzes koris "Stars" sadarbībā ar solistiem Mārtiņu Burke-Burkevicu, Gundaru Silakaktiņu un Jāni Igauni sagatavojuši singlu un video klipu dziesmai "Sargā šo zemi", kas veltīts Latvijas neatkarības atjaunošanas 31. gadadienai un Zemessardzes dibināšanas 30. gadadienai, portālu Jauns.lv informēja Latvijas Republikas Zemessardze.

Dziesmas "Sargā šo zemi" mūziku radījusi komponiste, Zemessardzes orķestra mūziķe Inga Meijere, bet teksta autors ir Zemessardzes orķestra sitaminstrumentālists Jānis Vēbersts. Dziesmu ieskaņojuši solisti – Mārtiņš Burke-Burkevics, Gundars Silakaktiņš un Jānis Igaunis, kuri visi arī dienē Zemessardzē. Pavadījumu ieskaņojuši Zemessardzes orķestris Nacionālo bruņoto spēku galvenā diriģenta un Zemessardzes orķestra priekšnieka kapteiņa Anda Kareļa vadībā, kā arī Zemessardzes koris “Stars” vecākā zemessarga Ārija Šķepasta vadībā.

“Arī šogad mūsu Brīvības svētki jāsvin citādi, tomēr ikviens ir aicināts rast radošu un sirsnīgu veidu, kā šos svētkus atzīmēt. Mums šobrīd jābūt vienotiem, stipriem un kritiski domājošiem. Šogad militāro parādi nevarēs vērot klātienē, taču sabiedrībai ir jāzina, ka tā ir drošās rokās un Nacionālie bruņotie spēki vienmēr ir rīcības gatavībā,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents un Zemessardzes orķestra priekšnieks kapteinis Andis Karelis.

Video klipa sižets veidots ar uzsvaru uz ikviena Latvijas pilsoņa iespēju pievienoties Zemessardzei. “Lai arī cik aizņemti esam, katrs varam atrast brīdi savas personības izaugsmei un valsts kopīga mērķa sasniegšanai. Tas ir arī lielisks veids, kā iepazīt jaunus cilvēkus un darīt ko aizraujošu ārpus mājas – vai tā ir kaujas iemaņu attīstīšana vai profesionālais atbalsts,” pauž video klipa režisors un Zemessardzes orķestra mūziķis Georgs Jānis Kļaviņš.

foto: Ekrānuzņēmums
Dziesmu ieskaņojuši solisti – Gundars Silakaktiņš, Mārtiņš Burke-Burkevics un Jānis Igaunis.

Video klipā atspoguļotas dažādas zemessarga šķautnes, kas neaprobežojas tikai ar militārajām interesēm. Zemessardze apvieno visdažādākos cilvēkus, tādēļ video klipa mērķis ir nojaukt sienu starp sabiedrības uzskatiem attiecībā uz militāro un civilo pasauli, kas nav divas atsevišķas pasaules, bet gan viena otru papildinošas vides.  Komponiste un dziesmas ieraksta producente Inga Meijere papildina: “Šī dziesma ir aicinājums visiem atcerēties, ka mēs visi kopā un katrs pats esam atbildīgi par to, kas notiek mūsu zemē. Šis ir arī aicinājums ikvienam no mums sargāt mūsu zemi un vērtības pēc labākās sirdsapziņas ar tām spējām un prasmēm, kas mums katram ir.”

Dziesma “Sargā šo zemi” radīta kā tituldziesma šā gada rudenī plānotajam Zemessardzes orķestra koncertuzvedumam “Esmu savas zemes sargs”, kas veltīts gan Zemessardzes 30. gadadienai, gan orķestra 10. gadadienai. Koncertuzvedumu plānots atskaņot koncertzālēs visā Latvijā, ja to pieļaus epidemioloģiskās drošības situācija.

Dziesmas “Sargā šo zemi” video klipa ainas uzņemtas Kuldīgas pilsētā un Kuldīgas Sv.Annas baznīcā, Ropažu novada Bakhaužu muižā, Rumbulas lidlaukā, Rīgā un Pāvilostas novada Strantes – Ulmales stāv krastā. Paldies par atbalstu video klipa tapšanā Aizsardzības ministrijai, Zemessardzes 4.Kurzemes brigādei, Bakhaužu muižas saimniekiem Zanei un Guntim Učelniekiem, Pāvilostas novada domei un paraplanierisma klubam “Adrenalīns”.

Zemessardzes orķestris dibināts 2011. gada 1. novembrī. Tā ir Zemessardzes atsevišķā vienība, kurā ietilpst pūtēju orķestris, bigbends, koris “Stars” un dažādi kameransambļi. Zemessardzes orķestra uzdevums un misija ir Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālā noformēšana, Zemessardzes popularizēšana sabiedrībā, kā arī rūpēšanās par Latvijas tautas garīgo un kultūras labklājību, sniedzot klausītājiem mākslinieciski augstvērtīgus, radošiem izaicinājumiem bagātus un iedvesmojošus koncertus. Zemessardzes orķestra priekšnieks ir Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents kapteinis Andis Karelis.

Šī gada 23. augustā Zemessardzei aprit 30. gadadiena. Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991. gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību. Zemessardzes 30. gadadienas centrālais pasākums plānots 21. augustā Jelgavā ar visu Zemessardzes vienību un tehnikas vienību parādi, ja epidemioloģiskās drošības situācija to atļaus.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.