Sabiedrība
2021. gada 24. aprīlis, 06:12

Atkritumos atrastā paciņa bija ļoti bagātīga. Grūti iedomāties, kuru tā neapmierināja

Jauns.lv

Līvānu novada 1.-4.klašu skolēni attālināto mācību laikā saņem ļoti kvalitatīvas un bagātīgas pārtikas pakas un tāpēc ir īpaši skumji, ka kāda ģimene šos produktus atstāja pie atkritumu konteineriem. Līvānu novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Indra Upeniece sarunā ar portālu Jauns.lv pastāstīja, ka līdz šim nav izdevies noskaidrot, kas un kāpēc atstāja pārtiku atkritumos.

Viņa pastāstīja, ka pēc šī nepatīkamā gadījuma nav piedzīvotas citas situācijas, kad vēl kāda pārtikas paka nonāktu atkritumos.

"Līdzīgi gadījumi nav konstatēti, jo, ja vecāki uzskata, ka viņiem pārtikas paka nav nepieciešama, viņi neraksta iesniegumu pašvaldībai un līdz ar to arī paciņu nesaņem, savukārt tie, kuri uzrakstījuši, vienmēr ierodas to saņemt.

Tādi gadījumi, kad vecāki nav pieteikušies pārtikas pakām, ir ļoti reti, principā atsevišķi gadījumi," viņa klāstīja.

Kvalitatīvi vietējie produkti

Upeniece norādīja, ka pārtikas pakas ir ļoti kvalitatīvas: "Es pati kā mamma varu pateikt, ka paciņas ir ļoti labas, kvalitatīvas. Tās komplektē katras skolas darbinieki. Tās tiešām ir labas! Tajās nebija kaut kādi lētie produkti! Tajās pārsvarā bija Latvijā ražoti produkti."

Pārtikas pakās bija sviests, piens, āboli, milti, manna, siers, ievārījums, kvalitatīvas desas, graudaugi un citi labi produkti. "Teikt, ka pārtikas paciņas bija sliktas, es kā mamma personīgi nevarētu."

Ģimenes apmierinātas ar pārtikas pakām

No daudziem paciņu saņēmējiem saņemtas pozitīvas atsauksmes. Turklāt nav dzirdēts par gadījumiem, kad ģimenes būtu pieteikušās paciņām, bet nebūtu atnākušas tām pakaļ.

Upeniece pati pēc paciņas ieradās otrās dienas pusdienlaikā (tās varēja saņemt divas dienas), un izsniedzēji teikuši, ka viņa ir viena no pēdējām, un bija palikušas tikai dažas paciņas. Vairums pārtikas paku jau bija izņemtas pirmajā dienā.

"Nedomāju, ka cilvēki ir neapmierināti ar paciņām." 

Pat, ja kādu ģimeni neapmierina paciņas saturs, ir iespējams atrast kādu pazīstamu, trūcīgu vai vecu cilvēku, kam varētu atdot produktus un kam tie noderētu. Tas būtu daudz labāk, nekā nolikt pārtiku pie miskastēm. 

Bagātīgas un smagas

Pirmās ārkārtējās situācijas laikā 1.-4.klašu skolēni saņēma vienu paku, bet saistībā ar otro ārkārtējo situāciju pakas piešķirtas divreiz. Ja attālinātās mācības turpināsies, produktu izsniegšana plānota arī turpmāk.

Tā kā bērniem pārtikas pakas piešķirtas tikai dažas reizes, tad katra paka bijusi bagātīga, liela un smaga."Tās bija ļoti lielas. Tur bija arī tādi produkti, ko var ilgstoši lietot." Pakas bijušas tik smagas, ka sievietei tās bijis grūti panest.

Vecāko klašu skolēni saņem pārtikas kartiņas

Savukārt novada 5.-12.klašu skolēniem ir pārtikas kartes, kurās papildina pieejamo finansējumu atbilstoši attālināto mācību laikam. Ar šīm kartēm var iegādāties produktus "Maxima" veikalos.

Atkritumos atrastais satraucis Līvānu iedzīvotājus

Jauns.lv jau ziņoja, ka laikā, kad dažiem, iespējams, nav ko celt pusdienu galdā, atrodas arī cilvēki, kuri skolēniem domātās pārtikas pakas izmet atkritumos.

Attēlu ar atkritumos izmesto pārtikas paciņu uz Līvānu domi atsūtījusi kāda skolotāja, kurai to savukārt atsūtījusi skolēna mamma, kas, to redzot, bijusi tik sarūgtināta, ka nespējusi klusēt.

"Viņa bija šokēta par šādu cilvēku rīcību, jo arī tad, ja uzskati, ka Tavai ģimenei pārtikas paka nav vajadzīga, ir taču iespēja no tās atteikties. Ir ģimenes, kas tā arī dara! Ir, kas atdod citam, kam vairāk vajag. Mums taču apkārt ir daudz līdzcilvēku, kuri būtu priecīgi par šādu palīdzību," raksta pašvaldībā.

Līvānu novada pārstāvji aicina iedzīvotājus palīdzēt citiem, nevis izmest pārtiku miskastē.

Tēmas