Sabiedrība
2021. gada 30. aprīlis, 06:17

FOTO: marihuānas smaka, pelmeņu atliekas un nauda, kuru neatgūs: kas atklājās policijas reidos pa hosteļiem

Jauns.lv

Vakardien pulksten 16 Rīgas pašvaldības policija (RPP) kopā ar Rīgas pilsētas būvvaldes speciālistiem (RPB) sarīkoja reidus vairākos tā dēvētajos hosteļos, kuri nonākuši Rīgas domes (RD) redzeslokā saistībā ar dažādiem pārkāpumiem. RPP līdzi devās arī Jauns.lv.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Tolerances laikam pret negodprātīgiem un nelikumīgiem komercdarbības veicējiem ir jābeidzas,” īsi pirms divas RPP ekipāžas un RPB speciālistu grupa devās ceļā, medijiem paziņoja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (“Attīstībai/Par!”).

Runājot par reidiem, kurus vakardien tika nolemts veikt, reaģējot uz vakardienas traģisko ugunsgrēku nelegālā hostelī Merķeļa ielā 8, Staķis atzina, ka pilnvaru adekvātai rīcībai šādos gadījumos diemžēl šobrīd ir par maz.

Pašvaldības policija izvērš reidus Rīgas šaubīgajos hosteļos

Vakardien, 29. aprīlī pulksten 16.00 Rīgas pašvaldības policija (RPP) kopā ar Rīgas pilsētas būvvaldes speciālistiem (RPB) sarīkoja reidus vairākos tā ...

gallery icon
72

Lai situāciju labotu, vakardien esot pirmo reizi sasaukta starpinstitucionāla dienestu darba grupa, lai saprastu, kādas izmaiņas likumdošanā ir jāveic, lai iegūtu nepieciešamās pilnvaras.

Taču  policijas un būvvaldes ekspertu uzdevums bija doties uz objektiem, par kuriem ir aizdomas saistībā ar nelikumīgu cilvēku izmitināšanu un rīkoties savu pašreizējo iespēju robežās.

Iemītniekam liek izvākties līdz vakaram

Kopumā tika apsekoti trīs hosteļi – divi Marijas ielā 1 un viens Martas ielā 9. Šīs izmitināšanas vietas jau iepriekš regulāri sagādājušas galvassāpes domei un policijai.

Marijas ielā 1, pirmajā no apsekotajiem hosteļiem, RPP darbinieki sastapa tikai vienu iemītnieku – kādu puisi, kurš policistiem un būvvaldes pārstāvjiem pēcāk sniedza paskaidrojumus.

Tiesa gan, hosteļa šaurajos gaiteņos izkārtotajās nelielajās istabiņās pavērās skats, kas liecināja par to, ka šeit mīt vairāki cilvēki – izgulētas gultas, līdz galam neapēsti pelmeņi ar krējumu (vai majonēzi) un saulespuķu sēklu čaumalu krājums uz palaga novietotā plastmasas kastītē.

Sastaptajam hosteļa viesim tika paziņots, ka līdz tās dienas pulksten 19 no šīm telpām ir jāizvācas. Uz to puisis reaģēja ar manāmu izmisumu un vaicāja: “Bet kur tad es šodien pa nakti varēšu palikt?”

Tajā pašā adresē tika apsekots arī cits hostelis, kurā sākotnēji RPP darbiniekiem bija problēmas iekļūt – pretī bija nostājusies kāda sieviete, kura juceklīgi skaidroja policistiem, ir vai nav, un, kur šeit meklējama apšaubāmā naktsmītne.

Policisti saož ko nelāgu

Pēc neilgas sarunas RPP darbiniekiem kopā ar būvvaldes speciālistiem izdevās iekļūt pa durvīm, kur pavērās iepriekšējā hostelī jau redzētā aina – neliela, koplietojama virtuve ar diviem ledusskapjiem un televizoru, kā arī divi gaiteņi, kuru malās izvietotas nelielas istabiņas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Taču ar to viss nebeidzās. Vienā no istabiņām RPP darbinieki uzgāja vairākus Ukrainas valstspiederīgos, kuri teicās, ka viņi Latvijā ir ieradušies darba meklējumos, un ka dokumenti viņiem esot kārtībā.

Tālākā istabiņā tika sastapts kāds Indijas valstspiederīgais, taču RPP darbinieku uzmanību gan vairāk piesaistīja nevis fakts, ka ārvalstnieks šeit ir apmeties, bet gan smaka, kas uzvirmoja pēc numuriņa durvju atvēršanas.

“Marihuāna, ne?” savā starpā īsi pārsprieda divi policisti.

Sastaptā puiša istaba un personiskās mantas tūlīt pat tika pārmeklētas, un ātri vien tika uziets plastmasas sainītis, kurā atradās marihuānai līdzīga substance.

foto: Jauns.lv
Hostelī Marijas ielā RPP darbinieki uzgāja iepakojumu, kurš saturēja marihuānai līdzīgu substanci. Uz notikuma vietu tika izsauka Valsts policija.

RPP darbinieki uz notikuma vietu izsauca Valsts policijas (VP) ekipāžu, brīdinot sastapto ārvalstnieku par procedūru, kas sekos.

Pats Indijas valstspiederīgais, sarunā ar policistu aplēsa, ka sainītī varētu būt “kādi septiņi vai astoņi grami”.

Pavisam drīz adresē ieradās VP brigāde. Tuvākajā laikā ekspertīzē tiks noskaidrots, vai hostelī uzietais sainītis tik tiešām satur marihuānu. Par neatļautu narkotisko vielu glabāšanu, kā zināms, draud kriminālatbildība.

Brīdī, kad RPP darbinieki un būvvaldes eksperti devās lejā, koferus jau bija sakravājuši un uz durvju pusi virzījās arī augšējā stāvā ietaisītā hosteļa viesi no Ukrainas.

Hosteļa viesi secina, ka samaksāto naudu neatgūs

Pēdējā reida pieturvieta – Martas iela 9, kur hostelis ierīkots nama pirmajā stāvā, ar ieeju no iekšpagalma.

Tuvojoties hosteļa durvīm, RPP darbinieks pamanīja, ka vaļā ir viens no hosteļa numuriņu logiem, kuru pārbaudīja. Iemītnieka numuriņā tobrīd, šķiet, nebija.

Pārkāpjot nama ārdurvju slieksnim, kļuva skaidrs, ka hostelis šeit ierīkots blakus dzīvokļiem un, iespējams, pat kādam advokātu birojam, par kura esamību tieši pretī hostelim lika domāt blakus durvīm piestiprināta plāksne.

Šeit RPP darbinieki sastapa vismaz četrus iemītniekus, kuri par notiekošo bija manāmi izbrīnīti.

Uz jautājumu, kā ar hosteļa uzturētāju norēķinājušies īrnieki, kāds puisis atbildēja, ka skaidrā naudā un, ka jau ir samaksāts par visu mēnesi.

Saprotot, ka policija ir uzdevusi hosteļa viesiem izvākties, puisis nosprieda, ka samaksāto naudu, visticamāk, neatgūs.

Interesanti, ka šajā hostelī, spriežot pēc visa, tika veikta arī videonovērošana. Kameru fiksēto varēja vērot uz netālu no ledusskapja novietota video monitora.

Kopumā RPP un RPB 29. aprīļa pēcpusdienā veiktajos reidos nedz likumsargi, nedz būvvaldes speciālisti ar pretošanos un agresiju nesastapās. Uz vietas gan nebija arī tiešo hosteļu pārstāvju.

Apsekotajiem hosteļiem uz durvīm RPB izvietoja paziņojumus, ka tos no šī brīža ir aizliegts ekspluatēt, pamatojoties uz Būvniecības likuma 21. pantu, kas attiecīgi regulē būvju ekspluatāciju.

Par traģēdiju Merķeļa ielā:

Jauns.lv jau ziņoja, ka 28. aprīļa rītā, ugunsgrēkā, kurš izcēlās Rīgas centrā, gāja bojā astoņi cilvēki. Hostelis Rīgā, Merķeļa ielā 8 (sešstāvu namā), dega aptuveni 250 kvadrātmetru platībā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izsaukumu saņēma ap pulksten 5.00 rītā, bet pulksten 8.03 ugunsgrēks tika lokalizēts.

Zināms, ka ēkā dega sestā jeb pēdējā stāva gaitenis un tam blakus esošās dzīvojamās telpas. Tāpat liesmas bija pārņēmušas jumta konstrukcijas un siltināšanas materiālus.

No degošās ēkas glābēji paspēja evakuēt 24 cilvēkus, taču liesmu skartajās telpās glābēji atrada astoņus bojāgājušus cilvēkus. Vēl seši cilvēki cietuši un tika nodoti mediķu aprūpē.

Ugunsgrēka likvidēšanas darbos strādāja vairāk nekā pussimts ugunsdzēsēju. Ugunsgrēka vietā ieradās ap desmit VUGD mašīnas, tostarp divas auto kāpnes.

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Jau ziņots, ka VP uzsāktais kriminālprocess saistībā ar notikušo kvalificēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, kā arī uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas, norādīja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Grāvīte.

Kriminālprocesā par ugunsgrēku Merķeļa ielas nelegālajā hostelī VP arī veikusi trīs aizturēšanas un kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās un darba vietās.

Postaža pēc ugunsgrēka nelikumīgajā hostelī Rīgā

gallery icon
8

Kratīšanās izņemti dokumenti un datu nesēji. Tāpat policija kriminālprocesā ir nopratinājusi vairākus desmitus cilvēku.

SIA "Hospitality Solutions", kura saskaņā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošo informāciju ir atbildīga par Merķeļa ielā 8 izveidotā un aizvadītajā naktī degušā nelegālā hosteļa biznesu, jau pusotru gadu bijusi inspekcijas redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu, trešdien pavēstīja VDI.

VDI atklāja, ka kopumā par šo uzņēmumu saņemti 11 iesniegumi – galvenokārt par darba samaksas neizmaksāšanu.

VDI, reaģējot uz iesniegumiem, bija vērsusies uzņēmumā, taču tas nav sadarbojies. Rezultātā VDI piemērojusi divus administratīvos sodus.

Tāpat uzņēmums iepriekš ticis divreiz sodīts par nereģistrētu nodarbinātību, tomēr iesniegumi un pārbaudes nav notikušas tikai vienā adresē.

Proti, pēc VDI paustā, uzņēmumam pieder vairāki hosteļi, turklāt tas pērn 19. maijā mainījis nosaukumu no SIA "Riga Hostel" uz SIA "Hospitality Solutions".

Pēc inspekcijā paustā, nereģistrēta nodarbināšana konstatēta Merķeļa ielā 1, savukārt attiecībā uz hosteli Merķeļa ielā 8, kurā trešdien izcēlies traģisks ugunsgrēks, neviens sods nav piemērots.

Saskaņā ar dažādās datu bāzēs pieejamo informāciju, abu dzīvokļu, kuros bija izveidots nelikumīgais hostelis, īpašnieks ir jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis, tomēr, vadoties pēc VDI sniegtās informācijas, Gailis tiek norādīts kā uzņēmuma kontaktpersona, bet kā amatpersona ir norādīts Arūns Skupeika, kuram ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopš 2020. gada 28. decembra.

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, 2019. gadā "Hospitality Solutions" strādāja ar 126 538 eiro apgrozījumu un 2745 eiro peļņu.

Uzņēmums ir reģistrēts 2005. gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. "Hospitality Solutions" vienīgais īpašnieks ir Lietuvas pilsonis Skupeika.